Jak usunąć pozostałości skanera mks_vie 2k7 demo ?

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post02 mar 2013, 15:45

Czy ten symbol ">" też jest tam konieczny ?

To część składowa samej Konsoli. Ty Go nie wpisujesz.

ale nie wiem po czym poznam ?

Po prostu się zakończy. Pojawi się napisik.

- jeśli w trakcie przeprowadzania Konsoli po prostu wyłączą zasilanie - co wtedy się stanie i co robić;

Nie do przewidzenia. Może nastąpić uszkodzenie systemu, ale szanse na to są 0,001%.

- jeśli Konsola nie rozpozna litery dysku napędu, z którego startuje np. D:\ to jakie polecenie wpisać ? Rozumiem ,że MAP ale dokładnie na którym etapie ?

To się nie wydarzy.

- jeśli w pewnej rzadkiej sytuacji opisanej w instrukcji - Konsola nie rozpozna hasła mimo, że jest prawidłowe lub go wcale nie ma to przy działającym systemie rozumiem, że muszę zastosować: to Tylko oczywiście w trybie normalnym ?

Jasne.

Czy w razie jakiegokolwiek blackoutu w trakcie uruchomionej Konsoli, gdy nie będę wiedział co robić to mogę po prostu wpisać EXIT i zastartuje do systemu normalnie, bez żadnych zmian także w BIOS-ie ?

Yhym.

Pytanie dodatkowe tak apropos: czy jeśli chciałbym zainstalować Konsolę jako jedną z opcji startowych to w tym przypadku jest to możliwe, opisane: tutaj, a zwłaszcza to co mnie najbardziej w tym interesuje - czy rzeczywiście z każdym uruchomieniem systemu, będzie się pojawiać taki ekran/opcja startowa do wyboru systemu lub Konsoli odzyskiwania, chyba że zmienię limit czasu wyświetlania lub w ogóle to wyłączę w opcji: Panel sterowania > System > Zaawansowane > Uruchamianie i odzyskiwanie ?

Tak. Instalacja ogólnie jest zbędna tak naprawdę według mnie, aczkolwiek to kwestia wyboru.

Jest jeszcze sprawa ewentualnego backupu dysków C:\ i D:\, a także rejestru, nie wiem jednak czy to jest absolutnie tutaj potrzebne i niezbędne ? ;)

Zbędne.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post02 mar 2013, 20:55

kominekl pisze:
To część składowa samej Konsoli. Ty Go nie wpisujesz.

Czyli po prostu C:\WINDOWS chkdsk /r ?

A odnośnie przeprowadzenia całości tej Konsoli - dobrze WSZYSTKO zrobię tak jak napisałem ? :)

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post03 mar 2013, 13:39

Czyli po prostu C:\WINDOWS chkdsk /r ?

Wpisujesz tylko CHKDSK /R .

A odnośnie przeprowadzenia całości tej Konsoli - dobrze WSZYSTKO zrobię tak jak napisałem ? :)

Tak.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post03 mar 2013, 17:15

Ok., wypaliłem obraz płyty w Ashampoo Burning.

Wsadzam płytkę do napędu DVD i pokazuje się: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Co muszę tam wybrać, by zainicjować wreszcie samą Konsolę ?
To CD jest bootowalne w ogóle ?

Jeszcze coś. Mam włączone autologowanie do systemu oczywiście z hasłem, rozumiem że mimo to wpisuję je ?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post03 mar 2013, 19:38

Wsadzam płytkę do napędu DVD i pokazuje się: to okienko

No i co z tego?

Tam nic! Musisz wybootować system z płyty. Nie z poziomu systemu.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post03 mar 2013, 19:53

kominekl pisze:
Wsadzam płytkę do napędu DVD i pokazuje się: to okienko

No i co z tego?

Tam nic! Musisz wybootować system z płyty. Nie z poziomu systemu.

Czyli wsadzam płytę do napędu DVD lub CD i wyłączam komputer, po restarcie wybootuje się wreszcie z tej płyty ?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post03 mar 2013, 20:17

Czyli wsadzam płytę do napędu DVD lub CD i wyłączam komputer, po restarcie wybootuje się wreszcie z tej płyty ?

