Jak usunąć pozostałości skanera mks_vie 2k7 demo ?

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post21 lut 2013, 19:16

Mam jeszcze takie trzy kwestie:
1. Ustawienie bootowania
Jak już mówiliśmy, na początku muszę zmienić tryb bootowania systemu.
Wszedłem więc do BIOS-u by sprawdzić jak tam obecnie jest i widzę, że jest tak:
W zakładce BOOT:
Boot Settings
> Boot Settings Configuration
1st Boot Device ----------------------------------[CD/DVD:PS-HL-DT-ST]
2nd Boot Device ---------------------------------[HDD:SM-SAMSUNG-SP0]
3rd Boot Device ---------------------------------[1st FLOPPY DRIVE]
>Hard Disk Drives
>Removable Drives
>CD/DVD Drives

Chciałbym dopytać bo pewności jednak nie mam, czy i jak muszę tam zmienić to ustawienie w tym przypadku ?
Bo mi to wygląda, że już jest ustawione na napęd optyczny, tylko że CD jest równocześnie z DVD, który więc jest tym bieżącym ?
Poza tym program HD Tune u mnie pokazuje w swej zakładce Info coś co mnie niepokoi tutaj, czyli że dysk C:\ jest jakoby bootowalny, a dysk D:\ już nie: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Co to może oznaczać, że D:\ nie uruchomiłby np. Konsoli odzyskiwania ?

2. Chcę dopytać o to który z plików .iso pobrany: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników należy wypalić: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników bezpośrednio pobrany, czy wypakowany z niego katalog: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

I którym programem go wypalić - proszę koniecznie o odpowiedź czy tym pobranym również z temtej strony Active ISO Burnerem ? Bo ja go zainstalowałem, ale w trakcie instalacji, on proponuje doinstalowanie takiego dodatkowego sterownika chyba napędów wirtualnych SPTD. Ja go na razie nie instalowałem, ale on jest w folderze programu i chcę zapytać czy ten sterownik sptd.sys jest niezbędny do działania Active ISO Burnera ?
Czy też może być to inny program do nagrywania plików .iso np. Ashampoo Burning Studio ?

3. W międzyczasie robiłem też test swojego dysku twardego narzędziem HD Tune i w zakładce Health ogólnie wyszło dobrze, choć dysk zaliczył dwa realokowane sektory, pokażę to: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Odsyłam tutaj do tego tematu, gdzie jest to także u mnie analizowane.
W zakładce Error Scan natomiast widać zaraz na początku jeden badsector, to są chyba właśnie te realokowane sektory: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Natomiast w zakładce Benchmark jest coś chyba niedobrego i potwierdza to z zakładki Error Scan czyli test zaraz na początku, chyba w tym samym dokładnie miejscu przerywa i ma błąd odczytu: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Chcę zatem zapytać czy można chociaż w przybliżeniu stwierdzić co jest przyczyną tego badsectora, czy są jakieś powody do niepokoju i obaw (choć widocznych problemów z dyskiem nie ma, ale nie znam się na tym być może jakieś inne, niewidoczne jednak są) oraz jak to ewentualnie można naprawić ?
Czy poprzez tzw. Remap dysku ? Na czym to polega ?

I jeszcze chciałbym zapytać czy Konsola odzyskiwania systemu jest w stanie wykryć tego typu uszczerbek i ewentualnie naprawić ? :|

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post21 lut 2013, 20:02

Bo mi to wygląda, że już jest ustawione na napęd optyczny, tylko że CD jest równocześnie z DVD, który więc jest tym bieżącym ?

Dobrze jest ustawione. Ciężko tak na odległość powiedzieć. Masz 50% szanse, że trafisz - zero ryzyka.

Poza tym program HD Tune u mnie pokazuje w swej zakładce Info coś co mnie niepokoi tutaj, czyli że dysk C:\ jest jakoby bootowalny, a dysk D:\ już nie: tutaj

Hmmm. A co ma wybootować tam? Czy jest tam system? Nie - nie ma ;) .

I którym programem go wypalić - proszę koniecznie o odpowiedź czy tym pobranym również z temtej strony Active ISO Burnerem ? Bo ja go zainstalowałem, ale w trakcie instalacji, on proponuje doinstalowanie takiego dodatkowego sterownika chyba napędów wirtualnych SPTD. Ja go na razie nie instalowałem, ale on jest w folderze programu i chcę zapytać czy ten sterownik sptd.sys jest niezbędny do działania Active ISO Burnera ?
Czy też może być to inny program do nagrywania plików .iso np. Ashampoo Burning Studio ?

