Jak usunąć pozostałości skanera mks_vie 2k7 demo ?

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post01 wrz 2012, 15:21

Link wygasł ? Ale dlaczego nie wiesz ?

Termin ważności minął.

To wstawiam nowy ten sam:

Przykład w kluczu -> HKLM\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Browser Helper Objects, o wartości -> c:\program files\common files\adobe\acrobat\activex\acroiehelpershim.dll jest wpis o nazwie -> Adobe PDF Link Helper.

Ale czy na pewno, WebRep w innych przeglądarkach u mnie działa. Instaluje się on automatycznie w przeglądarce, a w Chrome to nawet domyślnie. Chyba jadnak reinstalacja to spowodowała, myślisz ?

To raczej wina Autoruns`a.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post01 wrz 2012, 16:12

kominekl pisze:
Link wygasł ? Ale dlaczego nie wiesz ?

Termin ważności minął.

Ale termin ważności czego przepraszam, że tak pociągnę to jeszcze dalej. Bo to dla jest cenna informacja.
Czy termin pliku na serwerze, na forum czy może jeszcze coś innego ? Jaki to jest termin wiesz może ?
Bo ten drugi log .arn wciąż jest dostępny tak ?

To wstawiam nowy ten sam:

Przykład w kluczu -> HKLM\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Browser Helper Objects, o wartości -> c:\program files\common files\adobe\acrobat\activex\acroiehelpershim.dll jest wpis o nazwie -> Adobe PDF Link Helper.

Tak jest taki wpis o tej wartości, ale to w tym logu kiedy on tam jeszcze był. A jak dodać go w tym nowym, gdzie go już nie ma ? Rozumiem, że trzeba zmienić wartość, ale gdzie i na jaką ? W Edytorze rejestru ?

Podaj cały schemat przywracania tych wyłączonych i usuniętych wpisów.
Rozumiem, ze dla każdego jest on taki sam ?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post01 wrz 2012, 16:33

Ale termin ważności czego przepraszam, że tak pociągnę to jeszcze dalej. Bo to dla jest cenna informacja.
Czy termin pliku na serwerze, na forum czy może jeszcze coś innego ? Jaki to jest termin wiesz może ?
Bo ten drugi log .arn wciąż jest dostępny tak ?

Serwer usuwa małe pliki po pewnym czasie dla odciążenia serwerów.

W Edytorze rejestru ?

No w nowym rejestrze w danym kluczu rejestru tworzysz wpis o danej nazwie i wartości.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post01 wrz 2012, 19:14

kominekl pisze:No w nowym rejestrze w danym kluczu rejestru tworzysz wpis o danej nazwie i wartości.

Mówisz bardzo zagadkowo i ogólnie, a dobrze wiesz, że tutaj nie może być mowy o pomyłce. Dobrze czyli skupmy się na tym: wchodzimy do rejestru, odnajdujemy klucz i gdzie w lewym panelu tworzymy nazwę i dodajemy wartość ?
Ale jaką dokładnie nazwę i wartość. Podaj to przykładowo dla np. wpisu SimpleAdblock.
Jakie to są opcje czy klikamy menu Edycja i Nowy ..., czy klikamy prawym na lewy panel rejestru i też Nowy... i co ?
Podałeś tam już klucz, nazwę i wartość, ale w rejestrze tworzy się chyba innego rodzaju dane tam w rubryce nazwa, typ i dane ?
Daję screen, na którym zaznaczam przykładowo o co mi chodzi, a ty potwierdź:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

I koniecznie powiedz mi czy dla każdego wpisu te nazwy i wartości w rejestrze są takie same czy różnie bywa, jak to wygląda ?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post01 wrz 2012, 20:38

Podałeś tam już klucz, nazwę i wartość, ale w rejestrze tworzy się chyba innego rodzaju dane tam w rubryce nazwa, typ i dane ?

Obojętne, jakim sposobem. Tworzysz nowy wpis o nazwie, którą podałem, a wartość to dane, typ niech zostanie standardowy.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post01 wrz 2012, 21:23

Ale jak powiesz mi to wreszcie dokładniej ? No np. prawym na lewy panel >>> Nowy i z menu kontekstowego co wybieram ? :
- klucz
- wartość ciągu
- wartość binarna
- wartość DWORD
- wartość ciągu
- czy wartość ciągu rozwijalnego
A nazwa i wartość - jakie ? - napisz mi jeszcze raz bo nie jestem pewien.
I jak to jest z tymi wartościami dla wsztystkich wpisów - takie same, no poza nazwą chyba ?

Na marginesie: a nie można by skopiować wpisów które chcę z tego pierwszego loga do Edytora rejestru klikając w nim importuj ?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post01 wrz 2012, 21:26

- wartość ciągu

To. Wprowadzasz nazwę, a potem dodajesz wartość.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post03 wrz 2012, 18:52

Powiedz mi czy dla każdego z tych wpisów muszę wybrać jako Typ - wartość ciągu czyli ciąg REG_SZ ?

Ale może lepiej mam prośbę: możesz mi to przesłać w formie pliku Fix.reg do scalenia ? Tak będzie najlepiej i najszybciej. Masz to wszystko podane w logu.

Ja na przyszłość będę roztropniej zarządzał tymi wpisami i nie będę ich usuwał tylko najwyżej wyłączał. Usuwał będę po indywidualnej analizie każdego z nich.
Również dodatkowo utworzę kopię zapasową rejestru. Bo już ją mam, ale akurat poźniejszą.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post03 wrz 2012, 20:14

Ale może lepiej mam prośbę: możesz mi to przesłać w formie pliku Fix.reg do scalenia ? Tak będzie najlepiej i najszybciej. Masz to wszystko podane w logu.