Jeśli BIOS tak ustawisz.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post04 mar 2013, 09:50

W BIOS-ie jest już jako pierwszy CD/DVD, jak już mówiłem, potem HDD, następnie FLOP, a więc chyba w porządku.
Płyta do napędu, restart komputera i wtedy się wszystko rozpocznie ?
Jako pierwsze powinno paść pytanie o wciśnięcie dowolnego klawisza ?

Dobra a powiedz czy po komendzie EXIT w Konsoli jak zacznie się uruchamiać tryb normalny to muszę wejść do BIOS i zmienić coś, choć jest zupełnie dobrze, czy wcześniej wyjąć płytę z Konsolą ?
Czy po prostu czekam, aż samo przejdzie na HDD i uruchomi się jak zwykle normalnie ?
Zakładam, że na początku wcisnę klawisz by uruchomić z płyty na potwierdzenie.
To mi wyjaśnij bo nie rozumiem.

Hasło wpisuję, choć mam włączone autologowanie ?

To CD jest bootowalne. W Nero Info Tools czytam, że jest to ISO9660 Bootable Joliet.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post04 mar 2013, 18:44

W BIOS-ie jest już jako pierwszy CD/DVD, jak już mówiłem, potem HDD, następnie FLOP, a więc chyba w porządku.
Płyta do napędu, restart komputera i wtedy się wszystko rozpocznie ?
Jako pierwsze powinno paść pytanie o wciśnięcie dowolnego klawisza ?

No tak.

Dobra a powiedz czy po komendzie EXIT w Konsoli jak zacznie się uruchamiać tryb normalny to muszę wejść do BIOS i zmienić coś, choć jest zupełnie dobrze, czy wcześniej wyjąć płytę z Konsolą ?

Nie ma znaczenia. Jeśli nie naciśniesz "dowolnego klawisza" to płyta nie będzie bootować.

Hasło wpisuję, choć mam włączone autologowanie ?

Jakie hasło? Autologowanie to część systemu, a my nie startujemy systemu z HDD, więc nie ma o czym gadać.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post04 mar 2013, 21:28

kominekl pisze:

Nie ma znaczenia. Jeśli nie naciśniesz "dowolnego klawisza" to płyta nie będzie bootować.

Dobrze rozumiem - to na początku muszę nacisnąć.

Ale chodzi mi o to co na końcu po EXIT nastąpi ? Czy po Konsoli samo przejdzie na rozruch z HDD, czy wcześniej przed systemem muszę zmienić coś w BIOS - choć przecież jest to chyba dobre ustawienie ?

Polecenie EXIT zamyka Konsolę i restartuje komputer - jak rozumiem, i po restarcie uruchomi się już normalnie ?

Czy też może płytę muszę wyjąć ? Właśnie jak to jest z tą płytą, w którym momencie mogę ją wyjąć ?

Jakie hasło? Autologowanie to część systemu, a my nie startujemy systemu z HDD, więc nie ma o czym gadać.

Jak to jakie hasło ? Chodzi o hasło logowania do Windows na ekranie Konsoli: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

W systemie mam załączone autologowanie, tak - a w Konsoli muszę je mimo to wpisać ręcznie zwracając uwagę też na wielkość znaków - bo to też jest ważne tak jak wszystko ?

Napisz, jak to jest. Chciałbym w końcu już to wykonać i mieć to za sobą.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post05 mar 2013, 20:11

Ale chodzi mi o to co na końcu po EXIT nastąpi ? Czy po Konsoli samo przejdzie na rozruch z HDD, czy wcześniej przed systemem muszę zmienić coś w BIOS - choć przecież jest to chyba dobre ustawienie ?

Nie no uruchomi się ponownie komputer.

Czy też może płytę muszę wyjąć ? Właśnie jak to jest z tą płytą, w którym momencie mogę ją wyjąć ?

Po zakończeniu działania w Konsoli.

Jak to jakie hasło ? Chodzi o hasło logowania do Windows na ekranie Konsoli: to

No dobra, ale co ma w ogóle piernik do wiatraka? Nie uruchamiasz systemu, więc autologowanie nie działa to chyba logiczne. ;)

Napisz, jak to jest. Chciałbym w końcu już to wykonać i mieć to za sobą.