Obojętne. Wszędzie SPTD jest potrzebne.

2. Chcę dopytać o to który z plików .iso pobrany: stąd należy wypalić: ten bezpośrednio pobrany, czy wypakowany z niego katalog: ten

Plik .ISO, a nie folder.

Chcę zatem zapytać czy można chociaż w przybliżeniu stwierdzić co jest przyczyną tego badsectora, czy są jakieś powody do niepokoju i obaw (choć widocznych problemów z dyskiem nie ma, ale nie znam się na tym być może jakieś inne, niewidoczne jednak są) oraz jak to ewentualnie można naprawić ?

Remap + zerowanie. Można przedtem spróbować HDDRegeneratorem.

I jeszcze chciałbym zapytać czy Konsola odzyskiwania systemu jest w stanie wykryć tego typu uszczerbek i ewentualnie naprawić ? :|

Nie.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post22 lut 2013, 14:56

kominekl pisze:Dobrze jest ustawione. Ciężko tak na odległość powiedzieć. Masz 50% szanse, że trafisz - zero ryzyka.

Czyli w tym przypadku do prawidłowego uruchomienia Konsoli już jest dobrze ustawione, nic nie muszę zmieniać ?

Jest właśnie w BIOS-ie tak jak pokazałem, mam dwa napędy CD ROM i DVD ROM dlatego one są wspólnie, a nie chyba żadne 50 % szans. Czyli zarówno z jednego jak i z drugiego mogę uruchomić płytę ?

Hmmm. A co ma wybootować tam? Czy jest tam system? Nie - nie ma ;) .

Jasne, oczywiście później spostrzegłem tę moją jakąś pomyłkę. Chodzi o to, że dysk C:\ jest bootowalny bo jest tam system z katalogiem WINDOWS, a na dysku D:\ rozszerzonym - nie, więc nie jest on bootowalny, czy o to chodzi ?

Jeśli to prawda, to tak to przepraszam za to - to oczywiście moja pomyłka, wtedy chyba pomyliły mi się litery dysków z literami napędów i to stąd. Dzięki za to wyprostowanie. :oops:

Obojętne. Wszędzie SPTD jest potrzebne.

Rozumiem, że obojętnie jakim programem do nagrywania .iso. Czy to Ashampoo, Active ISO czy Nero. Ale ja obrazów .iso jeszcze nie miałem okazji wypalać, pytam więc czy oprócz SPTI, ASPI jest niezbędny do .iso także zainstalowany SPTD ?
Bo sptd.sys to sterownik przede wszystkim wirtualnych napędów, Active ISO Burner nim nie jest, a ja takich napędów nie mam. Czy zatem jest konieczne doinstalowanie go ?

Remap + zerowanie. Można przedtem spróbować HDDRegeneratorem.

No tak zerowanie, remap - to czynności, które raczej chyba są zarezerwowane dla mocno zaawansowanych, ja na pewno nim odnośnie właśnie tego nie jestem.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, a także inny, znany mi i zalecany Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników to też raczej narzędzia dla ekspertów. Mimo, że HDD Regenerator podobno jest bezpieczny, to jest akurat wersja trial - umożliwia odzysk tylko jednego bad sectora, ale tu właśnie z jednym chyba mamy do czynienia, to nie zaleca się stosowania go nieświadomym swoich działań (patrz link).
Victoria to też raczej dla zaawansowanych, przynajmniej jest darmowa, ja mam daleko idące opory w użyciu tych narzędzi własnoręcznie. Z uwagi na możliwość narobienia większych szkód niż pożytków.
To już nawet nie chodzi o obawę o utratę jakichś danych, tylko ja raczej nie wiedziałbym co i jak tam wykonać, bowiem nigdy tego nie robiłem, a to jest dość poważna sprawa.
Chyba, że jest możliwość zrobienia tego według jakichś instrukcji zdalnie, na odległość ?

Przede wszystkim jednak chcę zapytać czy ten bad sector oznacza błąd dysku fizyczny czy logiczny, bo wypadałoby coś więcej się o tym dowiedzieć zanim się cokolwiek zacznie robić. Jak mogę to sprawdzić ? Czym ?

Czy ten jeden jedyny bad sector daje jakieś powody do niepokoju, bo ja żadnych problemów z hdd w związku z tym najpewniej nie mam, tak mówię bo chodzi mi tylko o to co widoczne.
Można powiedzieć skąd to się bierze, czy np. dysk się po prostu zużywa, starzeje, czy w wyniku np. jakiegoś fizycznego wstrząsu włączonego i działającego dysku ? To raczej w wypadku błędów logicznych dysków.

