Jak usunąć pozostałości skanera mks_vie 2k7 demo ?

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post09 mar 2013, 14:26

Dobrze, ale to jest zbyt ogólnie, musisz mi troszeczkę w tym pomóc, bo ja prawdę powiedziawszy nie mam większego pojęcia o tych programach - bo ich nigdy nie używałem.

No, ale co tu więcej trzeba. Im nowsza wersja tym lepiej, bo nowe wersje łatają luki w zabezpieczeniach. Poza tym są bardziej funkcjonalne. Firebird -> to jeden z najpopularniejszych wolnodostępnych serwerów relacyjnych baz danych. Nero BackItUp -> tworzenie kopii zapasowych. Quick Config - to wygodny w użyciu program służący do szybkiej optymalizacji pracy poprzez dostosowanie ustawień systemowych do indywidualnych potrzeb użytkownika (pomijam to, że tego typu programy to ściema).

Wybrałem standardowe opcje zgodnie z instrukcją w dziale Bezpieczeństwo dla tego systemu, bo zapomnialem zapytać Cię które opcje mam zaznaczyć, na przyszłość musisz dokładniej to podawać.

Nie muszę. To naturalne, że skoro proszę o logi to na standardowych ustawieniach.

Mam nadzieję, że w tym, przypadku dobrze wykonałem logi, z właściwych opcji ? Napisz co mówią logi na temat tego konta root czyli Administratora ?

Root OK. W OTL -> Sprzątanie.

O jakie działania chodzi, bo ja żadnych nie podejmowałem ?

System sam je usuwa, jeśli nie nastąpiła żadna awaria.

A IMHO dekompresji - jak ją wykonać dla plików na dyskach, w tym systemowym ?

Programy, można systemowo tak jak to robiłeś. Jednak nie warto. Nie opłaca się ;) .
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post09 mar 2013, 20:47

kominekl pisze:No, ale co tu więcej trzeba. Im nowsza wersja tym lepiej, bo nowe wersje łatają luki w zabezpieczeniach. Poza tym są bardziej funkcjonalne. Firebird -> to jeden z najpopularniejszych wolnodostępnych serwerów relacyjnych baz danych. Nero BackItUp -> tworzenie kopii zapasowych. Quick Config - to wygodny w użyciu program służący do szybkiej optymalizacji pracy poprzez dostosowanie ustawień systemowych do indywidualnych potrzeb użytkownika (pomijam to, że tego typu programy to ściema).

Rozumiem, ale zostawmy na moment nowsze wersje, bo chciałbym dobrze poznać obecny stan faktyczny tych programów.
Poza tym nie wiem czy nowe, najnowsze wersje, a najprawdopodobniej właśnie tak jest nie są płatne.

Otóż chciałbym się w ogóle dowiedzieć czy te programy w ogóle działają u mnie, czy są aktywne po prostu ?
Jeżeli nie to jak je skonfigurować i uaktywnić ?
A także czy w ogóle istnieją, czy nie są to tylko surowe instalatory i czy do ich uruchomienia nie trzeba zmiany uprawnień ?
Następnie jeżeli to się uda posprawdzać wszystko, jakie mają opcje, czy się aktualizują ?
Bo bardzo w to wątpię, gdyby tak było, to już teraz byłyby w najnowszych wersjach, a nie są.

I teraz tak, jeśli chodzi o Nero BackItUp, to jego główne okienko wygląda: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, napisz co i jak tam wybrać, aby przynajmniej sprawdzić te powyższe przypuszczenia ?
Poza tym Nero BackItUp jest częścią o wiele większego pakietu innych, różnych, licznych produktów spod znaku Nero (czyli tam Nero StartSmart, Nero Burning ROM, Nero Express, Nero Cover Designer, Nero CD-DVD Speed, Nero DriveSpeed, Nero InfoTool itd.). Na niektóre z nich nie mam przyznanej chyba licencji np. Nero Wave Editor bo to jest pakiet tylko testowy. :)

Co do Firebirda to wiem, że znajduje się on w: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników folderze, ale są tam różne pliki i foldery, napisz co to są za pliki ?
Sama ścieżka do niego jest: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, ale jak klikam na fbserver.exe, to zupełnie nic się nie dzieje. Napisz dlaczego i co to wszystko w ogóle oznacza ?

Do Quick Configa prowadzi ścieżka do jego folderu: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, ale jak klikam na to QCservice.exe, to też zupełnie nic się nie dzieje.

Napisz krótko z czym mamy tutaj do czynienia, czy te trzy programy u mnie w ogóle mogą zadziałać ze względu na nie wiem ograniczenia licencyjne ?, jeśli w ogóle działają czy też są po prostu niezainstalowane itp.

System sam je usuwa, jeśli nie nastąpiła żadna awaria.

Nie żadnej takiej awarii nie było po Konsoli, choć akurat nie wiem o jaką awarię tutaj Ci chodzi.
Natomiast faktem jest, że ja regularnie czyszczę komputer ze wszelkiego rodzaju zbędników, w tym pliki TMP oczywiście.
Mimo to teraz widzę, że ta ilość wolnej przestrzeni z tego co pamiętam wcześniej jest jeszcze o mniej-więcej 1 GB na dysku C większa. Czy system usunął tutaj przy okazji Konsoli jeszcze jakieś inne zbędne pliki, niezależnie od tych które ja usuwam programami czyszczacymi (przede wszystkim CCleaner, także Eusing Free Cleaner, Odkurzacz) ? Jakie to są pliki ?
Poza tym jakie programy można jeszcze polecić do bezpiecznego czyszczenia komputera ze śmieci ?
Posiadam też JetCleana, ale go nie używam bo nie wiem czy można mu zaufać ? :D

I bardzo Cię proszę odpowiedz mi na wszystkie te pytania, bo jeśli nie to wszystko tylko się przedłuża, a chyba chcemy - ja bardzo chciałbym doprowadzić wreszcie tę sprawę do końca. ;)

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post09 mar 2013, 22:19

Otóż chciałbym się w ogóle dowiedzieć czy te programy w ogóle działają u mnie, czy są aktywne po prostu ?
Jeżeli nie to jak je skonfigurować i uaktywnić ?
A także czy w ogóle istnieją, czy nie są to tylko surowe instalatory i czy do ich uruchomienia nie trzeba zmiany uprawnień ?
Następnie jeżeli to się uda posprawdzać wszystko, jakie mają opcje, czy się aktualizują ?
Bo bardzo w to wątpię, gdyby tak było, to już teraz byłyby w najnowszych wersjach, a nie są.