Nie wiem, czemu się wahasz tak szczerze mówiąc. Nic niebezpiecznego w tym nie ma.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post06 mar 2013, 08:57

kominekl pisze:Nie wiem, czemu się wahasz tak szczerze mówiąc. Nic niebezpiecznego w tym nie ma.

Już się nie waham, tylko odpowiedz mi jeszcze na poniższe pytanie, tylko błagam konkretnie i przejdę wreszcie do rzeczy.

No dobra, ale co ma w ogóle piernik do wiatraka? Nie uruchamiasz systemu, więc autologowanie nie działa to chyba logiczne. ;)

O jakie tu hasło chodzi u licha ? Mojego konta administracyjnego czy żadne czyli tylko Enter lub 123 ?
Enter czy 123 - to oznacza to samo ?
Wyjaśnij mi o jakie hasło chodzi w tej instrukcji: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Czy to chodzi o hasło Administratora wprowadzane tylko podczas instalacji systemu z dysku, którego ja z oczywistych powodów nie posiadam ? :(

Płytę wyciągam po wyjściu z Konsoli, ale jeszcze przed ponownym uruchomieniem systemu czy po ponownym uruchomieniu już systemu ?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post06 mar 2013, 12:49

Enter czy 123 - to oznacza to samo ?

To dość zabawne. Enter oznacza brak hasła. 123 oznacza hasło o podanej formie.

Płytę wyciągam po wyjściu z Konsoli, ale jeszcze przed ponownym uruchomieniem systemu czy po ponownym uruchomieniu już systemu ?

Obojętne, ale raczej po.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post06 mar 2013, 14:01

kominekl pisze:To dość zabawne. Enter oznacza brak hasła. 123 oznacza hasło o podanej formie.

Co jest niby takie śmieszne
kominekl pisze:1. Przestawiamy bootowanie.
2. Uruchamiamy system z płyty.
3. Czekamy na załadowanie i naciskamy w końcu R.
4. Wpisujemy hasło Administratora (zwykle puste, bądź 123).
5. Używamy polecenia CHKDSK /R.
6. Wpisujemy EXIT.

Widzisz, sam to napisałeś - więc ja sobie myślę puste lub 123 - to jedno i to samo ?

Rozumiem, że zarówno samo Enter czyli bez hasła, jak i 123 mogą być alternatywnie ?
Muszę to wiedzieć dokładnie.

Poza tym wyjaśnij mi o hasło jakiego Administratora tu chodzi ? Konkretnie, bez ogólników bo tracę cierpliwość !
Skąd mam wiedzieć jakie to jest hasło i czy w ogóle jest ? Ja takowego hasła nie wprowadzałem, ani w ogóle nie ustawiałem.
Więc jak to jest w moim przypadku z tym hasłem, jest ono czy nie ?
Ostatnio zmieniony 06 mar 2013, 14:16 przez manitu, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post06 mar 2013, 14:12

Co jest niby takie śmieszne

No wpisanie 123,a pozostawienie pustego pola to chyba gigantyczna różnica.

Rozumiem, że zarówno samo Enter czyli bez hasła, jak i 123 mogą być alternatywnie ?

Albo się wprowadza hasło (zwyczajowo) 123, albo się go nie wprowadza wogóle.

Poza tym wyjaśnij mi o hasło jakiego Administratora tu chodzi ? Konkretnie, bez ogólników bo tracę cierpliwość !

Wewnętrznie wbudowanego, no a jakiego? Jest tylko jedno takie konto w systemie. Po pierwsze - nie krzycz. Po drugie, oj uwierz - 3/4 forum straciło już do Ciebie cierpliwość. Po trzecie jestem naprawdę zdziwiony, że nie straciłem do Ciebie już dawno cierpliwości. Po czwarte - nie jest niczyim obowiązkiem odpowiadać na Twoje pytania. Po piąte - łamię własne zasady odpowiadając na tak, bez urazy, ale debilne wręcz pytania. Są to pytania typu "czy woda jest mokra". Innymi słowy, powinienem odsyłać do Google, bo to jest naprawdę kpina czasami. I wreszcie po 6 - na jałowych, teoretycznych dyskusjach tracimy masę czasu. Czemu zwyczajnie nie można wykonać tego i zobaczyć samemu? Tym bardziej, że to nie jest obciążone żadnym ryzykiem?

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”