Nie.

Powiedz mi czy dla każdego z tych wpisów muszę wybrać jako Typ - wartość ciągu czyli ciąg REG_SZ ?

Tak.

Tak będzie najlepiej i najszybciej

Najszybciej będzie zreinstalować potrzebne paski narzędziowe.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post04 wrz 2012, 14:30

W kluczu HKLM\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Browser Helper Objects
w regedit utworzyłem jako Typ - wartość ciągu REG_SZ przykładowo wpis o nazwie SimpleAdblock Class i dwuklik na nim, dodałem wartość: c:\program files\common files\simple adblock\simpleadblock.dll i ok.,
ale nie widzę tego dodatku w zakładce Internet Explorer w Autoruns i w ogóle w Everything też go tam nie widzę i to nawet po restarcie komputera.
W przeglądarce IE też nie widzę tej ikony, a to właśnie dodatek tej przeglądarki i tylko jej.

Czy na pewno wszystko dobrze porobiłem z tym wpisem, czy typ jest prawidłowy ?
A czy wielkość liter ma tu jakiekolwiek znaczenie np. C:\, a nie c:\ czy Program files, a nie program files ?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post04 wrz 2012, 20:17

Reasumacja.

Reinstaluj po prostu te paski.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post04 wrz 2012, 20:42

Ale jakie paski. Z pasków to chyba raptem tylko Toolbar Google wchodzi. WebRep to dodatek w postaci ikony w pasku adresu, SimpleAdblock to też taka mała ikonka w pasku stanu IE. A pozostałe wpisy ? Chcę mieć teraz wszystkie te usunięte z powrotem. :|
Prawda jest taka, że ja usuwając te wpisy nie do końca byłem świadom swych decyzji, zdawałem się na to co mi podałeś do usunięcia. Po prostu myślałem, że to wszystko jest niepotrzebne. Teraz wiem, że to było trochę nierozsądne z mojej strony.

Ale ty, ani nie chcesz mi tego podać w txt, ani w FIX.reg dlatego, że nie. Nie wiem dlaczego, czy dlatego, że nie bo nie, czy dlatego że nie masz takiej możliwości - jeśli tak to rozumiem - tylko to powiedz.
Raz jeszcze proszę cię podeślij mi to np. w postaci FIX.reg do scalenia z rejestrem, bo ja tutaj mam naprawdę sporą zgryzotę z tym. Czy coś stoi temu na przeszkodzie ?
Lub w jakiejś innej formie.

Reinstalować mogę oczywiście, ale pod warunkiem, że będę wiedział co reinstalować. A dla większości wpisów po prostu nie wiem, nie pamiętam już z racji tego, że nawet nie wiem do końca co tam usuwałem. :oops:

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post05 wrz 2012, 17:31

Prawda jest taka, że ja usuwając te wpisy nie do końca byłem świadom swych decyzji, zdawałem się na to co mi podałeś do usunięcia. Po prostu myślałem, że to wszystko jest niepotrzebne. Teraz wiem, że to było trochę nierozsądne z mojej strony.

To tak naprawdę jest niepotrzebne, no ale to już kwestia dyskusyjna.

Ale ty, ani nie chcesz mi tego podać w txt, ani w FIX.reg dlatego, że nie. Nie wiem dlaczego, czy dlatego, że nie bo nie, czy dlatego że nie masz takiej możliwości - jeśli tak to rozumiem - tylko to powiedz.
Raz jeszcze proszę cię podeślij mi to np. w postaci FIX.reg do scalenia z rejestrem, bo ja tutaj mam naprawdę sporą zgryzotę z tym. Czy coś stoi temu na przeszkodzie ?

Problem polega na tym, że nie jesteś jedynym użytkownikiem forum, a to byłoby dość czesochłonne.

Reinstalować mogę oczywiście, ale pod warunkiem, że będę wiedział co reinstalować. A dla większości wpisów po prostu nie wiem, nie pamiętam już z racji tego, że nawet nie wiem do końca co tam usuwałem. :oops:

Pobierz stary log z Autoruns to zobaczysz co usuwałeś.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post05 wrz 2012, 21:54

kominekl pisze:Problem polega na tym, że nie jesteś jedynym użytkownikiem forum, a to byłoby dość czesochłonne.

W porządku mogę poczekać, byle nie za długo.

Pobierz stary log z Autoruns to zobaczysz co usuwałeś.

Nie muszę pobierać, mam go u siebie zapisanego w folderze.

Co do niektórych wpisów wiem, które to są, z kolei nazwy innych nic mi nie mówią, nie kojarzą mi się z niczym.
Tak ja wiem rzeczywiście co usuwałem, ale to tylko w sensie samej nazwy. Natomiast nie mam pewności do jakich programow lub usług są przypisane te wpisy.
Poza tym niektóre wpisy są jakby zdublowane, a jeden z nich jest odznaczony.

No dobrze to jak już podeślesz mi ten FIX (z góry THX), koniecznie dla wszystkich tych usuniętych wpisów, log masz, chyba że wygasł - to daj znać wstawię nowy, to wtedy zastanowimy się które wpisy można z całą pewnością wyłączyć i tylko wyłączyć. Chyba, że i ich usunięcie ich także jest celowe. Wtedy podyskutujemy.
Bo ja zdaję sobie sprawę, że optymalizacja wymaga tych czynności, u mnie problem polega na czym innym, na niezrozumieniu przynależności poszczególnych , a na pewno niektórych wpisów właśnie.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post06 wrz 2012, 19:35

No dobrze to jak już podeślesz mi ten FIX

To raczej nie nastąpi ;) .

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”