Niekoniecznie, bo aktualizację automatyczne w różnych programach różnie działają. Nie są aktywne, bo je wyłączyliśmy w Autoruns.

I teraz tak, jeśli chodzi o Nero BackItUp, to jego główne okienko wygląda: tak, napisz co i jak tam wybrać, aby przynajmniej sprawdzić te powyższe przypuszczenia ?

Jakie przypuszczenia?

Co do Firebirda to wiem, że znajduje się on w: tym folderze, ale są tam różne pliki i foldery, napisz co to są za pliki ?

Jego pliki składowe.

Sama ścieżka do niego jest: taka, ale jak klikam na fbserver.exe, to zupełnie nic się nie dzieje. Napisz dlaczego i co to wszystko w ogóle oznacza ?

Wyłączona usługa to i on jest cyknięty.

Natomiast faktem jest, że ja regularnie czyszczę komputer ze wszelkiego rodzaju zbędników, w tym pliki TMP oczywiście.

Nie. Myślę, że przerobił uszkodzone sektory do plików raportowych, zaliczanych do zbędników w programach typu CCleaner.

Posiadam też JetCleana, ale go nie używam bo nie wiem czy można mu zaufać ? :D

Nie. Szajs. Wystarczy to co masz.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post10 mar 2013, 00:59

kominekl pisze:Niekoniecznie, bo aktualizację automatyczne w różnych programach różnie działają. Nie są aktywne, bo je wyłączyliśmy w Autoruns.

Jasne, tylko że ja nie przypominam sobie by kiedykolwiek coś się tam aktualizowało w tych trzech programach poprzez procesy od ich Usług przed tym niepotrzebnym usuwaniem tych Usług.
Ale mówisz automatyczne to może i były, w co wątpię bo są one raczej w ogóle nieaktywne czy coś, poza tym piszesz też, że to Usługi pozasystemowe, a więc raczej nie są automatyczne prawda ?
Jakie przypuszczenia?

Czy te trzy programy teraz po prostu działają, jak je odpalić, no Nero BackIt chyba tak ?
Czy bez tych procesów czyli fbservice.exe, nbservice.exe i QCService.exe te aktualizacje nie będą działać ? O ile same te programy w ogóle działają ?
I te te procesy odpowiadają tylko i wyłącznie za aktualizacje tych Usług i programów ?

Poza tym nie można po prostu pobrać tych usług z sieci we właściwej wersji ?
Co do FireBirda znalazłem coś: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, co o tym sądzisz ?
Wyłączona usługa to i on jest cyknięty.

Wyłączona ? :shock: No nie żartuj no nie tylko - Usunięta, usunięta bezmyślnie niestety. Chociaż teraz to już sam nie wiem co o tym myśleć, bo jeśli te programy i ich Usługi dotąd nie były aktywne to jakie to miałoby znaczenie ?

I jeszcze jedno - czy lokalizacje tych programów tak jak je pokazałem są prawidłowe ?

Poza tym ogólnie czy w takim systemie jak ja mam, gdzie domyślnie doinstalowuje się różne oprogramowanie na "gotowca", więcej przypisuje się je wraz z tym systemem do tego komputera - ja mogę swobodnie odinstalować to oprogramowanie i je na nowo po prostu zainstalować ?
Bo wydaje mi się i czytałem też, że ja takiego preinstalowanego oprogramowania nie mogę reinstalować ? :think:

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post10 mar 2013, 09:40

Jasne, tylko że ja nie przypominam sobie by kiedykolwiek coś się tam aktualizowało w tych trzech programach poprzez procesy od ich Usług przed tym niepotrzebnym usuwaniem tych Usług.

Nie taki sens ma tamto zdanie. Chodzi o to, że niektóre programy nie aktualizują się do najnowszych wersji, a aktualizują tylko swoją bazę informacji.

Ale mówisz automatyczne to może i były, w co wątpię bo są one raczej w ogóle nieaktywne czy coś, poza tym piszesz też, że to Usługi pozasystemowe, a więc raczej nie są automatyczne prawda ?

A czemu niby przepraszam usługi pozasystemowe miałyby nie aktualizować się automatycznie?

Czy te trzy programy teraz po prostu działają, jak je odpalić, no Nero BackIt chyba tak ?

Sprawdź, to chyba nie jest wysiłek.

Czy bez tych procesów czyli fbservice.exe, nbservice.exe i QCService.exe te aktualizacje nie będą działać ? O ile same te programy w ogóle działają ?

Aktualizację będą działać, jeśli wyłączenie usługi nie deaktywuje programu, a tylko jakąś jego część.

I te te procesy odpowiadają tylko i wyłącznie za aktualizacje tych Usług i programów ?

No nie - to części elementarne tych programów.

Poza tym nie można po prostu pobrać tych usług z sieci we właściwej wersji ?

Właściwa jest najnowsza. Zwykle można wynaleźć stare wersję ale to mija się z celem ich instalacji.

Wyłączona ? :shock: No nie żartuj no nie tylko - Usunięta, usunięta bezmyślnie niestety. Chociaż teraz to już sam nie wiem co o tym myśleć, bo jeśli te programy i ich Usługi dotąd nie były aktywne to jakie to miałoby znaczenie ?

