Jak usunąć pozostałości skanera mks_vie 2k7 demo ?
- manitu
Tak, a to dlaczego ? Czy to jest w ogóle niemożliwe ?
W czym jest problem ? Jeżeli ja w czymś mogę jeszcze pomóc to powiedz o tym.
Chodzi tylko o te usunięte wpisy, chyba to rozumiesz.
Ja próbowałem to ręcznie tworzyć w rejestrze, ale nie mam w tym na tyle dużego obycia, że nie wiem jak to zrobić, by było poprawnie. Po prostu nie wiem jak to powinno być dla poszczególnych wpisów, jaki powinien być np. ten typ wartości.
W czym jest problem ? Jeżeli ja w czymś mogę jeszcze pomóc to powiedz o tym.
Chodzi tylko o te usunięte wpisy, chyba to rozumiesz.
Ja próbowałem to ręcznie tworzyć w rejestrze, ale nie mam w tym na tyle dużego obycia, że nie wiem jak to zrobić, by było poprawnie. Po prostu nie wiem jak to powinno być dla poszczególnych wpisów, jaki powinien być np. ten typ wartości.
- lewy
Heja przyjaciele. A nie łatwiej przywrócić system o ten tydzień/dwa i na nowo wykonać te dobre operacje a złe przysłowiowo "olać"?
- manitu
Tak myślałem o tym, tylko że u mnie nie ma punktów przywracania dla tego okresu sprzed optymalizacji Autostartu.
W ogóle Przywracanie systemu działa u mnie w cyklu miesięcznym tzn. w tym miesiącu nie ma jeszcze takich punktów.
Tamto usuwanie było jeszcze w poprzednim miesiącu, ale ja nie mogę się tam przełączyć chociaż w aplecie Przywracanie systemu jak zapewne wiadomo są w kalendarzu te strzałki "w przód > i wstecz <", ale ja klikam na to i nic się nie dzieje, ktoś wie dlaczego i czy to jest prawidłowe ?
Poza tym w międzyczasie na kompie były robione też inne czynności, co by mogło trochę namieszać u nich.
A czy są może jeszcze jakieś inne sposoby na przywrócenie tych usuniętych wpisów w rejestrze ?
W ogóle Przywracanie systemu działa u mnie w cyklu miesięcznym tzn. w tym miesiącu nie ma jeszcze takich punktów.
Tamto usuwanie było jeszcze w poprzednim miesiącu, ale ja nie mogę się tam przełączyć chociaż w aplecie Przywracanie systemu jak zapewne wiadomo są w kalendarzu te strzałki "w przód > i wstecz <", ale ja klikam na to i nic się nie dzieje, ktoś wie dlaczego i czy to jest prawidłowe ?
Poza tym w międzyczasie na kompie były robione też inne czynności, co by mogło trochę namieszać u nich.
A czy są może jeszcze jakieś inne sposoby na przywrócenie tych usuniętych wpisów w rejestrze ?
- kominekl
- Kontaktowanie:
Po prostu reinstaluj to co Ci potrzebne (Avast, czy Adblocks).
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.
- manitu
No dobrze, w takim razie będę reinstalował to po kolei, choć nie rozumiem dlaczego mnie skazujesz na takie utrudnienie, sposób z plikiem .reg byłby moim zdaniem najlepszy i najszybszy.
Ale musisz mi trochę w tym pomóc.
Do meritum:
Rozumiem, że aby zreinstalować coś, to najpierw muszę odinstalować całkiem to ?
Z tych wpisów usuniętych to na pewno wiem, że są to Google Toolbar i Simple Adblock. To zreinstaluję.
Co do Avasta, bo ty mówisz Avast, ale to chodzi tylko o jego wtyczkę WebRep, która w dodatku instaluje się sama - nie ma potrzeby ręcznie doinstalowywać, mimo to w Chrome jej tam nie widzę, wiesz może dlaczego ? - tylko mi nie mów, że to wina Autoruns, no bo niby dlaczego w innych przeglądarkach to jest ? Ja myślę, że coś innego jest przyczyną , co ?
