1. Ustawienie bootowania
Jak już mówiliśmy, na początku muszę zmienić tryb bootowania systemu.
Wszedłem więc do BIOS-u by sprawdzić jak tam obecnie jest i widzę, że jest tak:
W zakładce BOOT:
Boot Settings
> Boot Settings Configuration
1st Boot Device ----------------------------------[CD/DVD:PS-HL-DT-ST]
2nd Boot Device ---------------------------------[HDD:SM-SAMSUNG-SP0]
3rd Boot Device ---------------------------------[1st FLOPPY DRIVE]
>Hard Disk Drives
>Removable Drives
>CD/DVD Drives
Chciałbym dopytać bo pewności jednak nie mam, czy i jak muszę tam zmienić to ustawienie w tym przypadku ?
Bo mi to wygląda, że już jest ustawione na napęd optyczny, tylko że CD jest równocześnie z DVD, który więc jest tym bieżącym ?
Poza tym program HD Tune u mnie pokazuje w swej zakładce Info coś co mnie niepokoi tutaj, czyli że dysk C:\ jest jakoby bootowalny, a dysk D:\ już nie: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Co to może oznaczać, że D:\ nie uruchomiłby np. Konsoli odzyskiwania ?
2. Chcę dopytać o to który z plików .iso pobrany: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników należy wypalić: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników bezpośrednio pobrany, czy wypakowany z niego katalog: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
I którym programem go wypalić - proszę koniecznie o odpowiedź czy tym pobranym również z temtej strony Active ISO Burnerem ? Bo ja go zainstalowałem, ale w trakcie instalacji, on proponuje doinstalowanie takiego dodatkowego sterownika chyba napędów wirtualnych SPTD. Ja go na razie nie instalowałem, ale on jest w folderze programu i chcę zapytać czy ten sterownik sptd.sys jest niezbędny do działania Active ISO Burnera ?
Czy też może być to inny program do nagrywania plików .iso np. Ashampoo Burning Studio ?
3. W międzyczasie robiłem też test swojego dysku twardego narzędziem HD Tune i w zakładce Health ogólnie wyszło dobrze, choć dysk zaliczył dwa realokowane sektory, pokażę to: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Odsyłam tutaj do tego tematu, gdzie jest to także u mnie analizowane.
W zakładce Error Scan natomiast widać zaraz na początku jeden badsector, to są chyba właśnie te realokowane sektory: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Natomiast w zakładce Benchmark jest coś chyba niedobrego i potwierdza to z zakładki Error Scan czyli test zaraz na początku, chyba w tym samym dokładnie miejscu przerywa i ma błąd odczytu: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Chcę zatem zapytać czy można chociaż w przybliżeniu stwierdzić co jest przyczyną tego badsectora, czy są jakieś powody do niepokoju i obaw (choć widocznych problemów z dyskiem nie ma, ale nie znam się na tym być może jakieś inne, niewidoczne jednak są) oraz jak to ewentualnie można naprawić ?
Czy poprzez tzw. Remap dysku ? Na czym to polega ?
I jeszcze chciałbym zapytać czy Konsola odzyskiwania systemu jest w stanie wykryć tego typu uszczerbek i ewentualnie naprawić ?