Usunięta, bo zbędna. Znaczenie dla czego? Aktywne to one były, z tym, że nieużywane wiec je wywaliliśmy.

I jeszcze jedno - czy lokalizacje tych programów tak jak je pokazałem są prawidłowe ?

Tak, jak wskazuje wpis do lokalizacji, tak też wygląda ścieżka.

Poza tym ogólnie czy w takim systemie jak ja mam, gdzie domyślnie doinstalowuje się różne oprogramowanie na "gotowca", więcej przypisuje się je wraz z tym systemem do tego komputera - ja mogę swobodnie odinstalować to oprogramowanie i je na nowo po prostu zainstalować ?

To, że jakiś (za przeproszeniem) baran instaluje do niczego nie potrzebne oprogramowanie to już kwestia dyskusji. Przykład w laptopach - w Toshiba, 3/4 oprogramowania firmowego instalowanego w laptopie jest zbędna.

Bo wydaje mi się i czytałem też, że ja takiego preinstalowanego oprogramowania nie mogę reinstalować ? :think:

Ciekawe niby czemu. Rada ode mnie - zamiast czytać - działaj, bo informatyka, czy nawet zwykła zabawa na komputerze to praktyka, a nie teoria. Wchodzisz do Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, w opcjach zaznaczasz sobie opcje Pokazuj Elementy Systemowe i Pokazuj Aktualizację Windows - w rezultacie widzisz wszystkie programy, które są zainstalowane, więc opcja, że nie możesz czegoś odinstalować, jak to gdzieś wyczytałeś powiadasz to bzdura, jakich pełno na forach typu DobreProgramy (:D). Dodatkowo wpisy widoczne w logu:

"{8197FE7B-80FF-4A35-8D5F-78E20D664830}" = Quick Config
"Firebird SQL Server US" = Firebird SQL Server - MAGIX Edition

Jak widać te programy są i wystarczy je wywalić (nawet sugeruje ich nie instalować ponownie - nie używasz, więc..). Co do części Nero to sugerowałbym tak w ogóle wywalić cały pakiet, gdyż jest baaardzo ciężki - świetnym odpowiednikiem jest darmowy Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Jeśli jednak szkoda ci z jakiegoś powodu Nero to zwyczajnie odinstaluj cały pakiet (w Revo Uninstaller będzie widoczny porozcinany, bo niestety ten szajs taki jest - zostaje dramatycznie w systemie) i ponownie go zainstaluj.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post10 mar 2013, 16:33

kominekl pisze:Nie taki sens ma tamto zdanie. Chodzi o to, że niektóre programy nie aktualizują się do najnowszych wersji, a aktualizują tylko swoją bazę informacji.

No dobrze zakładam, że tak właśnie jest. Gdzie i jak mogę to sprawdzić ? Wybacz pytanie, ale ja o tych trzech programach prawie nic nie wiem.
A czemu niby przepraszam usługi pozasystemowe miałyby nie aktualizować się automatycznie?

No nie to tylko taka moja dygresja, pewnie oczywiście mogą. Są na to liczne przykłady, u mnie również.
Sprawdź, to chyba nie jest wysiłek.

Nie chodzi o wysiłek, nie spłycajmy tak sprawy. Nero BackItUp jak widać chyba prawidłowo odpalam, bo się uruchamia tak. Problem jest z FireBirdem i QC - tych jak już wiesz nie mogę uruchomić z nieznanych przyczyn do końca.
No niby te usunięte usługi je wyłączyły, ale przecież od Nero też była usunięta, a się uruchamia interfejs programu.
Aktualizację będą działać, jeśli wyłączenie usługi nie deaktywuje programu, a tylko jakąś jego część.

Strasznie to zawiłe. W takim razie co my tutaj deaktywowaliśmy wyłączając, a raczej usuwając te usługi ?
No nie - to części elementarne tych programów.

Elementarne czy nie, ale za co odpowiadają ?
Właściwa jest najnowsza. Zwykle można wynaleźć stare wersję ale to mija się z celem ich instalacji.

A widzisz, najpierw mówisz, że aktualizują się tylko jakieś bazy danych - niewidoczne dla oka, teraz że wersje. Nie sądzisz, że te wersje powinny być już na tę chwilę jednak nowsze, coś tu jest nie tak sądzę ?
Dlaczego to te wersje jak sądzę nie aktualizowały się przed usuwaniem z Autoruns ?

I mniejsza z tym celem, chociaż to też warto wiedzieć dlaczego, bo podobno jak czytałem z tymi usługami wiąże się ryzyko nawet poważnej infekcji systemu ? Może, ale nie musi. Nie tylko ze starymi, nowymi też.
Usunięta, bo zbędna. Znaczenie dla czego? Aktywne to one były, z tym, że nieużywane wiec je wywaliliśmy.

No właśnie takie znaczenie, że jeśli jakoby wcześniej nie działały to sens tego usuwania żaden, no ale skoro twierdzisz że były aktywne to znaczy że jakiś tam sens był tego wyłączania.
Tak, jak wskazuje wpis do lokalizacji, tak też wygląda ścieżka.

Spytałem, bo usługa Nero BackItUp czyli NBService.exe znajduje się w: C:\Program Files\Common Files\Nero\Nero BackItUp 4, sam program znajduje się w C:\Program Files\Ahead\Nero BackItUp,
Usługa Quick Config czyli QCService.exe w: C:\Program Files\Quick Config, sam folder nie mam pojęcia gdzie, raczej go w tej chwili nie ma, albo go nie widzę. I te dwie lokalizacje chyba są prawidłowe, tak ? Tylko nie pytaj mnie o to bo ja tego nie wiem, to ja właśnie się Ciebie pytam.