Czy muszę w tym celu również zreinstalować antywirus Avast ?
Co do pozostałych wpisów - to musisz mi podać precyzyjnie i konkretnie z czym są one związane i co muszę zreinstalować, jakie programy, dodatki czy usługi. Bo ja tego naprawdę nie kojarzę. Dane masz w logu (gdyby wygasł, daj znać), jeśli potrzeba czegoś więcej o tym - powiedz.?
Ponadto ja słyszałem jeszcze o czymś, mianowicie o narzędziu Usługi w aplecie Zarządzanie komputerem w Panelu sterowania, w kontekście zmiany tam po prawokliku na usłudze >>> Właściwości >>> Typ uruchomienia na automatyczny.
Czy tam bez konieczności reinstalacji można by po prostu włączyć te nie wszystkie, ale niektóre wpisy - co o tym myślisz ?
Ale musisz mi trochę w tym pomóc.
Do meritum:
Z tych wpisów usuniętych to na pewno wiem, że są to Google Toolbar i Simple Adblock. To zreinstaluję.
Co do Avasta, bo ty mówisz Avast, ale to chodzi tylko o jego wtyczkę WebRep, która w dodatku instaluje się sama - nie ma potrzeby ręcznie doinstalowywać, mimo to w Chrome jej tam nie widzę, wiesz może dlaczego ? - tylko mi nie mów, że to wina Autoruns, no bo niby dlaczego w innych przeglądarkach to jest ? Ja myślę, że coś innego jest przyczyną , co ?
Co do pozostałych wpisów - to musisz mi podać precyzyjnie i konkretnie z czym są one związane i co muszę zreinstalować, jakie programy, dodatki czy usługi. Bo ja tego naprawdę nie kojarzę. Dane masz w logu (gdyby wygasł, daj znać), jeśli potrzeba czegoś więcej o tym - powiedz.?
Ponadto ja słyszałem jeszcze o czymś, mianowicie o narzędziu Usługi w aplecie Zarządzanie komputerem w Panelu sterowania, w kontekście zmiany tam po prawokliku na usłudze >>> Właściwości >>> Typ uruchomienia na automatyczny.
Czy tam bez konieczności reinstalacji można by po prostu włączyć te nie wszystkie, ale niektóre wpisy - co o tym myślisz ?
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Może niekompatybilność wersji po aktualizacji Chrome?
- kominekl
- Kontaktowanie:
No tak.
Chrome, a inne przeglądarki to diametralna różnica. Po reinstalacji Avast`a wtyczka WebRep automatycznie powinna wrócić na miejsce. Jest też możliwość tego, o czym mówi Administrator.
Teoretycznie z tym, że wpisy zostały usunięte, a nie odznaczone. Reszta pasków narzędzi jest zupełnie zbędna i niewidoczna.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.
- manitu
cosik_ktosik pisze:Może niekompatybilność wersji po aktualizacji Chrome?
Nie sądzę, robiłem bowiem już kilka reinstalacji Chrome i pod tym względem było dobrze. Zarówno przed jak i po jest to najnowsza wersja, czyli 21 wraz z aktualizacją.
Ale powiedz co masz na myśli mówiąc o niekompatybilności wersji ?
Tym razem była robiona też optymalizacja także z usunięciem wtyczki WebRep. Mimo to wtyczka ta w innych przeglądarkach automatycznie się zainstalowała, a w Chrome po reinstalacji już nie.
Czyli wychodzi na to, że jednak kominekl ma rację, mówiąc że to z przyczyny Autoruns jej tam nie ma, no bo najpierw była opytymalizacja, potem reinstalacja (z innych powodów - Babylon Search - już usunąłem, to nieważne), no a teraz wtyczka zniknęła. Dziwne, powinna się sama autozainstalować, tak czytam w instrukcji Avasta.
No bo by innego mogło być jeszcze przyczyną ?
kominekl pisze: Chrome, a inne przeglądarki to diametralna różnica. Po reinstalacji Avast`a wtyczka WebRep automatycznie powinna wrócić na miejsce. Jest też możliwość tego, o czym mówi Administrator.