W temacie Analiza S.M.A.R.T napisali, że nic się nie da z tym zrobić programowo, a ja lubię żeby wszystko było w porządku, nawet jeśli to nie stanowi istotnego problemu, dlatego pytam co ja sam mogę mimo wszystko z tym zrobić, żeby to jakoś naprawić, a przynajmniej to sprawdzić i czym ? :clever: :faja:

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post22 lut 2013, 20:25

Czyli w tym przypadku do prawidłowego uruchomienia Konsoli już jest dobrze ustawione, nic nie muszę zmieniać ?

Jest właśnie w BIOS-ie tak jak pokazałem, mam dwa napędy CD ROM i DVD ROM dlatego one są wspólnie, a nie chyba żadne 50 % szans. Czyli zarówno z jednego jak i z drugiego mogę uruchomić płytę ?

No to przecież oczywiste. Uważasz, że czytnik płyt DVD, nie odczyta CD?

Bo sptd.sys to sterownik przede wszystkim wirtualnych napędów, Active ISO Burner nim nie jest, a ja takich napędów nie mam. Czy zatem jest konieczne doinstalowanie go ?

Tak, jak napisałem - "wszędzie SPTD jest potrzebne".

Chyba, że jest możliwość zrobienia tego według jakichś instrukcji zdalnie, na odległość ?

Tak.

Przede wszystkim jednak chcę zapytać czy ten bad sector oznacza błąd dysku fizyczny czy logiczny, bo wypadałoby coś więcej się o tym dowiedzieć zanim się cokolwiek zacznie robić. Jak mogę to sprawdzić ? Czym ?

Nieco wrednie, ale nic więcej nie da się powiedzieć -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

W temacie Analiza S.M.A.R.T napisali, że nic się nie da z tym zrobić programowo, a ja lubię żeby wszystko było w porządku, nawet jeśli to nie stanowi istotnego problemu, dlatego pytam co ja sam mogę mimo wszystko z tym zrobić, żeby to jakoś naprawić, a przynajmniej to sprawdzić i czym ? :clever: :faja:

Ty sam możesz użyć narzędzi, o które prosimy ;) .
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post24 lut 2013, 16:29

kominekl pisze:No to przecież oczywiste. Uważasz, że czytnik płyt DVD, nie odczyta CD?

Nie, nie o to chodzi. Tylko czy z obu się uruchomi ta płyta z .obrazem .iso ?
To ustawienie w BIOS-ie jest na pewno dobre, tak ?

Tak, jak napisałem - "wszędzie SPTD jest potrzebne".

Doskonale to rozumiem, ale ja spotkałem się ze zdaniem z wiarygodnego źródła wręcz przeciwnym, że nie tylko interfejs i sterownik SPTD jest w tym konkretnym przypadku czyli do wypalenia tylko pliku .iso, ale nawet te ASPI I SPTI dla systemu XP i wzwyż nie są absolutnie niezbędne. To już w końcu sam nie wiem.
Nie wiem czy w ogóle bo to w końcu sterownik emulatorów napędów, ale przecież nam tutaj nie o takie napędy chodzi.
Plik .iso jest obrazem płyty a więc czy można tutaj powiedzieć, że będzie on działał w warunkach tak jakby był zamontowany w wirtualnym napędzie ?

Powiedz czy bez tego SPTD ta płyta każdorazowo wsadzana do czytnika nie będzie działała jak należy ?

Tak.

Co to za sposób i czy jest "osiągalny" ?

Nieco wrednie, ale nic więcej nie da się powiedzieć -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Ja bym chciał wiedzieć raczej czy to coś niebezpiecznego dla tego dysku, czy da się przewidzieć jak długo on jeszcze pociągnie i może przede wszystkim jak unikać dalszych tego typu badów czy błędów ?
Ty sam możesz użyć narzędzi, o które prosimy ;) .

Mogę, ale obawiam się, że nie potrafię. To dla mnie Nowość przez duże N.
Ale gdyby był przynajmniej sposób jak najdokładniejszego i bezpiecznego sprawdzenia jakie to są uszkodzenia - fizyczne czy może logiczne ?
Bo przede wszystkim to wypadałoby wiedzieć, HD Tune podaje to tylko skrótowo.
Podobno taki dokładniejszy skan dysku (tylko skan) w MHDD jest możliwy i nawet bezpieczny dla takiego laika jak ja. :lol: :jupi:

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post24 lut 2013, 18:21

Nie, nie o to chodzi. Tylko czy z obu się uruchomi ta płyta z .obrazem .iso ?
To ustawienie w BIOS-ie jest na pewno dobre, tak ?

