Jak usunąć pozostałości skanera mks_vie 2k7 demo ?

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post06 mar 2013, 14:39

No najmocniej przepraszam za tę moją szorstkość.

Widzisz - dobrze tylko, że ja nie ustawiałem i nie wprowadzałem takiego hasła do administratora wbudowanego, więcej - nawet nie wiem gdzie ono jest bo go nigdy nie sprawdzałem.

To jest wersja systemu OEM, hasło o ile tam w ogóle jest wprowadza dystrybutor, a więc Bóg jeden teraz wie czy i jakie ono jest.

Ogólnie więc - czy w takich systemach jak mój ustawia się hasło, domyślnie fabrycznie ? Jeśli tak jakie ono jest ?

Piszesz, że 123 to nie to samo co nic, oczywiście że tak ale mnie chodzi o to czy jeśli nic nie wpiszę i nacisnę Enter, ALBO wpiszę 123 i Enter to będzie oznaczać to samo ?
Domyślam się, że jednak nie - no bo 123 to jest chyba takie uniwersalne hasło. Skąd się wzięło w ogóle to 123 ?

Ja nie chcę strzelać, muszę to wiedzieć dokładnie, dokładnie - no jak mam to zrobić jeśli nie będę tego wiedział.

Czy więc mam rozumieć, że fabrycznie wprowadzono tylko albo hasło 123, albo nic (puste) - i tylko te dwie opcje wchodzą tutaj wyłącznie w rachubę ?
Bo ja sam nigdy nie tworzyłem, ani nie zmieniałem tego hasła.

Przykładowo: jeśli w haśle nic nie wpiszę i wyświetli następnie nieprawidłowe hasło, to dalej mogę wpisać to 123 i powinno być dobrze, i nie ma innych możliwości ?
A jeśli znów będzie nieprawidłowe ?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post06 mar 2013, 14:47

Ogólnie więc - czy w takich systemach jak mój ustawia się hasło, domyślnie fabrycznie ? Jeśli tak jakie ono jest ?

To już zależy indywidualnie od tego, kto instaluje. Ale zwykle nie ma z tym problemów. Zresztą podałem już co robić w każdym przypadku.

Domyślam się, że jednak nie - no bo 123 to jest chyba takie uniwersalne hasło. Skąd się wzięło w ogóle to 123 ?

Po prostu trzy pierwsze cyfry, banalne do zapamiętania.

Czy więc mam rozumieć, że fabrycznie wprowadzono tylko albo hasło 123, albo nic (puste) - i tylko te dwie opcje wchodzą tutaj wyłącznie w rachubę ?

Tak.

Przykładowo: jeśli w haśle nic nie wpiszę i wyświetli następnie nieprawidłowe hasło, to dalej mogę wpisać to 123 i powinno być dobrze, i nie ma innych możliwości ?

Wtedy należy zdjąć hasło, o czym zalinkowałem przedtem.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post06 mar 2013, 15:38

kominekl pisze:To już zależy indywidualnie od tego, kto instaluje. Ale zwykle nie ma z tym problemów. Zresztą podałem już co robić w każdym przypadku.

Czyli w razie problemów z hasłem naciskam EXIT, restart i potem muszę wykonać: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, o to chodzi ?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post06 mar 2013, 15:51

manitu pisze:
kominekl pisze:To już zależy indywidualnie od tego, kto instaluje. Ale zwykle nie ma z tym problemów. Zresztą podałem już co robić w każdym przypadku.

Czyli w razie problemów z hasłem naciskam EXIT, restart i potem muszę wykonać: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, o to chodzi ?

Dokładnie tak ;) .
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post06 mar 2013, 17:15

Ok, już po wszystkim. Żadnych, najmniejszych nawet problemów nie było z Konsolą. A nawet więcej można powiedzieć, bo co najmniej jeden etap nie był w ogóle potrzebny - pierwszy, aby uruchomić Konsolę z płyty wciskając dowolny klawisz.
Tego po prostu nie było, od razu rozpoczęło się ładowanie sterowników kontrolerów itd.
Potem oczywiście R, następnie C:\WINDOWS czyli po prostu 1, w linii hasło okazało się, że go nie ma - czyli jest puste (to już będę wiedział) albowiem wcisnąłem sam Enter.
W linii komend wpisałem po: C:\WINDOWS>CHKDSK /R
rozpoczęło się działanie Konsoli, posprawdzało, tudzież naprawiło, całość trwała raptem pół godz.
Ten znaczek ">" faktycznie jest elementem już gotowym, składowym samej Konsoli, a nie jak wtedy myślałem - że to ja go wpisuję.

