Jak usunąć pozostałości skanera mks_vie 2k7 demo ?

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post16 wrz 2012, 14:54

To powiedz chociaż, które z wymienionych wpisów to są programy, które usługi czy jeszcze jakieś ?

Na podstawie ścieżki można wywnioskować. Ponadto w Autoruns przy większości wpisów jest też opis.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post16 wrz 2012, 16:32

Widzisz, ty to wiesz, ja tego nie bardzo rozumiem, bo tego tak naprawdę nigdy nie robiłem. Nie miałem potrzeby i okazji.
Dlaczego wciąż wodzisz mnie na to pokuszenie, zamiast napisać tu tak jak mówiłem. Jak podasz to raz to ja już będę na przyszłość wiele wiedział. No nie daj się więcej niż kilka razy prosić.
Co ci szkodzi podać tu ten opis ? Daj go tu w txt, w schemacie, o którym mówiłem lub wrzuć jakiś screen, albo jak tam sobie chcesz. Ale raz jeszcze proszę, pomóż mi w tym, nie widzisz, że mam z tym naprawdę kłopot ? Nie chcę niepotrzebnie narobić sobie znów jakiegoś kłopotu.
Mówisz o ścieżkach, ale mnie to akurat nic nie mówi.
Nie przeciągajmy tego dalej, gdyż w ten sposób szybko nic z tego nie wyjdzie. :clever: :sciana:

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post16 wrz 2012, 16:52

@manitu:
wykonujesz zalecenia fachowców czy nie ?
Czytając temat myślę że masz wszystko dokładnie wytłumaczone i nie ma się o co pytać.
Tak długiego tematu jeszcze nie widziałem :(
Nie przeciągajmy tego dalej, gdyż w ten sposób szybko nic z tego nie wyjdzie. :clever: :sciana:

To może nie będziemy przeciągać (z Twojego powodu, fochów) tylko zamkniemy temat na życzenie :?:
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post16 wrz 2012, 17:09

Ja nie wyraziłem żadnego życzenia zamknięcia - to raz. :(
Od iluś tam postów upraszam się o to samo - bezskutecznie, to moja wina, że nie rozumiem niektórych kwestii. Przecież od tego jest m.in forum by wyjaśniać sobie wszystkie niejasności.
Ja rozumiem - będę wykonywał te instrukcje, ale wtedy, kiedy naprawdę będę miał pewność swych działań.
Naprawdę, proszę zrozumieć, że jak się coś robi pierwszy raz to są zawsze pewne opory.
Lepiej dwa razy na zimne dmuchać niż sparzyć się na czymś i mieć jeszcze większe trudności. To dwa.

Jeśli można: ja bym prosił o podanie naprawdę większych konkretów, jeśli nie dla pojedynczych tych wpisów to dla ich typów, który do czego, tak aby przywrócić je znów do Autostartu.
Bo tak podane ogólniki proszę wybaczyć, ale naprawdę niewiele mi objaśniają.
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2012, 17:36 przez manitu, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post16 wrz 2012, 17:36

@manitu:
nie będę odpowiadać punkt po punkcie.
Ostatnio założyłeś wiele tematów i miałeś proponowane od wielu użytkowników:
1. Naprawa systemu - NIE.
2. Instalacja nakładkowa - NIE.
3. Instalacja nowego systemu - NIE.
4. Inne - NIE.
Tylko ciągle widzę "co i dlaczego" bez sprawdzenia :(
Piszesz tematy a za chwilę przedstawiasz w nich inne/dalsze problemy :shock:
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post16 wrz 2012, 17:46

A co ty byś zrobił na moim miejscu ws. przywrócenia tych wpisów ?
Innych tematów to już przepraszam bardzo nie mieszajmy w to, dobrze. No bo i po co ?
Gdyby ktoś pomógł mi w tym według mojego sposobu rozumowania to podejrzewam, że ten temat byłby dawno rozwiązany.
No bo czasami tak to jest, jedne problemy powodują inne problemy, to niemożliwe jest ?
Poza tym nie chodzi mi o żadne punkty tylko o zasadę, które wpisy są to wpisy programów, które dodatków, usług i inne.
I co robić , jakie czynności by te wpisy a Autostart znów tam były ? Tyle - tylko tyle.

Awatar użytkownika
djarta

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post16 wrz 2012, 17:52

Ile masz lat ?
Bo myślę, że wystarczająco wiele, żebyś sam myślał.
Mamy też prosisz, żeby Tobie sznurówki w butach związała ?
Sorki za OT-a.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post16 wrz 2012, 20:11

Co ci szkodzi podać tu ten opis ?

