Jak usunąć pozostałości skanera mks_vie 2k7 demo ?

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post14 mar 2013, 18:23

Powtarzam po raz ostatni: nie będę reinstalował tego oprogramowania, dość.

I zapytam ostatni raz. Podeślesz mi te wyciągi danych od tych Usług z rejestru (chodzi o o Nero BackIt i Quick Config, Firebirda już nie - bo już jest) w postaci łatek do scalenia z regedit ?
Przecież na wirtualu, to nie robi żadnej różnicy prawda.
No proszę no zrób ten wyjątek, a ja już wtedy dam temu i temu wątkowi pokój definitywnie.
Błagam na kolanach, a ja obiecuję że nic takiego już się więcej nie powtórzy. Masz moje słowo.
Naprawdę liczę na to. Nie daj się dwa razy namawiać, już tyle razy mi pomogłeś za co jestem Ci za to niezmiernie wdzięczny. Więc pomóż mi jeszcze ten jeden raz. :pray: :pray: :pray:

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post14 mar 2013, 19:03

Tylko czemu? Ściągnij sobie te poprzednie wersję, jak chcesz, ale to i tak sprowadza się do reinstalacji przecież ;) .

I zapytam ostatni raz. Podeślesz mi te wyciągi danych od tych Usług z rejestru (chodzi o o Nero BackIt i Quick Config, Firebirda już nie - bo już jest) w postaci łatek do scalenia z regedit ?

Nie, bo ich nie posiadam.

Przecież na wirtualu, to nie robi żadnej różnicy prawda.

Nie robię wyjątków. Nie ściągam oprogramowanie, które użytkownik może śmiało sam ściągnąć.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
djarta

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post14 mar 2013, 19:09

Po co mamy Ci pomagać jeżeli sam sobie nie chcesz pomóc?
Męczymy się nad Tobą, a Ty nie wykonujesz naszych poleceń, wnioskuje po tym, że jesteś poprostu od nas mądrzejszy.
Temat zamykam, nasz Ekspert rozwiał Twoje wszystkie wątpliwości.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post28 lip 2013, 22:17

Witam, na prośbę manitu odblokowałem.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post29 lip 2013, 15:30

Heh, dziękuję.
A więc wracam do tego problemu ponieważ widzę u siebie, że jest jeszcze pewien pewnie niewielki problem.
Chodzi o coś związanego z zasadniczym wątkiem w tym temacie czyli skanerem mks_vir.

Otóż w katalogu głównym bezpośrednio na %PATH% czyli w system32 znajduje się jeszcze jeden obiekt będący pozostałością chyba od tego nieosławionego mks_vira czyli plik SkanerOnlineUninstall.exe.
Ikona tego wygląda: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

W trybie oczywiście normalnym, bez opcji plików i folderów ukrytych i chronionych.
Po zaznaczeniu ukrytych i chronionych ja tam nic już nie dostrzegłem.

Nie wiem czy mogę to po prostu usunąć do Kosza lub trwale Shift+PPM z tej lokalizacji ?

W Revo z opcją Pokazuj elementy systemowe nie widać tego, ani nic podobnego do tego.

Nie wiem też czy jednak nie ma gdzieś jeszcze innych śmieci po tym pewnie już nic nie znaczących, ale pochodzących od tego właśnie gdzieś na dysku oraz w rejestrze także dla tych plików i folderów ukrytych ?
Chciałbym zapytać czy faktycznie takie resztki już nic nie znaczą, nie są aktywne, w każdym razie chciałbym tak czy inaczej to zbadać i ew. usunąć ?
Jak jeszcze mogę to sprawdzić ? Tylko to. :)

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post29 lip 2013, 19:04

Nie wiem czy mogę to po prostu usunąć do Kosza lub trwale Shift+PPM z tej lokalizacji ?

Tak. Są do usunięcia.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post30 lip 2013, 23:33

kominekl pisze:Tak. Są do usunięcia.

Zrobione, a jeszcze w rejestrze gdzie szukać elementów od tego pliku i je chyba pousuwać bo są puste ?
Wpisałem tam w Znajdź tę frazę i jest coś w HKCR, lecz nie jestem pewien.
Chociaż pewnie czyściciele tutaj się tym też zajmą ?

No i jak jeszcze mogę tak w sposób szybki bo automatyczny wyszukać czy to już tak summa summarum wszystko jeżeli chodzi o to, czy też jeszcze coś tam zalega po tym ze wskazaniem na to, iż tylko i wyłącznie od tego pochodzi i pokazać tu jakieś raporty z tego ?

Domyślam się, że tylko jakiś dokładny skan mógłby to pokazać. Czym, jakim skanerem ?
Bo na pewno warto to sprawdzić, sam jestem ciekaw. ;)

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post30 lip 2013, 23:40

Wpisałem tam w Znajdź tę frazę i jest coś w HKCR, lecz nie jestem pewien.