Następnie EXIT, Enter i restart, po restarcie okazało się, że Konsola znów się chce uruchomić - no, ale tego nie mogłem wiedzieć - więc się uruchomiła, wpisałem EXIT, Enter, restart i przed systemem po prostu wyjąłem płytkę z napędu.
Pewnie mogłem też zmienić bootowanie, ale uznaję że jest dobrze.

Z ciekawości: o czym to świadczy że płyta znów zastartowała, a nie system ? Czy po prostu tym, że nic nie zmieniałem przed systemem w BIOS-ie, czy może ta płytka jest samostartująca, nie wiem ?

Okazało się też najwyraźniej, że sterownik sptd.sys był tutaj rzeczywiście niepotrzebny. On tylko funkcjonuje czy też wspomaga pracę napędów wirtualnych i wydajniejsze i szybsze nagrywanie np. dużych plików obrazu na płyty ?

Ponownie uruchomił się system, gra. Ufff..., trochę odetchnąłem z ulgą, dzięki, dzięki za cierpliwość do mnie.
No ale to przecież chyba jeszcze nie koniec ?
Co teraz dalej ?
Wyświetliło oczywiście wcześniej wyniki, po wykonanym zadaniu, czy chcesz abym je tutaj podał ? ;)

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post06 mar 2013, 17:23

Z ciekawości: o czym to świadczy że płyta znów zastartowała, a nie system ? Czy po prostu tym, że nic nie zmieniałem przed systemem w BIOS-ie, czy może ta płytka jest samostartująca, nie wiem ?

O jednym i drugim. Ale zapewne BIOS jest u Ciebie tak napisany, że po wykryciu płyty + wykryciu ustawień bootowania sam startuje.

Okazało się też najwyraźniej, że sterownik sptd.sys był tutaj rzeczywiście niepotrzebny. On tylko funkcjonuje czy też wspomaga pracę napędów wirtualnych i wydajniejsze i szybsze nagrywanie np. dużych plików obrazu na płyty ?

Ani on konieczny, ani on niekonieczny. Oprogramowanie tego typu instaluje się ogólnie raczej z tym sterownikiem.

Co teraz dalej ?

Zależy od tego jak wygląda sytuacja ;) .

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post06 mar 2013, 19:14

kominekl pisze:
Co teraz dalej ?

Zależy od tego jak wygląda sytuacja ;) .

Wcześniej napisałeś, że:
kominekl pisze:
No dobrze, ale po czym ale tak konkretnie poznam, że coś zostało naprawione ?

To już ja ocenię. Nie jest powiedziane, że to akurat wystarczy. Diagnostyka to nie nauka ścisła.

No bo coś nas skłania do zastosowania tego sposobu, co to może być np. u mnie konkretnie ?

Chcemy przywrócenia wpisów Poczty chociażby, którą wbudowana jest w system.

No więc o ile pamiętam, chodziło nam wtedy na bieżąco o odzyskanie tych trzech wpisów do Autostartu.
I to o to w zasadzie tutaj nam chodziło. Ale stosowaliśmy Konsolę odzyskiwania, a więc chyba chodzi o coś więcej ?
Chodziło o: te wpisy od Usług systemowych:

HKLM\System\CurrentControlSet\Services

=> FirebirdServerMAGIXInstance
=> Nero BackItUp Scheduler 4.0
=> Quick Config Service

Ogólnie - gdzie mogę sprawdzić czy to i cokolwiek innego zostało naprawione bądź odzyskane ?
Czy to jest zawarte w tych wynikach, o których mówiłem - z działania Konsoli ?
Tam pisze m.in., że:
CHKDSK znalazł i naprawił przynajmniej jeden błąd na tym woluminie.
Dalej są różne liczby określające ilość bajtów i jednostek alokacji na dyskach. Nie wiem, czy te dane stanowią potrzebne źródło informacji, napisz ?

Myślę czy nie byłoby dobrze pokazać log z Autoruns do analizy pod kątem tego problemu, choć ja tam w związku z tymi trzema wpisami nie widzę żadnych zmian, jak również w ogóle mimo wszystko przeanalizować.
Podaję więc świeży log z Autoruns: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Napisz co z pewnością mogę, o ile to jest mi oczywiście niepotrzebne - odznaczyć i tylko odznaczyć bo to wystarczy ?
I napisz też czy ogólnie z tymi wpisami jest absolutnie wszystko w porządku jeśli chodzi o ich należyte działanie ?
Ja stwierdzam, że problemów z oprogramowaniem, z którego one pochodzą w tej chwili brak.

BTW: czy Autoruns można w ogóle aktualizować ?