Po prostu szkoda marnowania czasu na taką głupotę. Widać to bez żadnego problemu po ścieżkach. Przecież wpis Adobe ARM już samą ścieżką odnosi się do odpowiedniego oprogramowania. Ponadto wpisując w Google -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Otrzymujemy natychmiast odpowiedź. Jak mówię potrzeba tylko trochę własnych chęci. tylko tak można się czegoś nauczyć.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post23 sty 2013, 14:16

Witam ponownie.
Tak więc chodzi jeszcze o te elementy Autostartu:
HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Active Setup\Installed Components

=> Książka adresowa 6
=> Microsoft Outlook Express 6

HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Extensions

=> Windows Messenger
Podobno jednym ze sposobów na przywrócenie tych wpisów do Autostartu jest ich zreinstalowanie w Panelu sterowania >>> Dodaj lub usuń programy >>> Dodaj lub usuń składniki systemu Windows.
Ja mam tam w tym okienku te programy zaznaczone, pokażę to: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
O ile wiem wystarczy odznaczyć te pozycje, a po zakończeniu racy deinstalatora ponownie zaznaczyć je i to w zasadzie wszystko.
Tylko mam tutaj jedno pytanie: czy ta reinstalacja nastąpi do tych samych wersji, które posiadam czyli: MS Outlook Express 6 z 2004r, a Messenger to wersja 4.7 też z 2004r ?
Dodam, że tych programów nie aktualizowałem nigdy co być może jest tutaj ważne.

I jeszcze te wpisy od Usług systemowych:
HKLM\System\CurrentControlSet\Services

=> FirebirdServerMAGIXInstance
=> IDriverT
=> JavaQuickStarterService
=> Nero BackItUp Scheduler 4.0
=> Quick Config Service
=> WMPNetworkSvc
Tutaj powiem, że wpisy takie jak gusvc, ose i inne, które były usunięte - same do tego Autostartu wróciły bo być może są ustawione na automatyczne uruchamianie. Bo to są generalnie przecież Usługi.
Co do tych pozostałych to może gdybym wiedział jakie mają one nazwy (w sensie Usług, nie wpisów i skrótów) i na jaki typ uruchamiania NALEŻY je w systemowych Usługach (w konsoli z komendy services.msc) ustawić to może to byłoby jakimś rozwiązaniem ?

To są tylko takie moje sugestie - proszę o ewentualne potwierdzenie lub propozycje innych rozwiązań. :)

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post23 sty 2013, 17:19

czy ta reinstalacja nastąpi do tych samych wersji, które posiadam czyli: MS Outlook Express 6 z 2004r, a Messenger to wersja 4.7 też z 2004r ?

Tak do tych samych.

Tutaj powiem, że wpisy takie jak gusvc, ose i inne, które były usunięte - same do tego Autostartu wróciły bo być może są ustawione na automatyczne uruchamianie. Bo to są generalnie przecież Usługi.

Na przykładzie gusvc - zreinstalowałeś Google Update to i wpis od Niego wrócił ;) .

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post23 sty 2013, 18:10

Czyli mogę spokojnie wpisy z Installed Components i Extensions reinstalować w ten sposób ?

kominekl pisze:Na przykładzie gusvc - zreinstalowałeś Google Update to i wpis od Niego wrócił ;) .

Ale ja to rozumiem. W przypadku gusvc, to już nie pamiętam być może i tak, zreinstalowałem wtedy Chrome i stąd ten powrót.
Ale ose czyli Office Source Engine nie reinstalowałem, ta usługa sama wróciła bo pochodzi z aktualizacji automatycznych, które mam włączone i sama obsługuje pliki aktualizacji i poprawek. Tę usługę mam ustawioną na uruchamianie ręczne, stan usługi Zatrzymano.

Czyli reinstalacja i jeszcze raz reinstalacja ? Tak, nie ma innego sposobu ?
Dobrze, ale jak mam to zrobić nie wiedząc za co dana usługa odpowiada, co obsługuje, ani nawet nie znając jej nazwy pełnej w rozumieniu Usługi systemowej, a nie jakiegoś skrótu ?
Te nazwy Nero i Java kojarzą mi się z oprogramowaniem, które posiadam, ale to mogą być programy firmware'owe i o ile to jest w ogóle możliwe nie wiem czy mogę reinstalować ?
Ta JavaQuickStarter np. konkretnie - czy odzyskam ten wpis reinstalując oprogramowanie Java w wersji obecnej 7 Update 10 ?
Chodzi o konkrety i jeszcze raz konkrety. Nie zaś o ogólniki i jakieś zagadki.

Czy te usługi są widoczne w ogóle w services.msc i teraz też kiedy nie ma ich w Autostarcie ?
Jeśli tak to mogę wrzucić tu screena z usług w celu wskazania ich ? :|

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post23 sty 2013, 19:01

Czyli mogę spokojnie wpisy z Installed Components i Extensions reinstalować w ten sposób ?

Tak.

Raczej nie.

Dobrze, ale jak mam to zrobić nie wiedząc za co dana usługa odpowiada, co obsługuje, ani nawet nie znając jej nazwy pełnej w rozumieniu Usługi systemowej, a nie jakiegoś skrótu ?
Te nazwy Nero i Java kojarzą mi się z oprogramowaniem, które posiadam, ale to mogą być programy firmware'owe i o ile to jest w ogóle możliwe nie wiem czy mogę reinstalować ?
Ta JavaQuickStarter np. konkretnie - czy odzyskam ten wpis reinstalując oprogramowanie Java w wersji obecnej 7 Update 10 ?

