Jak usunąć pozostałości skanera mks_vie 2k7 demo ?

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post09 wrz 2012, 22:02

deFco247 pisze:Wyłącz wszelkie oprogramowanie ochronne.
Otwórz Notatnik i wklej do niego:
net stop winmgmt
CD C:\WINDOWS\system32\WBEM
RD /S /Q Repository
net start winmgmt
Plik zapisz jako typ wszystkie pliki pod nazwą plik.bat -> uruchom powstały plik -> restart.

Zrobiłem to, z tym że nie jestem pewien czy dobrze. Po uruchomieniu pliku plik.bat otworzył się wiersz polecenia, gdzie na końcu pisało " Czy chcesz kontynuować tę operację T\N ?
Ja nic tam nie wpisywałem, tylko według polecenia włączyłem ponownie komputer. Antywirus i Zaporę oczywiście też wyłączyłem.
Niestety w tych programach do identyfikacji nadal widzę te zaznaczone przeze mnie pozycje. Ale jak mówię nie wiem, czy wszystko wykonałem poprawnie.
Czy zainstalowane jako, że o to pytałeś nie wiem, tam nie ma tego słowa - jest tylko włączony lub aktywny.

Co do Chrome to wykonałem ten reset i naprawę Avasta i restart komputera, lecz w programie nie widzę tam nadal tej wtyczki, a w Chrome > Ustawienia > Narzędzia > Rozszerzenia również nie widzę wtyczki WebRep.
Ale reset to chyba nie to samo co reinstalacja, nieprawdaż ?

To dziwne, bo już parę razy przeinstalowywałem Chrome i nigdy nie było tego problemu, ale tym razem robiłem też optymalizację Autostartu, z usunięciem m.in. także WebRep. Wtyczka ta jednak instaluje się domyślnie.
A niezgodność wersji Chrome, jeśliby to na czym by miała polegać i czym się objawiać ?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post10 wrz 2012, 18:23

Zrobiłem to, z tym że nie jestem pewien czy dobrze. Po uruchomieniu pliku plik.bat otworzył się wiersz polecenia, gdzie na końcu pisało " Czy chcesz kontynuować tę operację T\N ?

Należy nacisnąć -> T i dopiero czekać na efekty.
A niezgodność wersji Chrome, jeśliby to na czym by miała polegać i czym się objawiać ?

To tak naprawdę odpada, gdyż w przypadku wtyczek bezpieczeństwa zawsze są w pierwszej kolejności kompatybilowane. Spróbuj reinstalacji. W razie czego zagramy inaczej.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post11 wrz 2012, 19:38

Wykonałem instrukcję podaną przez deFco247, uruchomiłem plik .bat i w wierszu polecenia dałem T jak tak i Enter, później restart komputera. Programy ochronne oczywiście wyłączone.
No i po restarcie sprawdziłem co pokazują te programy i widzę, że najwyraźniej zadziałało, nie ma już tych wpisów, które pokazałem na screenach. Muszę powiedzieć, że wreszcie coś mi się na tym forum od dawna udało, małe to, ale cieszy, naprawdę. :D
deFco - WIELKI PLUS +, Dzięki !!! :) :D :)
Czy mogę teraz usunąć utworzony plik .bat ?

Co zaś się tyczy Avasta, odinstalowałem go z restartem. Pobrałem na nowo z instalacji expresowej, która to instalacja proponowała mi również pasek Google Toolbar dla Internet Explorera na co się oczywiście zgodziłem. Ale nic z tego i tak nie wyszło bo wyskoczył błąd - że jest jakiś problem z instalatorem tego paska. Utworzyłem log z tego zdarzenia, ale zamknąłem go i nie wiem gdzie go znaleźć ani w jakiej formie go tu podać ? Może wiesz jak to zrobić ? - to napisz.

Nadto ponieważ mam jakiś dziwny problem z pobraniem paska Google Toolbar ze strony głównej (przy okazji wiele innych stron przekierowuje mnie i tak na tę stronę), pytam czy pobranie tego paska z tej strony Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników oznacza dokładnie ten sam pasek, pobrałem go próbnie, ale mi się nie podoba, jest jakiś inny. Czy to jest ten sam pasek, jak myślisz ?
No i dlaczego w końcu nie mogę ściągnąć Google Toolbar ze strony oficjalnej, często tak robiłem i było dobrze, teraz nie ? Czyżby brak wsparcia, tak jak to jest z np. Firefox-em w wersji 15, który też posiadam, i o tym wiedziałem ?

Program zainstalował się, autozrestartował a także zaktualizował. W tym głównym oknie programu, który już gdzieś tam dałem - bez zmian, trzy przeglądarki, wśród nich akurat nie ma Chrome, choć to domyślna przeglądarka programu.
W samej Chrome w Rozszerzeniach też nie ma Wtyczki WebRep.