Nie wiem być może jakieś zmiany na lepsze w związku z tym pokazałyby screeny z HD Tune ? Pisałem o tym bad sectorze. Sprawdzić i wrzucić je ?

A jak tam z tymi rejestrami, obiecałeś kiedyś, że je odszukasz, może to rozwiązałoby w końcu problem tych niepotrzebnie usuniętych wpisów ?

Być może o czymś jeszcze tutaj zapomniałem, napisz konkretnie, co masz na myśli i co warto ażebym jeszcze sprawdził w celu zlokalizowania ewentualnych efektów naprawy i działania Konsoli odzyskiwania systemu ? :) ;)

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post06 mar 2013, 19:35

Nie wiem być może jakieś zmiany na lepsze w związku z tym pokazałyby screeny z HD Tune ? Pisałem o tym bad sectorze. Sprawdzić i wrzucić je ?

Bad Sector nie ma nic wspólnego z CHKDSK /R.

HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Active Setup\Installed Components

Po prostu włącz wpisy, które tu odznaczyłeś. W wyniku tego powróci poczta.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post06 mar 2013, 23:10

kominekl pisze:
HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Active Setup\Installed Components

Po prostu włącz wpisy, które tu odznaczyłeś. W wyniku tego powróci poczta.

Ale przecież wpisy z Instaled Components tj. MS Ootlook Express i Książka adresowa odzyskałem jeszcze przed Konsolą, pisałem dużo o tym w tym temacie - nie zauważyłeś ? I specjalnie je też odznaczyłem zaraz już dawno w Autoruns, tam chodziło tylko o ich odzyskanie.
Zobacz, to jest gdzieś na tej stronie

Poza tym jeszcze inne wpisy tam odzyskałem, ale dawno jeszcze przed Konsolą.

Tutaj tylko chciałem żebyś wskazał czy w tym bieżącym logu Autoruns jest coś całkowicie zbędnego być może nawet szkodliwego, a także co nadaje się do odznaczenia i tylko do niego.
Bo niektóre wpisy odpowiadają np. za aktualizacje np. JavaQuickStarter, inne już nie.
Chodziło o to żebyś wskazał, które to mogą być wpisy ?

No, a co z tymi wpisami od Usług:

HKLM\System\CurrentControlSet\Services

=> FirebirdServerMAGIXInstance
=> Nero BackItUp Scheduler 4.0
=> Quick Config Service

Przecież ich tam nie ma nadal teraz w Autoruns, a więc to o nie mi przede wszystkim tu chodzi.
Myślałem, że to je Konsola w jakiś sposób naprawi czy przywróci ?
Chodzi o ich odzyskanie, reinstalować będzie trudno - bo to stare wersje. Ale może istnieją inne sposoby ?
Pisałeś wcześniej o kopiach rejestrów systemowych czy coś, bo prawdopodobnie najlepszym ze sposobów przywrócenia tych wpisów Autostartu będzie ich ręczna edycja w regedit.

Uwierz lub nie, ale faktem jest, że prawie wszystkie te wpisy, które ty poleciłeś mi kiedyś usunąć, w ten sposób właśnie odzyskałem. Aktualizacje i reinstalacja nawet bo i te też były, dotyczyły głównie nowszych wersji programów.
Z wyjątkiem tych trzech od Usług systemowych.

Ponadto skoro jesteśmy tak na gorąco przy Konsoli odzyskiwania, napisz gdzie i czy ja mogę naocznie znaleźć jakiekolwiek jeszcze efekty tych napraw ?
Pisałem kiedyś, nie wiem czy pamiętasz o ile mnie pamięć nie myli o rzekomym problemie z uszkodzeniem systemowego rootu i, że jednym ze sposobów jego naprawy może być Konsola odzyskiwania.
A objawem tamtego rzekomego uszkodzenia rootu miałyby być zniekształcone miniatury plików i sytuacja w napędach w różnych trybach awaryjnym i normalnym, a także na różnych kontach.
To było w: tym wątku (s. 11 i 12 głównie) oraz pośrednio także w: tym wątku.
No więc Konsolę wykonałem, a jak teraz sprawdzić czy root konta jest sprawny i prawidłowy ?

Problem zniekształconych miniatur tak naprawdę i o tym wiedziałem wcześniej przed Konsolą - rozwiązało zastosowanie wbudowanego Narzędzia systemowego Chkdsk - samo bez przełączników, te dostępne są w Wierszu poleceń. Naprawiło ono po prostu system plików.
Ty zaś pisałeś, że Konsola to inny mechanizm, i że jeszcze coś innego może naprawić.
No więc teraz pytanie co takiego naprawiła i jak i gdzie to sprawdzić ?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post07 mar 2013, 11:14

Myślałem, że to je Konsola w jakiś sposób naprawi czy przywróci ?