Natomiast Usługa FireBirda czyli fbserver.exe jest już nie wiedzieć czemu w D:\Common\Database\bin\, a powinien chyba o ile wiem na C:\WINDOWS\system32 jak czytałem gdzieś w Google. Wszelkie inne lokalizacje mogą świadczyć, że jest to infekcja lub coś nie tak w ogóle z tym.
Sam folder FireBirda nie wiem gdzie się znajduje, podejrzewam że chodzi o: D:\Common\Database\firebird.msg.
Ale jak klikam w niego, co pokażę: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, to wyskakuje mi tylko coś: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Jak klikam w jego Właściwości to widzę, że jestem właścicielem tego na pełnych prawach. To jasne chyba - przecież jestem Administratorem systemu.
Ponadto napisz do czego służą pozostałe pliki z tego folderu, np. explore.exe i inne ?

To, że jakiś (za przeproszeniem) baran instaluje do niczego nie potrzebne oprogramowanie to już kwestia dyskusji. Przykład w laptopach - w Toshiba, 3/4 oprogramowania firmowego instalowanego w laptopie jest zbędna.

Cóż nie mamy na to już wpływu - dobrze o tym wiesz o tym co producent wersji OEM doinstalowuje w systemie i musimy się na to godzić.
I niestety nie mamy tu nic do gadania, taka jest zasada.
Tak to już po prostu jest, na tym polega m.in. różnica z wersjami BOX, gdzie wszystko trzeba samemu instalować i sam system jest goły, ale ma się tu za to wolną rękę.
Ciekawe niby czemu. Rada ode mnie - zamiast czytać - działaj, bo informatyka, czy nawet zwykła zabawa na komputerze to praktyka, a nie teoria. Wchodzisz do Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, w opcjach zaznaczasz sobie opcje Pokazuj Elementy Systemowe i Pokazuj Aktualizację Windows - w rezultacie widzisz wszystkie programy, które są zainstalowane, więc opcja, że nie możesz czegoś odinstalować, jak to gdzieś wyczytałeś powiadasz to bzdura, jakich pełno na forach typu DobreProgramy (:D). Dodatkowo wpisy widoczne w logu:

Żeby działać najpierw trzeba mieć pełną świadomość swych działań. A więc m. in. czytać i jeszcze raz czytać.
Przeczytałem o tym w Wikipedii: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Poczytaj i ty, i napisz co o tym myślisz.

A to, że Revo może odinstalować w trybach zaawansowanych to oczywiste, problem jest nie w odinstalowywaniu czegoś bo to nic prostszego, tym bardziej że ja sam tego nie instalowałem, tylko przeciwnie w ponownej instalacji przy całej złożoności sprawy.
Ja nigdy nie twierdziłem, podkreślam nigdy, że Revo czegoś nie potrafi odinstalować - to raczej Ty mnie opacznie zrozumiałeś. Tylko, że ja nie wiedziałem wtedy co podkreślam co naprawdę zostanie usunięte w Revo instalator czy sam program, a to robi różnicę, prawda ? :)

Jak widać te programy są i wystarczy je wywalić (nawet sugeruje ich nie instalować ponownie - nie używasz, więc..). Co do części Nero to sugerowałbym tak w ogóle wywalić cały pakiet, gdyż jest baaardzo ciężki - świetnym odpowiednikiem jest darmowy Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Jeśli jednak szkoda ci z jakiegoś powodu Nero to zwyczajnie odinstaluj cały pakiet (w Revo Uninstaller będzie widoczny porozcinany, bo niestety ten szajs taki jest - zostaje dramatycznie w systemie) i ponownie go zainstaluj.

Nie na pewno nie wywalę tych programów, jeśli nie ma takiej absolutnej potrzeby. A na pewno nie pakietu Nero, który może i ciężki choć nie wiem czym by to się miało objawiać - ja tego nie stwierdziłem, ale jednak nadal jest to jeden z najlepszych tego typu programów.
Ashampoo też już posiadam, to taka alternatywa, bo każdy tego typu program swoimi ścieżkami chadza.

Generalnie powiem, że reinstalować to oprogramowanie mogę pod warunkiem że podasz dobre linki do właściwych i identycznych ich wersji i cała ta instalacja przebiegnie podobnie co do sposobu i lokalizacji jak pierwotnie w każdym calu. Muszę wiedzieć absolutnie wszystko o tym zarówno teraz obecnie, jak i po tej instalacji, by być świadomym tego co robię.

Jeśli to się nie uda to dopiero nowsze wersje, inne sposoby (np. z regfix), itd.

Jeszcze mam jedno pytanko tak trochę w związku z tym. Czy jeśli chciałbym pobrać teraz z zewnątrz programik Nero Wave Editor to po prostu mogęto zrobić bez obaw o jakieś perturbacje z pakietem Nero ?
Bo w tym pakiecie też teraz jest składnik Nero Wave, ale jak się okazuje licencja nie pozwala na jego uruchomienie stosownym komunikatem ? :|

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post10 mar 2013, 17:00

No dobrze zakładam, że tak właśnie jest. Gdzie i jak mogę to sprawdzić ? Wybacz pytanie, ale ja o tych trzech programach prawie nic nie wiem.

Ale co sprawdzić? To, jak się aktualizują można sprawdzić obserwując zachowanie samych programów.

Nie chodzi o wysiłek, nie spłycajmy tak sprawy. Nero BackItUp jak widać chyba prawidłowo odpalam, bo się uruchamia tak. Problem jest z FireBirdem i QC - tych jak już wiesz nie mogę uruchomić z nieznanych przyczyn do końca.
No niby te usunięte usługi je wyłączyły, ale przecież od Nero też była usunięta, a się uruchamia interfejs programu.

Nie czytasz ze zrozumieniem. Mówiłem, że część usług odpowiada za jakieś części programu (funkcjonalność), a inne za całość jego działania.

Strasznie to zawiłe. W takim razie co my tutaj deaktywowaliśmy wyłączając, a raczej usuwając te usługi ?

W dwóch przypadkach całą funkcjonalność programu, a w jednym część jego działania (aktualizację).

Elementarne czy nie, ale za co odpowiadają ?

Za funkcje elementarne?