Ale sam zobacz czy ja nie mam jednak racji, w tym oknie głównym na liście nie ma Chrome, natomiast jest Opera - jako chronologicznie ostatnia. Czemu o tym mówię, bo jak dobrze pamiętam, to przed tym całym zdarzeniem to właśnie Chrome było tam na tej liście, a nie było Opery. Tak, pamiętam w Operze, w jej rozszerzeniach nie było WebRep, teraz jest, choć ja jej tam nie zapisywałem, sama się najwyraźniej zainstalowała. Czyli wygląda na to, że po prostu Opera wskoczyła na miejsce Chrome, czy nie tak ?
Co o tym myślisz ?

Jeśli to nie to to przejdźmy do dalszych kroków.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post11 wrz 2012, 20:22

Czy to jest ten sam pasek, jak myślisz ?

Ten sam.

Czyżby brak wsparcia, tak jak to jest z np. Firefox-em w wersji 15, który też posiadam, i o tym wiedziałem ?

Możliwe.

Ale sam zobacz czy ja nie mam jednak racji, w tym oknie głównym na liście nie ma Chrome, natomiast jest Opera - jako chronologicznie ostatnia. Czemu o tym mówię, bo jak dobrze pamiętam, to przed tym całym zdarzeniem to właśnie Chrome było tam na tej liście, a nie było Opery. Tak, pamiętam w Operze, w jej rozszerzeniach nie było WebRep, teraz jest, choć ja jej tam nie zapisywałem, sama się najwyraźniej zainstalowała. Czyli wygląda na to, że po prostu Opera wskoczyła na miejsce Chrome, czy nie tak ?

Tak w ogóle to powinny być w systemie max 2 przeglądarki (IE + jakaś dodatkowa), spróbuj odinstalować resztę zbędnych i zostawić Chrome`a i IE.

Muszę powiedzieć, że wreszcie coś mi się na tym forum od dawna udało, małe to, ale cieszy, naprawdę. :D

A cóż Ci się ostatnio nie udawało? Nie wykonywałeś naszych poleceń, więc jeden z moderatorów się wkurzył i po prostu zamknął temat.

Czy mogę teraz usunąć utworzony plik .bat ?

Tak.

deFco - WIELKI PLUS +, Dzięki !!! :) :D :)

Również muszę stwierdzić, że to bł dobry pomysł ;) .
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post11 wrz 2012, 21:39

kominekl pisze:Czyżby brak wsparcia, tak jak to jest z np. Firefox-em w wersji 15, który też posiadam, i o tym wiedziałem ?

Możliwe.

Skoro tak to czy możesz to jeszcze sprawdzić u siebie, czy ten pasek z głównej strony nie chce się pobrać ?
Dzięki temu już niemal na pewno dowiemy się czy to jest prawda. :|

Tak w ogóle to powinny być w systemie max 2 przeglądarki (IE + jakaś dodatkowa), spróbuj odinstalować resztę zbędnych i zostawić Chrome`a i IE.

Aaa... czyli jednak to jest to. Mnie też się tak wydaje. Ale jeśli to rzeczywiście to jest to to nie ma sensu odinstalowywać tych przeglądarek, gdyż jeśli usunę jedną to przejdze do drugiej lub na odwrót, a z tamtej wyjdzie. Poza tym alternatywnie korzystam z nich.
Absolutnej pewności z tym nie mam, ale nie ma sensu usuwać dwoch przeglądarek tylko dlatego, że jakiś plugin WebRep tam nie działa. W takim razie niech to już tak zostanie. Bo innych przyczyn tego póki co nie widzę.
Muszę powiedzieć, że wreszcie coś mi się na tym forum od dawna udało, małe to, ale cieszy, naprawdę. :D

A cóż Ci się ostatnio nie udawało? Nie wykonywałeś naszych poleceń, więc jeden z moderatorów się wkurzył i po prostu zamknął temat.

Dużo by o tym mówić, mówię ogólnie. Wiele spraw po prostu utknęło w martwym punkcie. Ale to tak już z reguły jest.
Nie narzekam, wciąż mam nadzieję.
A co zawsze muszę wykonywać jakieś polecenia ? Nie czasami po prostu chcę o coś zapytać. Nie jestem przecież zawsze w stanie spełnić wszystkich poleceń i oczekiwań. Nie tylko od strony technicznej, ale też intelektualnej. Nie jestem krynicą wiedzy a od tego jest m.in. forum by rozwiązywać wszystkie szczegóły.
Od siebie uważam, że zanim się poda najlepszą nawet instrukcję, należałoby się przedtem skonsultować przede wszystkim z autorem wątku. Czy w ogóle spełnione są jakieś wymagania.
Co do moda - nie myślę że się nie wkurzył, tylko odebrał to tak, że to ja chcę zakończyć tamten temat i tyle.
Choć tak naprawdę tego nie chciałem. To raczej on tak to zinterpretował. Ale ma do tego prawo przecież. I dobrze jednak zresztą bo tamten temat wyszedł zbyt daleko.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post11 wrz 2012, 22:03

A co zawsze muszę wykonywać jakieś polecenia ?