Mówiłem że należy je zreinstalować.

Chodziło o to żebyś wskazał, które to mogą być wpisy ?

Nie wskaże ich, bo to mija się z celem już w tym logu widzę, że nie wykonałeś 3/4 moich poprzednich zaleceń podanych wcześniej, więc nie zamierzam się produkować ponownie. Praktycznie jest to samo do wykonania co przedtem.

Z wyjątkiem tych trzech od Usług systemowych

To nie usługi systemowe.

No więc Konsolę wykonałem, a jak teraz sprawdzić czy root konta jest sprawny i prawidłowy ?

Logi OTL mogą to powiedzieć.

Ty zaś pisałeś, że Konsola to inny mechanizm, i że jeszcze coś innego może naprawić.
No więc teraz pytanie co takiego naprawiła i jak i gdzie to sprawdzić ?

Konsola sprawdza newralgiczne elementy systemowe ich sprawdzenie, jest możliwe po sumach kontrolnych, ale to jest dla zaawansowanych użytkowników.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post07 mar 2013, 18:28

kominekl pisze:Mówiłem że należy je zreinstalować.

Dobrze, ale zrozum że nie ja instalowałem to oprogramowanie, jest ono prawdopodobnie z firmware'u wbudowanego w system OEM-owski, poza tym to są już stare wersje tego softu, a ja przez ładnych parę lat ich nie aktualizowałem - w ogóle.

Zanim ja nabyłem ten system, to oprogramowanie mogło już nie wiem jak długo w tym systemie funkcjonować. A więc można w dużym uogólnieniu powiedzieć, że to oprogramowanie działa wraz z tym systemem od lat kilku do kilkunastu.

Ja z chęcią bym je zreinstalował, gdybym miał absolutną pewność, że analogiczne wersje tego oprogramowania mogę pobrać z jakiejś wiarygodnej witryny, w co mocno wątpię - bo to stare wersje, ale kto wie Internet jest ogromną bazą danych, może jeszcze to gdzieś jest.

Jeśli twoją intencją jest więc zalecenie mi reinstalacji to po prostu podaj mi dobre linki do ściągnięcia tego oprogramowania. Jeśli potrzebujesz jeszcze dodatkowych informacji o tym - to napisz jakie.
Bo ja najzwyczajniej nie mam pewności nawet gdybym znalazł takie linki - czy to są właśnie te ?
Naprawdę liczę tutaj na Twoją pomoc. ;)

Ale poza tym ja bym się bardziej skłaniał ku ręcznej edycji w rejestrze poprzez scalanie z regedit odpowiednich i analogicznych wpisów od tych programów; wspominałeś o kopiach rejestrów - może to byłby jednak lepszy pomysł ?
Nie wskaże ich, bo to mija się z celem już w tym logu widzę, że nie wykonałeś 3/4 moich poprzednich zaleceń podanych wcześniej, więc nie zamierzam się produkować ponownie. Praktycznie jest to samo do wykonania co przedtem.

No dobrze jak sobie chcesz. Ale napisz przynajmniej tak odgórnie, czy te wpisy powinno się tylko odznaczać, czy również usuwać. I czy to robi dla systemu jakowąś różnicę ?
Bo ja np. słyszałem na ten temat odmienne zdania, że i tak, i tak.
To nie usługi systemowe.

To nie Usługi ? :shock: Jak to no przecież znajdują się w kluczu Services czyli Usługi - czy systemowe - tego nie jestem pewien. Ale chociażby te przywracane pozostałe Usługi np. WMPNetworkSvc wróciły do services.msc.
Ale tu chyba chodzi o Usługi systemowe, tak ?
Logi OTL mogą to powiedzieć.

W porządku wstawię logi z OTL-a, napisz tylko z której wersji, bo ja aktualnie mam: 3.2.69.0
Konsola sprawdza newralgiczne elementy systemowe ich sprawdzenie, jest możliwe po sumach kontrolnych, ale to jest dla zaawansowanych użytkowników.

Rozumiem, ale dla tzw. zwykłego użytkownika - takiego jak ja jest możliwe takie dające się stwierdzić zmiany na lepsze rzecz jasna czyli nie wiem, np. system sprawniej, szybciej chodzi ?
Czy to dopiero w praktyce okaże się czy jakaś funkcja , proces czy element systemowy po prostu lepiej działa ? :|

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post07 mar 2013, 18:37

Ja z chęcią bym je zreinstalował, gdybym miał absolutną pewność, że analogiczne wersje tego oprogramowania mogę pobrać z jakiejś wiarygodnej witryny, w co mocno wątpię - bo to stare wersje, ale kto wie Internet jest ogromną bazą danych, może jeszcze to gdzieś jest.