A widzisz, najpierw mówisz, że aktualizują się tylko jakieś bazy danych - niewidoczne dla oka, teraz że wersje. Nie sądzisz, że te wersje powinny być już na tę chwilę jednak nowsze, coś tu jest nie tak sądzę ?

Hmm.... Czytanie ze zrozumieniem w naszym kraju :( . Wersja bazy danych.

Dlaczego to te wersje jak sądzę nie aktualizowały się przed usuwaniem z Autoruns ?

Bo są do dupy za przeproszeniem. Dlatego je wyłączam, bo pełnią funkcję, której i tak nie spełniają.

I mniejsza z tym celem, chociaż to też warto wiedzieć dlaczego, bo podobno jak czytałem z tymi usługami wiąże się ryzyko nawet poważnej infekcji systemu ? Może, ale nie musi. Nie tylko ze starymi, nowymi też.

Jakimi usługami? Jeśli masz na myśli te trzy to komentarz o infekcji można zaliczyć do - śmiesznych.

I te dwie lokalizacje chyba są prawidłowe, tak ? Tylko nie pytaj mnie o to bo ja tego nie wiem, to ja właśnie się Ciebie pytam.

Ja się Ciebie nie pytam. Zadając tu pytania zwracam uwagę na dość laicki styl pytania. Ścieżką dla Nero BackItUp na ten przykład jest ta, która wskazuje Autoruns. Obojętne gdzie to jest zainstalowane. Program nie ogranicza się praktycznie nigdy do jednego folderu.

Ponadto napisz do czego służą pozostałe pliki z tego folderu, np. explore.exe i inne ?

To jego części składowe. Bez nich program nie odpalałby się.

Cóż nie mamy na to już wpływu - dobrze o tym wiesz o tym co producent wersji OEM doinstalowuje w systemie i musimy się na to godzić.

Platforma OEM jest czym innym. Inne oprogramowanie po zainstalowaniu systemu, które jest doinstalowywane przez niektórych "speców" jest zbędne.

Poczytaj i ty, i napisz co o tym myślisz.

No, ja wiem do czego to służy i tak dalej. Nie mam zamiaru czytać WikiPedii.

A to, że Revo może odinstalować w trybach zaawansowanych to oczywiste, problem jest nie w odinstalowywaniu czegoś bo to nic prostszego, tym bardziej że ja sam tego nie instalowałem, tylko przeciwnie w ponownej instalacji przy całej złożoności sprawy.

Nie ma tu żadnej złożoności sprawy. Prowadzimy jałową dyskusję. Robi się deinstalację, instaluje się pierwszą z brzegu wersję tego samego oprogramowania (najlepiej najnowszą) i na tym koniec.

Generalnie powiem, że reinstalować to oprogramowanie mogę pod warunkiem że podasz dobre linki do właściwych i identycznych ich wersji i cała ta instalacja przebiegnie podobnie co do sposobu i lokalizacji jak pierwotnie w każdym calu. Muszę wiedzieć absolutnie wszystko o tym zarówno teraz obecnie, jak i po tej instalacji, by być świadomym tego co robię.

Do tych samych wersji linków podawać nie będę (wyjaśniłem już czemu - dodam jeszcze to, że jako gość od Bezpieczeństwa, splamiłbym sie hańbą na honorze, podając linki do niezałatanych dziur)). Nie chcesz - nie reinstaluj. To nie mój problem.

Jeszcze mam jedno pytanko tak trochę w związku z tym. Czy jeśli chciałbym pobrać teraz z zewnątrz programik Nero Wave Editor to po prostu mogęto zrobić bez obaw o jakieś perturbacje z pakietem Nero ?

Sprawdź sobie, czy w pakiecie Nero jest wspomniany program.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post10 mar 2013, 20:04

kominekl pisze:Ale co sprawdzić? To, jak się aktualizują można sprawdzić obserwując zachowanie samych programów.

Jak to co ? Jeżeli się aktualizują to powinny mieć stosowne opcje do wykrywania aktualizacji, często są to właśnie wpisy w Autostarcie. :shock:
Nie czytasz ze zrozumieniem. Mówiłem, że część usług odpowiada za jakieś części programu (funkcjonalność), a inne za całość jego działania.

Ale do rzeczy błagam, gdyż nie mam tutaj pojęcia o czym mówisz.
Jakimi usługami? Jeśli masz na myśli te trzy to komentarz o infekcji można zaliczyć do - śmiesznych.

No widzisz, najpierw odsyłasz mnie do Google, gdzie tak jest napisane a potem się dziwisz że to śmieszne. :lol:
To jego części składowe. Bez nich program nie odpalałby się.

Problem na pewno także w tym, że ja tych trzech nigdy nie używałem, więc nie mam pojęcia jak one działają, do czego służą itd.
Platforma OEM jest czym innym. Inne oprogramowanie po zainstalowaniu systemu, które jest doinstalowywane przez niektórych "speców" jest zbędne.

Ale jakich znowu speców, mówimy o zasadzie.
No, ja wiem do czego to służy i tak dalej. Nie mam zamiaru czytać WikiPedii.

To i dobrze, bo już myślałem...
Nie ma tu żadnej złożoności sprawy. Prowadzimy jałową dyskusję. Robi się deinstalację, instaluje się pierwszą z brzegu wersję tego samego oprogramowania (najlepiej najnowszą) i na tym koniec.

No dobrze, ale mogę w ogóle to zrobić, czy nie ma tu jakichkolwiek przeszkód natury powiedzmy licencyjno-gwarancyjnej ? Skąd mam o tym wiedzieć ?
Czy na tym samym kompie i systemie można reinstalować takie oprogramowanie ?
Do tych samych wersji linków podawać nie będę (wyjaśniłem już czemu - dodam jeszcze to, że jako gość od Bezpieczeństwa, splamiłbym sie hańbą na honorze, podając linki do niezałatanych dziur)). Nie chcesz - nie reinstaluj. To nie mój problem..