Prosząc o poradę to tak - powinieneś zawsze wykonać instrukcję ;) .

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post12 wrz 2012, 12:10

Dobra, zostawmy to. Co z tym paskiem, sprawdzałeś ?

To chcę jeszcze do czegoś wrócić, napisałeś wtedy:
kominekl pisze:
HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Google\Update

Usuń ten klucz.

Ale czy cały klucz tzn. element Update ?,
Czy tylko w jego podkluczu:
HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Google\Update\ClientState\,
ten wpis:
{430FD4D0-B729-4F61-AA34-91526481799D}
Bo nie wiem, czy to nie blokuje tego instalatora paska Google.

I jeszcze później napisałeś:
kominekl pisze:Spróbuj reinstalacji. W razie czego zagramy inaczej.

Co miałeś na myśli ? :drool:

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post12 wrz 2012, 19:59

Ale czy cały klucz tzn. element Update ?,

Masz usunąć cały podklucz Update, znajdujący się w HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Google.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post13 wrz 2012, 14:03

kominekl pisze:Ale czy cały klucz tzn. element Update ?,

Masz usunąć cały podklucz Update, znajdujący się w HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Google.

I to ma spowodować, że pasek Google będzie mógł się zainstalować, tak ?
Czy to blokuje ten pasek ?
Wcześniej zrobię na wypadek kopię.

BTW: Nie domyślasz się dlaczego w ogóle ten pasek ze strony głównej nie chce się pobrać ?
Dokładnie, jest to u mnie problem z jego instalatorem.
Tylko mi nie mów, że są też strony alternatywne, to już było i wiem. Chodzi tylko o to czemu z oficjalnej strony nie da się pobrać ?

manitu pisze:Dobra, zostawmy to. Co z tym paskiem, sprawdzałeś ?

I jeszcze później napisałeś:

kominekl pisze:Spróbuj reinstalacji. W razie czego zagramy inaczej.

Co miałeś na myśli ? :drool:

Nadto, dlaczego nie odpowiadasz na moje pytania, to dla mnie ważne. Rozumiem, że to mój problem, ale przynajmniej odpowiedz. Ja chcę wreszcie doprowadzić to do końca.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post13 wrz 2012, 20:27

Chodzi tylko o to czemu z oficjalnej strony nie da się pobrać ?

Różne mogą być powody, ale to częsty przypadek.

Nadto, dlaczego nie odpowiadasz na moje pytania, to dla mnie ważne. Rozumiem, że to mój problem, ale przynajmniej odpowiedz. Ja chcę wreszcie doprowadzić to do końca.

Póki co nie ma o czym mówić, bo podałem inną instrukcję to zostawiam na koniec.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post14 wrz 2012, 19:37

Bo ja w międzyczasie na innym forum zapytałem "tylko" o ten pasek, dlaczego się nie ściąga. I jeden koleś mówi, że on u siebie sprawdzał, pobrał i u niego działa. A u mnie jakoby powodem może być uszkodzona lub zablokowana przeglądarka (IE8 przyp.).

Zablokowana przez to, że uznaje paski za rzekomo niebezpieczne.
Również chcę ci pokazać pewien błąd z linka, który podrzucił mi ten koleś. Wywala mi go jak pobieram. Widać tam, że może to być jakiś problem serwera hostującego Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Tak, ale dlaczego u niego da się pobrać a u mnie nie ?
Czy to jednak klucz blokuje ?

A może inny program np. antywirus lub Zapora. Ale to też niemożliwe. Ja wiele razy ściągałem ten pasek i nie było z nim żadnych problemów.

I jeszcze najnowsze wieści:
Otóż raz jeszcze przeinstalowałem Chrome, tym razem z alternatywnego instalatora wybrałem instalator dla wszystkich użytkowników. I teraz w interfejsie Avasta pojawiła się wtyczka WebRep dla Chrome i ikona samej tej przeglądarki Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

W oknie Chrome też automatycznie zapisała się ta wtyczka i widzę ją tam. :D :D To dobrze, prawidłowo ?
Google Chrome zainstalowała się dla wszystkich użytkowników i jest na C:\Program Files\Google.