Pokaż.

No i jak jeszcze mogę tak w sposób szybki bo automatyczny wyszukać czy to już tak summa summarum wszystko jeżeli chodzi o to, czy też jeszcze coś tam zalega po tym ze wskazaniem na to, iż tylko i wyłącznie od tego pochodzi i pokazać tu jakieś raporty z tego ?

CCleaner znajdzie puste odniesienia.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post31 lip 2013, 15:10

Wpisałem w menu Edycja > Znajdź frazę skaneronline bez uninstall i znalazł: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników i: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Z uninstall - nic.
Ale nie mam pojęcia czy te wpisy mają coś wspólnego z tamtym plikiem lub z tym w ogóle ?

Wpisanie frazy mks_vir niczego nie zwróciło, zaś mks owszem kilka, ale to nie sądzę by coś od tego było, to chodzi m.in. o rozszerzenie typu pliku - *mks.

A z ciekawości: która opcja lub opcje w CrapCleanerze odpowiadają za to w zakładce Cleaner oczywiście ?

I jak z tym skanem dodatkowym, ja optowałbym by to przynajmniej pod tym kątem sprawdzić ? :|

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post31 lip 2013, 22:19

I jak z tym skanem dodatkowym, ja optowałbym by to przynajmniej pod tym kątem sprawdzić ? :|

Nie ma czegoś takiego. Skanowaliśmy już tym, co jest możliwe. Zwykle producent udostępnia czyściciele po swoich oprogramowaniach.

A z ciekawości: która opcja lub opcje w CrapCleanerze odpowiadają za to w zakładce Cleaner oczywiście ?

Cząstkowe elementy modułów zaawansowanych.

Wpisałem w menu Edycja > Znajdź frazę skaneronline bez uninstall i znalazł: to i: to

Oba wpisy można usunąć.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post01 sie 2013, 08:18

kominekl pisze:

Nie ma czegoś takiego. Skanowaliśmy już tym, co jest możliwe. Zwykle producent udostępnia czyściciele po swoich oprogramowaniach.

Ah rozumiem, takich resztek żaden skaner po prostu i tak nie wykryje, dobrze to zostawmy to.

To najwyżej ręcznie trzebaby było wyszukiwać.
Chodziło mi raczej o to, że możnaby czymś utworzyć taki log i tam naocznie posprawdzać to i przejrzeć czy nie ma tam nic od tego.
Ale jeśli to nie ma sensu to dobrze już, zostawmy to. :sciana:

Cząstkowe elementy modułów zaawansowanych.

No dobrze, ale które to są dokładnie w Cleaner >>> Windows >>> Zaawansowane, bo nawet zdaje się domyślnie tam te opcje nie są zaznaczone i dostępne "dla zaawansowanych" ?

Przy okazji jest tam też opcja Deinstalatory hotfixów, która dpowiada za kasowanie kopii aktualizacji i poprawek systemowych. To jest u mnie o tyle istotne, że te obiekty zajmują sporo miejsca na dysku, nie mam go zbyt wiele, a te kopie są zdaje się zbędne i raczej niepotrzebne.
Czy ja mogę je spokojnie usunąć ?

Wpisałem w menu Edycja > Znajdź frazę skaneronline bez uninstall i znalazł: to i: to

Oba wpisy można usunąć.

Można - dobrze, ale to są na pewno wartości od tego skanera mks ?
Po usunięciu pliku SkanerOnlineUninstall, użyłem CCleanera oraz EFRC.
I one powinny usunąć puste i zbędne obiekty, te jak widać są tam nadal... ? :) :sciana:

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post01 sie 2013, 19:36

Tak.

Tak.

I one powinny usunąć puste i zbędne obiekty, te jak widać są tam nadal... ? :) :sciana:

Źle został użyty kiedyś deinstalator, wiec są nieprawidłowe odniesienia.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post02 sie 2013, 14:43

kominekl pisze:

Tak.

W porządku usunę je.

Tak.

:)
Źle został użyty kiedyś deinstalator, wiec są nieprawidłowe odniesienia.

Hmmmm... nieprawidłowe, puste - powinny zostać wtedy usunięte...?

Dobrze, w takim razie nie mam więcej pytań, a moderatora proszę o zamknięcie tego topica. :D

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post02 sie 2013, 22:57

Hmmmm... nieprawidłowe, puste - powinny zostać wtedy usunięte...?

Puste są usuwane. Nieprawidłowe - nie zawsze.

Dobrze, w takim razie nie mam więcej pytań, a moderatora proszę o zamknięcie tego topica. :D

Zamykamy.

// Jak zamykamy to zamykamy.
pozdrawiam
mint1991

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”