Na czym polega ta różnica ? Ja oprócz Chrome mam jeszcze Operę, IE i Firefox-a.
Teoretycznie z tym, że wpisy zostały usunięte, a nie odznaczone. Reszta pasków narzędzi jest zupełnie zbędna i niewidoczna.
Napisz co dokładnie (nazwy) powinienem zreinstalować. O znaczeniu wpisów porozmawiamy później.
- kominekl
- Kontaktowanie:
Napisz co dokładnie (nazwy) powinienem zreinstalować. O znaczeniu wpisów porozmawiamy później.
Reinstaluj Avast i Google Toolbar.
Chrome nie korzysta z zupełnie takiego samego silnika, jak inne przeglądarki.
- manitu
kominekl pisze:Napisz co dokładnie (nazwy) powinienem zreinstalować. O znaczeniu wpisów porozmawiamy później.
Reinstaluj Avast i Google Toolbar.
Mam jakiś problem z ponownym pobraniem Google Toolbar. Wywala to: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Simple Adblocka zreinstalowałem. Każesz mi Avasta zreinstalować, ja się trochę tego obawiam. Czy to na pewno bezpieczne i czy spotkałeś się kiedyś z reinstalem Avasta ?
Chrome nie korzysta z zupełnie takiego samego silnika, jak inne przeglądarki.
Ale co to oznacza w praktyce dla mnie ?

- deFco247
- Kontaktowanie:
Wygląda na to, że obydwa programy w przypadku XP odczytują dane na temat zainstalowanego oprogramowania ochronnego z tzw. repozytorium WMI. Niekiedy się zdarza, że zawiera ono nieaktualne dane, co skutkuje takimi kwiatkami.manitu pisze:podczas sprawdzania komputera programem do identyfikacji sprzętowej SIW natknąłem się jeszcze na to Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników , zresztą inny program Speccy też to pokazuje Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ,a więc tak naprawdę problem niejako powraca.
Chociaż programu już u mnie nie ma to nie rozumiem co oznaczają jeszcze te wpisy, i to jeszcze oznaczone jako aktywne ?
Repozytorium WMI można oczyścić wykonując następujące czynności:
Wyłącz wszelkie oprogramowanie ochronne.
Otwórz Notatnik i wklej do niego:
Plik zapisz jako typ wszystkie pliki pod nazwą plik.bat -> uruchom powstały plik -> restart.net stop winmgmt
CD C:\WINDOWS\system32\WBEM
RD /S /Q Repository
net start winmgmt
- kominekl
- Kontaktowanie:
Mam jakiś problem z ponownym pobraniem Google Toolbar.
Sprawdź, czy nie zostawiło ci czegoś. I spróbuj pobrać z innego źródła.
Simple Adblocka zreinstalowałem. Każesz mi Avasta zreinstalować, ja się trochę tego obawiam. Czy to na pewno bezpieczne i czy spotkałeś się kiedyś z reinstalem Avasta ?
No nie ma nic prostszego.
W praktyce nic.
manitu
Możesz wykonać instrukcję -> deFco247 - to dobry pomysł, gdyż repozytorium to rzeczywiście ma czasem takie "błędy", aczkolwiek, czy się to uda - ciężko powiedzieć. Dowiemy się, jak spróbujesz

- manitu
deFco247 pisze:Wyłącz wszelkie oprogramowanie ochronne.
Czyli u mnie aktywny antywirus, a Zaporę systemu ?
Otwórz Notatnik i wklej do niego:Plik zapisz jako typ wszystkie pliki pod nazwą plik.bat -> uruchom powstały plik -> restart.net stop winmgmt
CD C:\WINDOWS\system32\WBEM
RD /S /Q Repository
net start winmgmt
Zalogowany jako Administrator ? Chcę wiedzieć jaki to ma konkretnie przynieść efekt, żebym mógł to potem sprawdzić ?
kominekl pisze:Mam jakiś problem z ponownym pobraniem Google Toolbar.