Cały pakiet reinstalacji danego oprogramowanie obejmuje te wpisy. Jeśli nie można znaleźć opisu wpisu w Google (w co wątpię) można zapytać tutaj ;) .

Czy te usługi są widoczne w ogóle w services.msc i teraz też kiedy nie ma ich w Autostarcie ?

Jeśli są usunięte w Autoruns to nie ma ich w services.msc.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post24 sty 2013, 16:38

kominekl pisze:

Tak.

Niestety jak widzę to zreinstalowanie nic nie przyniosło. Wciąż nie widzę tych elementów w Autoruns. Co zatem ?

Raczej nie.

Raczej nie. Czyli to od czegoś zależy, a nie czasem od rodzaju usługi ?

Cały pakiet reinstalacji danego oprogramowanie obejmuje te wpisy. Jeśli nie można znaleźć opisu wpisu w Google (w co wątpię) można zapytać tutaj ;) .

Napisz w końcu jakie to są te usługi, bo nie wiem no naprawdę. I jak odinstalować te stare skoro to ma być reinstalacja.
Jak wpisuję w Google powiedzmy FirebirdServerMAGIXInstance , to widzę tylko coś co mi nic nie mówi: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, a jak wpisuję IdriverT: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

JavaQuickStarterService odzyskałem w Panelu sterowania >>> Java >>> Advanced >>> Różne >>> zaznaczyć tam i OK. :D Oczywiście od razu odznaczyłem ją w Autoruns.

A przez Wiersz polecenia nie da się tych usług włączyć ?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post24 sty 2013, 21:05

Niestety jak widzę to zreinstalowanie nic nie przyniosło. Wciąż nie widzę tych elementów w Autoruns. Co zatem ?

To znaczy, jak reinstalowałeś na przykład klienta poczty?

Raczej nie. Czyli to od czegoś zależy, a nie czasem od rodzaju usługi ?

Nie rozumiem pytania. Nie zależy to od niczego tak naprawdę, usługa jest lub jej nie ma. Jej ponowne wrzucenie do systemu daje nam jej "siłę" ponownie.

Jak wpisuję w Google powiedzmy FirebirdServerMAGIXInstance , to widzę tylko coś co mi nic nie mówi

Pierwsza z brzegu strona mówi Ci - Firebird Server - dalej pójdę - Firebird to jeden z trzech najpopularniejszych wolnodostępnych serwerów. Nie widzę tu żadnego problemu. Wystarczy nieco własnych chęci tak naprawdę i znajomości angielskiego.

CMD jest integralną częścią systemu to jest to samo co inne metody, tylko wklepywane poleceniami. Włączyć to dałoby sieje, ale musiałoby być co włączać.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post25 sty 2013, 00:05

kominekl pisze:To znaczy, jak reinstalowałeś na przykład klienta poczty?

Zarówno Outlooka jak i Messengera bo tak mi doradzono przez odznaczenie tego ptaszka z listy i przycisk Dalej, system odinstalował je, a następnie znów je zaznaczyłem w okienku ptaszkiem i z powrotem je zainstalował. Ale nic to nie dało.
Czy to błąd, i powinienem je tylko zaznaczyć na niebiesko bez usuwania tego ptaszka i Dalej ?

Nie rozumiem pytania. Nie zależy to od niczego tak naprawdę, usługa jest lub jej nie ma. Jej ponowne wrzucenie do systemu daje nam jej "siłę" ponownie.

Dobrze, ale w przypadku usług JavaQuick i ose to nie były reinstalacje - przyznasz chyba, a właśnie udało się je odzyskać.

Jak wpisuję w Google powiedzmy FirebirdServerMAGIXInstance , to widzę tylko coś co mi nic nie mówi

Pierwsza z brzegu strona mówi Ci - Firebird Server - dalej pójdę - Firebird to jeden z trzech najpopularniejszych wolnodostępnych serwerów. Nie widzę tu żadnego problemu. Wystarczy nieco własnych chęci tak naprawdę i znajomości angielskiego.

Z tym angielskim to u mnie właśnie nienajlepiej, tłumaczenie w Google też takie sobie.
Dobrze, ale przecież ja muszę wiedzieć jakie oprogramowanie Ja u siebie muszę odinstalować i ponownie zainstalować.
Po prostu NAPISZ jakie to jest oprogramowanie - no naprawdę bo już sił mi brak z tym powtarzaniem.

W Googlach znalazłem, że z IdriverT wiąże się z aplikacją InstallShield: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Ale nie znam zupełnie tego, czym to jest i jakie ma znaczenie. A więc tym bardziej jak to zreinstalować czy choćby sprawdzić jakieś opcje Autostartu.

CMD jest integralną częścią systemu to jest to samo co inne metody, tylko wklepywane poleceniami. Włączyć to dałoby sieje, ale musiałoby być co włączać.

Jakie są pełne nazwy tychże Usług w services.msc ?
Tutaj masz screena z listy tych usług u mnie: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”