Ale nie unoś się tutaj honorem, to nie żadna tam hańba. Poza tym całe odium tego biorę na siebie, nie rozumiesz że skoro dotąd nie miałem z tym żadnych ceregieli to czemu teraz miałbym je mieć ?

Ale widzę, że z tego to chyba nic nie wyjdzie, widać wyraźnie, że nie chcesz mi w tym pomóc.
A przecież to nie kto inny tylko Ty namówiłeś mnie do usuwania tych wpisów, wystarczyło tylko wyłączyć, odznaczyć.
Czego się obawiasz ?
Ja nie mówiłem, że nie chcę i już, tylko chcę żeby wszystko było dokładnie jak w stanie sprzed tego usuwania.
Po prostu podeślij linki, a później będziemy się zastanawiać, analizować, deliberować.

A najlepiej to jakby Ci się udało skombinować takie łatki do rejestru od tych programów, ten sposób ja uważam i nie tylko ja za niemal doskonały. Na pewno szybki, wiem o tym z dobrego źródła. Nie ma lepszego sposobu poza oczywiscie reinstalacją, ale ten też. :idea:
Sprawdź sobie, czy w pakiecie Nero jest wspomniany program.

No przecież piszę, że jest. :pray: To wersja 2.0.0.6.1, ale jak klikam ten plik, to wywala: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników komunikat. :?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post11 mar 2013, 21:34

Ale widzę, że z tego to chyba nic nie wyjdzie, widać wyraźnie, że nie chcesz mi w tym pomóc.
A przecież to nie kto inny tylko Ty namówiłeś mnie do usuwania tych wpisów, wystarczyło tylko wyłączyć, odznaczyć.
Czego się obawiasz ?
Ja nie mówiłem, że nie chcę i już, tylko chcę żeby wszystko było dokładnie jak w stanie sprzed tego usuwania.
Po prostu podeślij linki, a później będziemy się zastanawiać, analizować, deliberować.

Linków do starych wersji nie podaję, bo nie mam pojęcia jakie miałeś zainstalowane. Usuwałem wpisy, bo są one zwyczajnie zbędne, tak, jak sam mówisz - nie używasz tych aplikacji zwyczajnie. Dlatego je wyłączamy i zbędny wpis usuwamy ;) .

Na pewno szybki, wiem o tym z dobrego źródła. Nie ma lepszego sposobu poza oczywiscie reinstalacją, ale ten też. :idea:

Reinstalacja.

No przecież piszę, że jest. :pray: To wersja 2.0.0.6.1, ale jak klikam ten plik, to wywala: ten komunikat. :?

Brak licencji. Reinstaluj cały pakiet.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post12 mar 2013, 10:09

kominekl pisze:Linków do starych wersji nie podaję, bo nie mam pojęcia jakie miałeś zainstalowane. Usuwałem wpisy, bo są one zwyczajnie zbędne, tak, jak sam mówisz - nie używasz tych aplikacji zwyczajnie. Dlatego je wyłączamy i zbędny wpis usuwamy ;) .

Nie to, że nie używam, po prostu dotychczas nie miałem okazji z nich korzystać być może dlatego że nie miałem pojęcia czym są (z wyjątkiem Nero BackIt), a nie żeby ich nie używać i basta !
Poza tym dlaczego się mnie wtedy podczas tego usuwania nie spytałeś czy używam, tylko teraz wnioskujesz bezpodstawnie, że ja nie używam.
Używam i zamierzam używać dalej.

O wersjach to już kiedyś pisałem wielokrotnie, choćby w obecnym wątku na tej stronie, ale przypomnę jeszcze:

Są dwie wersje - programu i usługi, ale rozumiem, że chodzi o program.

Nero BackItUp
wersja programu z C:\Program Files\Ahead\Nero BackItUp to: 1.2.0.6.1
wersja usługi z C:\Program Files\Common Files\Nero\Nero BackItUp 4\NBService.exe to: 4.2.3.100

FireBird
co do jego wersji programu to na D:\Common\Database\bin\ jest plik FABS.exe, który ma wersję: 2.0.1.13. Ale nie wiem co to za plik Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników?

Ale tak jak już mówiłem, nie wiem czy program ten jest w ogóle zainstalowany, być może trzeba dopiero to zrobić ?
Pokazywałem zawartość folderu Database: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, są tam jakieś instalatory, czy to coś z tych rzeczy ?
Jak to jest u mnie z tym Firebirdem - wypowiedz się ?
Poza tym no coś żeśmy tam usunęli z ich Autostartów, no ja nie wiem.

wersja usługi FireBirda natomiast z D:\Common\Database\bin\fbserver.exe to: 1.5.2.4734
ale kto wie czy to nie jest to bo we Właściwościach pisze, że to Aplikacja: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Bingo ! Kliknąłem podwójnie na plik FABS.exe, choć z początku nie miałem pojęcia że to coś zmieni, ale później uruchomiłem Autoruns i ku mojemu zdumieniu Usługa fbserver.exe jest i wróciła na swoje miejsce identyczna. Do klucza Services też oczywiście wróciła jak widzę. :D
W Task Managerze też widzę jej proces jako uruchomiony, także fajowsko jest ! ;)

Mimo wszystko napisz to co ważne nt. FireBirda u mnie, jeżeli zamierzam zeń korzystać ? Napisz wszystko o nim, czy to oznacza, że program DZIAŁA, bo FireBird to program dość specyficzny, prawda ?
Czy ten wpis powinienem jednak odznaczyć - bez USUWANIA ?

No i być może podobnie może być z innymi - napisz koniecznie ? ;)

Quick Config
wersja usługi z C:\Program Files\Quick Config\QCService.exe to: 1.4.1.92
ale tak samo we Właściwościach pisze, że to Aplikacja: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zwróć też uwagę na wersję produktu przeze mnie zaznaczoną.