Sprawdź, czy nie zostawiło ci czegoś. I spróbuj pobrać z innego źródła.
Może ja pokażę ci zawartość opcji Pokaż pomoc dla tego problemu w okienku błędu, które dałem wyżej, to jest ten link: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Ja skasowałem w kluczu:
HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Google\Update\Clients\,
tak jak tam radzą podklucz:
{430FD4D0-B729-4F61-AA34-91526481799D} ,
ale nadal nie mogę go ze strony oficjalnej zainstalować i wyskakuje ten sam błąd.
Przesyłam też do analizy wyeksportowany plik .reg z katalogu HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Google\
Kod: Zaznacz cały
http://speedy.sh/3HHGQ/Google-Toolbar.reg
Przejrzyj to dobrze, bo ja tam widzę, że w katalogu:
HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Google\Update\ClientState\,
też jest ten podklucz:
{430FD4D0-B729-4F61-AA34-91526481799D} .
Poza tym wszystko od Toolbara Google usunąłem z systemu.
No nie ma nic prostszego.
No dobrze, ale co to da ? Chcę zwrócić twoją uwagę na ten Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. To jest interfejs główny Avasta. W zakładce Dodatkowa ochrona > Ochrona przeglądarki jak widac sa "tylko" 3 przeglądarki. Sprawdzałem to również w pewnym poradniku Avasta w sieci, zobacz:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Tam tez domyślnie na liście obsługiwanych są tylko 3 przeglądarki. Czy to nie mówi samo za siebie ?
Może tam po prostu nie ma miejsca na 4-tą czyli Chrome ?
W praktyce nic.
No, ale powiedz co masz na myśli dokładnie, bo to może być dla mnie cenna informacja na przyszłość ?
Mówisz, że pracuje na innym silniku, no ale czy i co ja mogę zmienić, by działała u mnie dobrze, lepiej ?
No a co z niekompatybilnością wersji, czy istotnie takowa jest ?
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2012, 21:08 przez manitu, łącznie zmieniany 2 razy.
- kominekl
- Kontaktowanie:
Czyli u mnie aktywny antywirus, a Zaporę systemu ?
Też można.
Zalogowany jako Administrator ? Chcę wiedzieć jaki to ma konkretnie przynieść efekt, żebym mógł to potem sprawdzić ?
Musi być to zrobione z poziomu root`a.
HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Google\Update
Usuń ten klucz.
No dobrze, ale co to da ?
Czy nie prościej i szybciej po prostu zreinstalować to? To nie nauka ścisła. Wynik działania można gdybać.
No, ale powiedz co masz na myśli dokładnie, bo to może być dla mnie cenna informacja na przyszłość ?
Dla Ciebie nie ma to różnicy to szczegóły programistyczne.
- deFco247
- Kontaktowanie:
Otwórz SIW i sprawdź, czy dalej pokazuje on mks_vir 2007 jako zainstalowane. Jeśli nie, to problem leżał właśnie w nieaktualnych danych w repozytorium WMI.manitu pisze:Chcę wiedzieć jaki to ma konkretnie przynieść efekt, żebym mógł to potem sprawdzić ?
Czy producent ograniczałby liczbę możliwych do instalacji wtyczek w systemie tylko dlatego, że nie byłoby ich wszystkich widać w tym oknie?manitu pisze:Chcę zwrócić twoją uwagę na ten obrazek. To jest interfejs główny Avasta. W zakładce Dodatkowa ochrona > Ochrona przeglądarki jak widac sa "tylko" 3 przeglądarki. Sprawdzałem to również w pewnym poradniku Avasta w sieci, zobacz:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Tam tez domyślnie na liście obsługiwanych są tylko 3 przeglądarki. Czy to nie mówi samo za siebie ?
Może tam po prostu nie ma miejsca na 4-tą czyli Chrome ?

Raczej nie...
Poza tym zamiast odinstalowywać i instalować ponownie avasta można skorzystać z opcji naprawy.
oprogramowanie/naprawa-programu-antywirusowego-avast-t89.html punkt 7.
-
- Reklama