Tak.

Doskonale to rozumiem, ale ja spotkałem się ze zdaniem z wiarygodnego źródła wręcz przeciwnym, że nie tylko interfejs i sterownik SPTD jest w tym konkretnym przypadku czyli do wypalenia tylko pliku .iso, ale nawet te ASPI I SPTI dla systemu XP i wzwyż nie są absolutnie niezbędne. To już w końcu sam nie wiem.
Nie wiem czy w ogóle bo to w końcu sterownik emulatorów napędów, ale przecież nam tutaj nie o takie napędy chodzi.
Plik .iso jest obrazem płyty a więc czy można tutaj powiedzieć, że będzie on działał w warunkach tak jakby był zamontowany w wirtualnym napędzie ?

No nie do końca. Jako zamontowany obraz w napędzie będzie działał z poziomu systemu, a tutaj już nie.

Powiedz czy bez tego SPTD ta płyta każdorazowo wsadzana do czytnika nie będzie działała jak należy ?

Tak.

Co to za sposób i czy jest "osiągalny" ?

Postępowanie według instrukcji po prostu, taka sama sytuacja jak OTL.

Ja bym chciał wiedzieć raczej czy to coś niebezpiecznego dla tego dysku, czy da się przewidzieć jak długo on jeszcze pociągnie i może przede wszystkim jak unikać dalszych tego typu badów czy błędów ?

Może pociągnąć rok, a może i 10 lat :P . To swoiste uszkodzenie dysku.

Ale gdyby był przynajmniej sposób jak najdokładniejszego i bezpiecznego sprawdzenia jakie to są uszkodzenia - fizyczne czy może logiczne ?

Trzebaby sprawdzać mechanikę dysku. Niewykonalne.

Podobno taki dokładniejszy skan dysku (tylko skan) w MHDD jest możliwy i nawet bezpieczny dla takiego laika jak ja. :lol: :jupi:

Skoro HD Tune znalazł, to skan MHDD nie ma głębszego sensu.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post25 lut 2013, 11:00

A czy jak już będę wychodził z ekranu Konsoli po EXIT to muszę coś zmieniać w tym BIOS-ie czy nie ?
kominekl pisze:Tak.

A gdybym nagrał winnym BurnAware Free, Ashampoo czy nawet w Nero to też ten SPTD jest wymagany ? Dla .iso, przypominam bo to o ten typ pliku wyłącznie chodzi.
Chcę zauważyć, że program proponuje, ale nie nakazuje czy też sam nie instaluje tego sterownika ? Pyta się.

Z innej strony z tym sptd.sys to jest taki szkopuł, że ilekroć wykonujemy jakiś głębszy skan systemu np. w GMER, to trzeba uprzednio jego i również wszystkie działające emulatory najlepiej usunąć całkowicie.
A czy np. Defogger jest tym programem, który potrafi wyłączyć sptd bez konieczności usuwania go ? Czy jest w tym skuteczny ?
A emulatory czy on też wyłącza wszystkie na czas skanów ?

Postępowanie według instrukcji po prostu, taka sama sytuacja jak OTL.

No dobrze, ale o czym tutaj mówimy, o HDD Regeneratorze czy MHDD i czego konkretnie dotyczą te instrukcje ?

Skoro HD Tune znalazł, to skan MHDD nie ma głębszego sensu.

Tak, ale wykazałby chyba dokładniej jakie jest uszkodzenie, jeśli np. tylko logiczne - łatwiejsze do naprawy, i w ogóle dające się naprawić, fizyczne to już chyba tylko zerowanie.
Ale o ile wiem MHDD, obsługuje tylko dyski MASTER, ATA czy SATA już nie, gdzie to mogę sprawdzić i ewentualnie zmienić ?

A czy jeśli chodzi o ten dysk, z podejrzeniem fizycznego bada zamiast zerować czy coś lepiej byłoby po prostu wymienić na nowy, większy przy okazji, oczywiście po uprzednim zgraniu na pena np. tych danych ?
Generalnie czy wymiana dysków w przypadku systemów OEM a także tych z BOX-u wpływa na ważność tych systemów (ważność licencji) ? Głównie w OEM, bo w BOX-ie to należałoby chyba wcześniej odinstalować system ?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post25 lut 2013, 19:35

A czy jak już będę wychodził z ekranu Konsoli po EXIT to muszę coś zmieniać w tym BIOS-ie czy nie ?

Z powrotem.