Tak sobie myślę poza tym: czy gdybym wiedział czy i gdzie są pliki instalatorów tych programów to można by je podejrzeć o ile to możliwe i tam mogłyby być m.in. dane na temat tych wpisów w rejestrze od tych programów.
Mogłyby, ale jeszcze zależy co to i gdzie jest ten instalator. Wiem, bo coś takiego już sprawdzałem.
Napisz gdzie są te pliki instalatorów i czy tak mogę zrobić ?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post12 mar 2013, 18:42

Nie to, że nie używam, po prostu dotychczas nie miałem okazji z nich korzystać być może dlatego że nie miałem pojęcia czym są (z wyjątkiem Nero BackIt), a nie żeby ich nie używać i basta !

Nie używane jest, co widać. To jest fakt bezsprzeczny. A fakt jest taki, że wystarczą do tego moduły systemowe. To jest kolejny program od Nero tylko obciążający system.

Ale tak jak już mówiłem, nie wiem czy program ten jest w ogóle zainstalowany, być może trzeba dopiero to zrobić ?

Naucz się czytać ze zrozumieniem. Pokazałem, że FireBird jest w systemie:

Mimo wszystko napisz to co ważne nt. FireBirda u mnie, jeżeli zamierzam zeń korzystać ? Napisz wszystko o nim, czy to oznacza, że program DZIAŁA, bo FireBird to program dość specyficzny, prawda ?

Już napisałem do czego to służy. Nie zamierzam się powtarzać. Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Tak sobie myślę poza tym: czy gdybym wiedział czy i gdzie są pliki instalatorów tych programów to można by je podejrzeć o ile to możliwe i tam mogłyby być m.in. dane na temat tych wpisów w rejestrze od tych programów.

Sprawa jest prosta. Reinstaluj zwyczajnie te oprogramowanie. Nie zamierzam już się powtarzać, bo to nie ma celu. Rozwiązanie podałem. Wersja aplikacji a usługi nie ma znaczenia. reinstalując oprogramowanie całość się instaluje (usługa + aplikacja).

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post13 mar 2013, 13:20

kominekl pisze:Nie używane jest, co widać. To jest fakt bezsprzeczny. A fakt jest taki, że wystarczą do tego moduły systemowe. To jest kolejny program od Nero tylko obciążający system.

Co widać - nic nie widać ! A niech tam obciąża, ja się na to godzę. Nie takie rzeczy już obciążały ten system.
Także zostawmy to, a skoncentrujmy wyłącznie na ich przywróceniu.
Dlaczego się mnie na początku nie spytałeś czy używam, no ? Teraz to już jest po ptokach.
Naucz się czytać ze zrozumieniem. Pokazałem, że FireBird jest w systemie:

Dobra już niech Ci będzie, ale co jest z tym FB - działa on u mnie w ogóle ? :banan:
Bo być to sobie może, ale czy działa ?
Sprawa jest prosta. Reinstaluj zwyczajnie te oprogramowanie. Nie zamierzam już się powtarzać, bo to nie ma celu. Rozwiązanie podałem. Wersja aplikacji a usługi nie ma znaczenia. reinstalując oprogramowanie całość się instaluje (usługa + aplikacja).

Widzisz Ty powtarzasz reinstaluj, a ja powtarzam daj linki i to dobre, właściwe bo ja nie odnajduję ich.
I tak będziemy sobie powtarzać do siego roku. :afro:

Podałem wersje, czegoś jeszcze nie wiesz ?

A to co to jest:

gdzie to się dokładnie znajduje od QC?
Czy to jest równoznaczne z tym: C:\Program Files\Quick Config\QCService.exe ?

A od Nero BackItUp-a co tam wyczytałeś w logach, gdzie on jest ? Dokładnie.
Piję tutaj do tego samego co w przypadku FB, czyli może są jakieś pliki, który uaktywnią tę Usługi ?
Bo w kluczu HKCU\~\Run jest jakiś wpis od Nero BackItUp-a, zobacz sobie zresztą całość tego z Autoruns, od FireBirda też: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Poza tym tak myślę: korzystasz z wirtualnej maszyny, tak ? Mógłbyś zatem pobrać te nowsze wersje tych programów na dysk wirtualny, albo nawet dokładnie te same i podejrzeć ich klucze od rejestrów od Usług, i na tej podstawie po prostu dopasować, coś tam pozmieniać do tych wersji, a wyciągi te przesłać jako łatki do scalenia z rejestrem ?
Co, byłoby to osiągalne i możliwe ? Skoro nie ma tychże wersji gotowych gdzieś w rejestrach jak mówisz ?
Wydaje mi się, że jest to możliwe, jeśli tak byłby to kapitalny pomysł !
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jeszcze jedno, na co ostatnio się natknąłem: czy narzędzie Process Hacker ma może zdolność włączania Usług bo akurat właśnie o Usługi tutaj chodzi ?

Ponadto znalazłem jeszcze: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników poradnik. Gdybyś mógł wskazać czy jest tam jakaś instrukcja, która mogłaby by być przydatna tutaj ?

I napisz również co sądzisz o: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników oraz o: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post13 mar 2013, 20:25

Co widać - nic nie widać ! A niech tam obciąża, ja się na to godzę. Nie takie rzeczy już obciążały ten system.
Także zostawmy to, a skoncentrujmy wyłącznie na ich przywróceniu.
Dlaczego się mnie na początku nie spytałeś czy używam, no ? Teraz to już jest po ptokach.

Nie spytałem, bo widziałem to logistycznie. No i po Twoich wypowiedziach teraz nadal sądzę, że to prawda. Obciąża i ci to wisi? To po Ci optymalizacja?

Dobra już niech Ci będzie, ale co jest z tym FB - działa on u mnie w ogóle ? :banan:

Był aktywny, ale nie działał.

Widzisz Ty powtarzasz reinstaluj, a ja powtarzam daj linki i to dobre, właściwe bo ja nie odnajduję ich.
Podałem wersje, czegoś jeszcze nie wiesz ?