Natomiast jestem w tej chwili na koncie z prawami Administratora i klikając prawym na Chrome.exe, i z menu wybierając Uruchom jako... inny Administrator (nazwa), już mogę uruchomić okno domyślne Chrome (wtedy była odmowa dostępu), ale nie widzę tam strony głównej Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Czy to dlatego, że jestem teraz na koncie Administratora, i powinienem przejść na Zwykłego, wtedy wszystko będzie dobrze ?
Dlaczego nie widać tam tej strony głównej ?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post15 wrz 2012, 17:10

W oknie Chrome też automatycznie zapisała się ta wtyczka i widzę ją tam. :D :D To dobrze, prawidłowo ?

W porządku.

Dlaczego nie widać tam tej strony głównej ?

Pewnie instalacja zarejestrowała oficjalne witryny programu dla jednego konta.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post16 wrz 2012, 13:21

1. Dobre wieści: jeszcze raz pobrałem pasek Google Toolbar z witryny oficjalnej i tym razem udało się, zainstalował się w najnowszej wersji. :D :D :D
Więcej, jak widzę w IE zachowały się wszystkie, dawne ustawienia tego paska.
Widać zatem, że wina i błąd instalatora tego paska musiała być zapewne po stronie serwera, ja nic w regedit bowiem nie usuwałem.

2. Jeszcze chcę powrócić do tych niektórych usuniętych wpisów w Autoruns. Niektórych, bo w międzyczasie programy, usługi czy paski takie jak np. Simple Adblock - przeinstalowałem, JavaScript - zaktualizowałem, i teraz Google Toolbar - zainstalowałem, Quick Time Task - nie wiem, ale też chyba się sam zaktualizował, bo ja tego nie robiłem.
Widzę to w bieżącym logu z Autoruns.
Co do wpisów:
Adobe ARM, Alcmtr, APSDaemon, Malwarebytes Anti-Malware (reboot), RTHDCPL, UnlockerAssistant,
Książka adresowa 6, Microsoft Outlook Express 6,
ALLUpdate[/b, [b]Google Update, NBJ, QuickTime Task, swg,
Adobe PDF Link Helper, Adobe PDF link Reader Helper, CIEDownloadManager Objects, IplexToALLPlayer,
Windows Messenger,
Adobe Flash Player Updater.job, oraz zamiast jak było w starym logu GoogleUpdateTaskUserS-1-5-21-1659004503-117609710-725345543-1003Core.job teraz jest GoogleUpdateTaskMachineCore.job, oraz GoogleUpdateTaskUserS-1-5-21-1659004503-117609710-725345543-1003UA.job, teraz jest GoogleUpdateTaskMachineUA.job - nie wiem czy to jest to samo (zaktualizowane - powiedz coś o tym),
FirebirdServerMAGIXInstance, gusvc, IDriverT, MozillaMaintenance, Nero BackItUp Scheduler 4.0, ose, Quick Config Service, WMPNetworkSvc. Poza tym w tym kluczu są nowe wpisy, których nie było w starym logu: gupdate1c9d7af38890 i gupdatem - to chyba dobrze niech tam tymczasowo są.

Niektóre wpisy są podwójne i identyczne, a także jeden z nich jest automatycznie odznaczony - dlaczego, odpowiedz ?

Chcę, żebyś dokładnie dla każdego z tych wpisów podał nazwy jakich programów, dodatków czy włączenia jakich usług należy reinstalować, resetować lub włączyć ?
W takim schemacie: wpis - program, wpis - usługa.
Dopiero po tym przejdziemy do optymalizacji tych zbędnych wpisów poprzez ich wyłączenie.
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2012, 13:54 przez manitu, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post16 wrz 2012, 13:26

Niektóre wpisy są podwójne i identyczne, a także jeden z nich jest automatycznie odznaczony - dlaczego, odpowiedz ?

Wpis zdublował się. Bug systemu.

nie wiem czy to jest tosamo (zaktualizowane - powiedz coś o tym)

To samo.

to chyba dobrze niech tam tymczasowo są

Zbędne.

Chcę, żebyś dokładnie dla każdego z tych wpisów podał nazwy jakich programów, dodatków czy włączenia jakich usług należy reinstalować, resetować lub włączyć ?

Obok wpisów masz ścieżkę do elementu docelowego, a więc od nazwy oprogramowania. Reszta łatwa do "wygooglania".

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post16 wrz 2012, 13:53

To powiedz chociaż, które z wymienionych wpisów to są programy, które usługi czy jeszcze jakieś ?
Dobrze by było, żebyś wymienił jednak te wpisy wraz z krótkim opisem czy reinstalować czy włączyć.
Bo ścieżki to ja wiem, że są i gdzie są, ale nadal naprawdę nie będę wiedział jak z nimi postępować. :o

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”