A gdybym nagrał winnym BurnAware Free, Ashampoo czy nawet w Nero to też ten SPTD jest wymagany ? Dla .iso, przypominam bo to o ten typ pliku wyłącznie chodzi.
Chcę zauważyć, że program proponuje, ale nie nakazuje czy też sam nie instaluje tego sterownika ? Pyta się.

Zainstaluj.

Z innej strony z tym sptd.sys to jest taki szkopuł, że ilekroć wykonujemy jakiś głębszy skan systemu np. w GMER, to trzeba uprzednio jego i również wszystkie działające emulatory najlepiej usunąć całkowicie.
A czy np. Defogger jest tym programem, który potrafi wyłączyć sptd bez konieczności usuwania go ? Czy jest w tym skuteczny ?

Deffoger to wyłącza.

No dobrze, ale o czym tutaj mówimy, o HDD Regeneratorze czy MHDD i czego konkretnie dotyczą te instrukcje ?

Zależy od problemu. Póki co zajmijmy się wreszcie czymś do końca.

Ale o ile wiem MHDD, obsługuje tylko dyski MASTER, ATA czy SATA już nie, gdzie to mogę sprawdzić i ewentualnie zmienić ?

BIOS.

A czy jeśli chodzi o ten dysk, z podejrzeniem fizycznego bada zamiast zerować czy coś lepiej byłoby po prostu wymienić na nowy, większy przy okazji, oczywiście po uprzednim zgraniu na pena np. tych danych ?

Zeruj.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post26 lut 2013, 15:02

kominekl pisze:Z powrotem.

Jak to przecież niczego nie zmieniałem bo jest prawidłowo ustawione, czyli po - też nic nie zmieniam i się automatycznie po EXIT uruchomi normalnie z hdd ?

BIOS.

A dokładniej ?

Zeruj.

No tak rozumiem, ale przynajmniej wypadałoby wiedzieć dokładniej, jaki to błąd i inne jakieś szczegóły, a być może to zerowanie, którego ja się i tak nie podejmę bo się na tym nie znam - nie byłoby konieczne.
HD Tune pokazuje to bardzo ogólnie. A czy np. Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników , któryś z tych programów dokładniej i TYLKO by to pokazał co w tym dysku siedzi ?

A co oznacza właściwie parametr Power On Time w HD Tune, bo u mnie wskazuje on chyba na sporo już na koncie tego dysku, bo: 2304891 - w czym to jest wyrażone w h, w min. czy jeszcze w czymś innym ?
I ta liczba co oznacza, że średnio, dużo, mało ?
Później zgrać wszystkie dane, na nowo partycjonować dysk - nie ja nie mam w tym w ogóle doświadczenia.

A czy użycie np. komendy dawniej to było SCANDISK, obecnie chyba: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników jeszcze z przełącznikiem /R, ale raczej samo bez parametru w Windows Command Prompt, pozwoliłoby dokładniej odczytać te błędy na dysku i wywoła analizę tego dysku w Wierszu , opisane jest to też np.: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ?

O Konsoli cały czas myślę. I wypalę ją chyba albo w Nero, albo w Ashampoo, bez tego SPTD - bo ponoć on nie tylko jest tutaj zbędny, ale nawet wręcz szkodliwy.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post26 lut 2013, 20:11

Jak to przecież niczego nie zmieniałem bo jest prawidłowo ustawione, czyli po - też nic nie zmieniam i się automatycznie po EXIT uruchomi normalnie z hdd ?

Jeśli nie naciśniesz dowolnego klawisza żeby wybootować z płyty to tak, ale lepiej zmienić kolejność w BIOS na HDD/itd. .

A dokładniej ?

Zależy od BIOS. Wchodzisz i przeszukujesz Go. Myślę, że poruszanie strzałeczkami na klawiaturze i naciskanie ENTER nie jest nadludzkim wysiłkiem.

No tak rozumiem, ale przynajmniej wypadałoby wiedzieć dokładniej, jaki to błąd i inne jakieś szczegóły, a być może to zerowanie, którego ja się i tak nie podejmę bo się na tym nie znam - nie byłoby konieczne.

Hmmm. Ludzie, którzy na tym się znają zadecydowali o zerowaniu, a więc sądzisz, ze zrobiliśmy to, z nudów? Bad sectory są to błędy natury logicznej, które należy w ten sposób naprawiać.

Moduły S.M.A.R.T.

O Konsoli cały czas myślę. I wypalę ją chyba albo w Nero, albo w Ashampoo, bez tego SPTD - bo ponoć on nie tylko jest tutaj zbędny, ale nawet wręcz szkodliwy.