Wiem wszystko, co potrzeba. Jednak ja linków do starych wersji nie podam. Choć akurat to śmieszne -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Nie widzę trudności we wpisaniu w Google (taka mała podpowiedź). Ja linków do tego nie podam, bo to hańba zwyczajna. Nie instaluje się starych wersji, tym bardziej oprogramowania, którego się nie używa. Po prostu nie potrzebne jest, nie używasz to po co ci one?

Poza tym tak myślę: korzystasz z wirtualnej maszyny, tak ? Mógłbyś zatem pobrać te nowsze wersje tych programów na dysk wirtualny, albo nawet dokładnie te same i podejrzeć ich klucze od rejestrów od Usług, i na tej podstawie po prostu dopasować, coś tam pozmieniać do tych wersji, a wyciągi te przesłać jako łatki do scalenia z rejestrem ?

Korzystam, ale nie zamierzam niczego pobierać. Masz coś takiego jak Internet i komputer. Ściągnij i wyjmij.

Jeszcze jedno, na co ostatnio się natknąłem: czy narzędzie Process Hacker ma może zdolność włączania Usług bo akurat właśnie o Usługi tutaj chodzi ?

Sprawdź. Jako tako do tego on nie służy. Jednak biorąc pod uwagę, że służy on do manipulacji procesami to całkiem to możliwe, aczkolwiek do tego używa się czego innego.

Ponadto znalazłem jeszcze: ten poradnik. Gdybyś mógł wskazać czy jest tam jakaś instrukcja, która mogłaby by być przydatna tutaj ?

A to oczka bolą poczytać? Proszę o wykonanie instrukcji, które podałem. Reinstalujmy to w końcu. Chcesz ściągać stare wersję to proszę bardzo na własne żądanie, podałem nawet małą wskazówkę ( :( ) Google.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post13 mar 2013, 22:00

kominekl pisze:Nie spytałem, bo widziałem to logistycznie. No i po Twoich wypowiedziach teraz nadal sądzę, że to prawda. Obciąża i ci to wisi? To po Ci optymalizacja?

Optymalizacja tak, ale bez usuwania, bo po co ?
Był aktywny, ale nie działał.

Był aktywny, lecz nie działał ? Wybacz, ale to przekracza moje rozumowanie. Nie rozumiem. :hand:
Wiem wszystko, co potrzeba. Jednak ja linków do starych wersji nie podam. Choć akurat to śmieszne -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Nie widzę trudności we wpisaniu w Google (taka mała podpowiedź). Ja linków do tego nie podam, bo to hańba zwyczajna. Nie instaluje się starych wersji, tym bardziej oprogramowania, którego się nie używa. Po prostu nie potrzebne jest, nie używasz to po co ci one?

Bardzo pokrętna odpowiedź - nie instaluje się starych. Ja instaluję i mało mnie obchodzi co kto o tym myśli.
Korzystam, ale nie zamierzam niczego pobierać. Masz coś takiego jak Internet i komputer. Ściągnij i wyjmij.

Ale dlaczego, przecież na wirtualu to ci nic nie szkodzi przecież. A to byłby właśnie najlepszy i najszybszy sposób.
I najpewniejszy również. To chyba możliwe jest w ogóle ?
Przemyśl to jeszcze raz proszę i spróbuj zrobić to o co Cię proszę.

Gdyż tu nie chodzi o cały program, tylko o te dwie drobne Usługi.

Bo jeśli nie to ja chyba zakończę ten temat w poczuciu głębokiego niesmaku. Więcej obrażę się tak, że dłuuugo mi nie przejdzie.
:cry: :cry:
Sprawdź. Jako tako do tego on nie służy. Jednak biorąc pod uwagę, że służy on do manipulacji procesami to całkiem to możliwe, aczkolwiek do tego używa się czego innego.

No to napisz może jak to zrobić w Process Hacker-ze, albo w tym czymś innym ?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post14 mar 2013, 17:36

Optymalizacja tak, ale bez usuwania, bo po co ?

Po to, że wpisy deaktywowany nie spełnia już żadnej funkcji i zajmuje miejsce rejestru, co powoduje spadkiem wydajności?

Był aktywny, lecz nie działał ? Wybacz, ale to przekracza moje rozumowanie. Nie rozumiem. :hand:

Aktywna usługa to nie jest równe działającemu procesowi.

Bardzo pokrętna odpowiedź - nie instaluje się starych. Ja instaluję i mało mnie obchodzi co kto o tym myśli.

No to mnie też to nie obchodzi, że instalujesz oprogramowanie, mające luki w zabezpieczeniach i problemy stabilizacji.

Ale dlaczego, przecież na wirtualu to ci nic nie szkodzi przecież. A to byłby właśnie najlepszy i najszybszy sposób.

Tak, z tym, że ja muszę to ściągać, a jakoś nie mam ochoty spełniać kaprysu jednostki, tym bardziej, że chcącego wsadzić z powrotem wersje za pomocą której dziecko byłoby w stanie zaatakować komputer po przeczytaniu pierwszego z brzegu poradnika.

Gdyż tu nie chodzi o cały program, tylko o te dwie drobne Usługi.

Podałem rozwiązanie to, że nie chcesz go wykonać to już nie mój problem.

Bo jeśli nie to ja chyba zakończę ten temat w poczuciu głębokiego niesmaku. Więcej obrażę się tak, że dłuuugo mi nie przejdzie. :cry: :cry:

Ojojoj. Ależ mnie to smuci. Podałem rozwiązanie a to, że nie chcesz Go wykonać to jak mówię. Linki do starych wersji też podałem (link Google - pierwsza z brzegu strona ze starą wersją).

No to napisz może jak to zrobić w Process Hacker-ze, albo w tym czymś innym ?

A przepraszam bardzo sprawdzić sam nie możesz czy się da? Włączać i wyłączać usługi to się robi systemowo (START - URUCHOM -> services.msc).

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”