Służy on do emulacji napędów. Przydatny w przypadku plików .ISO. Nie wiem, kto twierdzi, że to "szkodliwe", ale szkodliwsze jest szerzenie fermentu.

A co oznacza właściwie parametr Power On Time w HD Tune, bo u mnie wskazuje on chyba na sporo już na koncie tego dysku, bo: 2304891 - w czym to jest wyrażone w h, w min. czy jeszcze w czymś innym ?

Zależy od producenta. W tym przypadku to minuty.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post27 lut 2013, 20:50

kominekl pisze:
Jeśli nie naciśniesz dowolnego klawisza żeby wybootować z płyty to tak, ale lepiej zmienić kolejność w BIOS na HDD/itd. .

Aha, czyli jeśli komputer zapyta się o: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników - czy wcisnąć dowolny klawisz w celu uruchomienia z płyty, a raczej tak będzie to wtedy muszę po wyjściu z Konsoli jeszcze przełączyć na HDD, a jeśli nie zapyta to nie ?
Ale raczej się nie zapyta, no przecież ustawione jest jako 1 na CD, prawda, a plik jest .iso a więc bootowalny ?
A jeśli bym mimo naciśnięcia, po wyjściu z Konsoli nie zmienił ręcznie przed systemem na hdd, to co nastąpi ?
Służy on do emulacji napędów. Przydatny w przypadku plików .ISO. Nie wiem, kto twierdzi, że to "szkodliwe", ale szkodliwsze jest szerzenie fermentu.

Ja niczego nie szerzę, widzisz problem w tym, że istnieją na ten temat różne poglądy. Ty uważasz, że jest potrzebny, inni (nieistotne kto - na pewno nie ja, bo się na tym aż tak dobrze nie znam) przeciwnie - że jednak nie.
To ja już sam nie wiem, są dwie skrajne opcje do wyboru.
Więc powiem więcej, według tego kto twierdzi, że jest szkodliwy to on jest nawet czasami bardzo szkodliwy i powoduje poważne problemy cyt. "włącznie aż z uniemożliwieniem startu systemu", co więcej jakoby powszechnie było o tym wiadomo i cała sieć aż huczała o tym problemie - co wydaje mi się jednak jakimś nieporozumieniem lub anachronizmem, bo ja tam raczej niczego takiego nie widzę.
Być może to zależy do czego ma być przeznaczony. Faktem jednak jest, że jest to sterownik mocno ingerujący i potencjalnie Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Ale zobacz i poczytaj o tym jeszcze choćby: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, albo też: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Plusem SPTD ma być za to znaczne przyspieszenie wypalania płyt według tego samego "szanującego się eksperta".

Napisz jak to jest z tą problematycznością, bo wiesz są różne komputery, różne potrzeby itd. ?
Ta czarna i negatywna wizja tak kreślona wygląda zbyt poważnie by ją zignorować. Czy poza tym czy prócz tego co my tutaj robimy to SPTD nie będzie miało jakiegokolwiek negatywnego wpływu na system ?
Więc tak myślę, że skoro program też się pyta czy chcę mieć ten sterownik, to chyba ma ku temu powody ?
Bo przecież bez tego też się da program zainstalować, czy wypalać - nie wiem, nie miałem okazji tego robić.
Inne programy do nagrywania .iso - Nero Burning czy Ashampoo nie pytają o żaden sterownik sptd, Active ISO pyta - więc nie rozumiem dlaczego, przecież nie jest emulatorem, tylko zwykłym "wypalaczem plików", ale ten plik .iso ...? :arrow:

Sobie myślę, czy nie zainstalować jednak tego sptd.sys i działałby on np. tylko podczas uruchamiania z płyty z Konsolą, a poza tym właściwie zawsze, chyba że postanowiłbym korzystać z jakiegoś emulatora - wyłączyć go czy zablokować Defoggerem ?
Dobry pomysł ?
Bo tak się składa, że niedawno właśnie miałem instalować, ale się jeszcze wstrzymałem Alcohol 120%, który jako emulator chyba wymaga też tego sptd.sys, czy to prawda ?
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
BTW: W linii komend już w Konsoli wpisuję dla XP: C:\WINDOWS>chkdsk /r , dokładnie tak ?
Nie WINNT ( bo to dla inych, starszych systemów), tylko WINDOWS ?
Ponieważ polecenie zawiera spację, czy konieczne jest wzięcie go w cudzysłów ?

Dobra, a jak nie rozpozna litery napędu, to w tym momencie wpisać samo MAP bez żadnego parametru czy może MAP [ARC] ?
I wtedy literą jest inna litera odpowiadająca literom C:\ i D:\.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wiem, że się trochę może rozpisuję, ale do najdłuższego wątku świata to jeszcze sporo i "trochę" brakuje. :jupi:
Ale tam były te inne wątki w jednym i to przez to się tak rozciągnęło.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post27 lut 2013, 21:39

A jeśli bym mimo naciśnięcia, po wyjściu z Konsoli nie zmienił ręcznie przed systemem na hdd, to co nastąpi ?

Jeśli nie naciśniesz dowolnego klawisza to kolejka bootowania przejdzie dalej, czyli na rozruch z HDD, ale to wydłuża start systemu.

To ja już sam nie wiem, są dwie skrajne opcje do wyboru.

Sterownik ten czasem powoduje problemy, ale i sterowniki systemowe je powodują, więc to jest taka bojaźń przed życiem. Bez sensu. Grunt - SPTD konieczne tylko do napędu wirtualnego w tym przypadku nieistotne.

Plusem SPTD ma być za to znaczne przyspieszenie wypalania płyt według tego samego "szanującego się eksperta".

To, że ludzie nie czytają instrukcji, w których jest informacja o wyłączeniu SPTD lub jego usunięciu (nawet, jest instrukcja zalinkowana w szanujących się forach) to już nie nasza wina, że mają takie problemy.

Inne programy do nagrywania .iso - Nero Burning czy Ashampoo nie pytają o żaden sterownik sptd, Active ISO pyta - więc nie rozumiem dlaczego, przecież nie jest emulatorem, tylko zwykłym "wypalaczem plików", ale ten plik .iso ...? :arrow:

Po prostu ma w sobie taką funkcję dodatkową (dodatek funkcyjny).

Bo tak się składa, że niedawno właśnie miałem instalować, ale się jeszcze wstrzymałem Alcohol 120%, który jako emulator chyba wymaga też tego sptd.sys, czy to prawda ?

Tak. On wymaga.

Ponieważ polecenie zawiera spację, czy konieczne jest wzięcie go w cudzysłów ?

Nie mówiłem nic o cudzysłowie. Po prostu CHKDSK /R .

Dobra, a jak nie rozpozna litery napędu, to w tym momencie wpisać samo MAP bez żadnego parametru czy może MAP [ARC] ?

Rozpozna.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post01 mar 2013, 12:54

kominekl pisze:Jeśli nie naciśniesz dowolnego klawisza to kolejka bootowania przejdzie dalej, czyli na rozruch z HDD, ale to wydłuża start systemu.

A jeśli nacisnę ?

Od czego to jest zależne, to naciśnięcie ? Rozumiem, ze od ustawień w BIOS, jeśli 1-st będzie CD to się w ogóle nie zapyta ?
Co ma do tego naciskanie, przecież ustawienie jest 1 na CD, 2 HDD itd. ?
Więc się raczej nie zapyta na początku czy chcę nacisnąć dowolny przycisk ? I tak jak jest teraz jest dobrze.
Sterownik ten czasem powoduje problemy, ale i sterowniki systemowe je powodują, więc to jest taka bojaźń przed życiem. Bez sensu. Grunt - SPTD konieczne tylko do napędu wirtualnego w tym przypadku nieistotne.

Wypaliłem bez SPTD i już, będzie dobrze ?
Rozpozna.

No, wiesz ja to w zasadzie wiem, ale dobrze jest się przygotować na wszelkie, możliwe opcje.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post01 mar 2013, 19:36

A jeśli nacisnę ?

Od czego to jest zależne, to naciśnięcie ? Rozumiem, ze od ustawień w BIOS, jeśli 1-st będzie CD to się w ogóle nie zapyta ?
Co ma do tego naciskanie, przecież ustawienie jest 1 na CD, 2 HDD itd. ?
Więc się raczej nie zapyta na początku czy chcę nacisnąć dowolny przycisk ? I tak jak jest teraz jest dobrze.

To ma do tego naciskanie, że podczas ładowania systemu wyświetla się naciśnij dowolny klawisz, aby uruchomić system z płyty CD. Jeśli nie naciśniesz to przejdzie to dalej i uruchomi się z HDD.

No, wiesz ja to w zasadzie wiem, ale dobrze jest się przygotować na wszelkie, możliwe opcje.

To nie jest możliwa opcja w tym przypadku.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post02 mar 2013, 15:39

Dobra to ja teraz już tak finalnie i testowo napiszę jak i co będę robił, a Ty to sprawdź, jeśli będą byki to je wskaż i napisz czy wszystko dobrze, potem już przejdę wreszcie do rzeczy samej:

1.) Odpalam system. Bootowanie jest ustawione na CD/DVD, a więc chyba w porządku.

a) wsadzam płytę z plikiem obrazu płyty z Konsolą wypalonym w Nero Burning ROM, ale bez instalacji i obecności sterownika sptd.sys bo to zbędne. Sterownik ten tylko przyspieszyłby to wypalenie i to wszystko. W tym przypadku to jest zbędne, przydatne w przypadku bardzo dużych plików.

b) powinno się automatycznie uruchomić z płyty

c) jeśli padnie pytanie (a raczej tak będzie) o chęć uruchomienia systemu z płyty to potwierdzam wciskając dowolny klawisz - na co mam kilka sekund, bo jak nie to przejdzie dalej, a wtedy nici z tego;

d) nastąpi ładowanie plików prawdopodobnie ciągłe bo to płyta CD; jeśli pojawi się ekran instalacji sterowników, a później też autoodzyskiwania systemu - nic nie robię, przeczekuję to;

e) teraz jeśli pojawi się pytanie o wybór opcji przejścia do Konsoli, mam XP, zatem wybieram R

f) następnie jeśli się pojawi pytanie o wybór systemu operacyjnego to wybieram 1 (czyli C:\WINDOWS) i Enter

g) następnie na ekranie logowania wpisuję swoje hasło. Tutaj odnośnie hasła mam wątpliwość, bo posiadam hasło do konta Administratora, ale w jednej z instrukcji czytam, że jeśli go nie wprowadzono podczas jakiejś instalacji to nic nie wpisujemy, tylko Enter. Ale rozumiem, że wpisuję to hasło Administratora, mimo że system uruchamiany jest z innej płyty ?
Z hasłem czy bez potem oczywiście Enter.

2.) Teraz już jestem w samej Konsoli odzyskiwania

a) w linii komend wpisuję: C:\WINDOWS>chkdsk /r lub CHKDSK /R (wielkość liter zapewne bez znaczenia ?) i Enter
Czy ten symbol ">" też jest tam konieczny ?

b) czekam, aż się wszystko posprawdza, wykona, naprawi i zakończy

c) gdy to się stanie (ale nie wiem po czym poznam ?) w następnej linii wpisuję po prostu EXIT i Enter

d) następuje zamknięcie ekranu Konsoli i restart systemu. Nic nie zmieniam w BIOS-ie przed systemem, ponieważ jest dobrze i samo przejdzie na rozruch z HDD. Czy rzeczywiście ? :clever:
Ponadto na marginesie takie moje uwagi.
Nie przewiduję tego, odpukać w niemalowane, ale prosiłbym o odniesienie się do tego co zrobić jeśli wystąpią jakiekolwiek nieprzewidziane problemy z tym:
- jeśli w trakcie przeprowadzania Konsoli po prostu wyłączą zasilanie - co wtedy się stanie i co robić;
- jeśli Konsola nie rozpozna litery dysku napędu, z którego startuje np. D:\ to jakie polecenie wpisać ? Rozumiem ,że MAP ale dokładnie na którym etapie ?
- jeśli w pewnej rzadkiej sytuacji opisanej w instrukcji - Konsola nie rozpozna hasła mimo, że jest prawidłowe lub go wcale nie ma to przy działającym systemie rozumiem, że muszę zastosować: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Tylko oczywiście w trybie normalnym ?

Czy w razie jakiegokolwiek blackoutu w trakcie uruchomionej Konsoli, gdy nie będę wiedział co robić to mogę po prostu wpisać EXIT i zastartuje do systemu normalnie, bez żadnych zmian także w BIOS-ie ?

Pytanie dodatkowe tak apropos: czy jeśli chciałbym zainstalować Konsolę jako jedną z opcji startowych to w tym przypadku jest to możliwe, opisane: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, a zwłaszcza to co mnie najbardziej w tym interesuje - czy rzeczywiście z każdym uruchomieniem systemu, będzie się pojawiać taki ekran/opcja startowa do wyboru systemu lub Konsoli odzyskiwania, chyba że zmienię limit czasu wyświetlania lub w ogóle to wyłączę w opcji: Panel sterowania > System > Zaawansowane > Uruchamianie i odzyskiwanie ?
W tej chwili u mnie jest: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Jeśli to odznaczę to też będzie autostartował system, mam załączone autologowanie ?

Jest jeszcze sprawa ewentualnego backupu dysków C:\ i D:\, a także rejestru, nie wiem jednak czy to jest absolutnie tutaj potrzebne i niezbędne ? ;)

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”