Ale po co stare wersję? Najnowsze mają być.

Ale poza tym ja bym się bardziej skłaniał ku ręcznej edycji w rejestrze poprzez scalanie z regedit odpowiednich i analogicznych wpisów od tych programów; wspominałeś o kopiach rejestrów - może to byłby jednak lepszy pomysł ?

Fakt, z tym, że trzeba byłoby mieć te wpisy z rejestru, a ich nie mamy.

Ale napisz przynajmniej tak odgórnie, czy te wpisy powinno się tylko odznaczać, czy również usuwać. I czy to robi dla systemu jakowąś różnicę ?
Bo ja np. słyszałem na ten temat odmienne zdania, że i tak, i tak.

Pisałem - odznaczyć i usunąć. Jak to nie robi różnicy, chyba jest różnica czy wpis istnieje a jest tylko zdeaktywowany, a czy go nie ma w ogóle? No przecież to sens logiczny.

Ale tu chyba chodzi o Usługi systemowe, tak ?

To co wyżej wskazałeś to usługi odrębnych programów.

W porządku wstawię logi z OTL-a, napisz tylko z której wersji, bo ja aktualnie mam: 3.2.69.0

Z najnowszej. Poza tym, zawsze się to oprogramowanie ściąga przed użyciem.

Rozumiem, ale dla tzw. zwykłego użytkownika - takiego jak ja jest możliwe takie dające się stwierdzić zmiany na lepsze rzecz jasna czyli nie wiem, np. system sprawniej, szybciej chodzi ?
Czy to dopiero w praktyce okaże się czy jakaś funkcja , proces czy element systemowy po prostu lepiej działa ? :|

System działa stabilniej.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post07 mar 2013, 22:24

kominekl pisze:Ale po co stare wersję? Najnowsze mają być.

Z najnowszymi wersjami to się jeszcze zastanowię obiecuję dobrze.

Póki co zobaczmy co da się zrobić ze obecnymi, starymi wersjami. Wypadałoby wiedzieć co to w ogóle jest za oprogramowanie, jak działa, czy w ogóle, czy się aktualizuje z własnego poziomu ?
Bo uwierz, ale do czasu usunięcia tych wpisów ja nawet nie miałem pojęcia, że jest takie oprogramowanie, a cóż dopiero żeby go do czegoś używać.
Nie wiem czy jest ono w ogóle aktywne, nigdzie nie mogę zainicjować działania tego oprogramowania.
Od odpowiedzi na te pytania może wiele zależeć, być może mają one jakieś ukryte opcje aktualizacji, chociaż za takie aktualizacje to pewnie odpowiadałyby te wpisy Autostartu, które akurat są usunięte. Ale o ile pamiętam, wcześniej pomimo tych wpisów obecnych i tak się nie aktualizowało. Jak i gdzie mogę to sprawdzić ?

Napisz kilka słów o samym tym oprogramowaniu, być może uda się coś jeszcze "wykrzesać" z niego ?
Bo jeżeli teraz zakładam, że to oprogramowanie jest w tej chwili nieaktywne, to ta reinstalacja uaktywniłaby je, tak ?
Fakt, z tym, że trzeba byłoby mieć te wpisy z rejestru, a ich nie mamy.

A gdybyśmy przypuśćmy znaleźli tę kopię rejestru, to znaleźlibyśmy tam także wpisy od tych programów ?

Poza tym napisałeś kiedyś, że nie masz takiej wersji systemu, ani nawet na wirtualce, ale dokładnie którą wersję i edycję wtedy miałeś na myśli, bo widzę że też tak jak ja masz XP, tylko ja mam Pro, a ty jaką masz edycję ? Nie używasz może takiego samego oprogramowania ?
Pisałem - odznaczyć i usunąć. Jak to nie robi różnicy, chyba jest różnica czy wpis istnieje a jest tylko zdeaktywowany, a czy go nie ma w ogóle? No przecież to sens logiczny.

Ale przecież wpis odznaczony czyli nieaktywny - nie działa, a więc tak jakby go nie było, a wpisu usuniętego po prostu nie ma.
Czy więc nie jest to to samo, z tym że wpis odznaczony można w miarę potrzeby włączyć.
Czy ten wpis odznaczony wciąż spowalnia nieco uruchamianie systemu, każdy, bez względu na jego rodzaj ?
Z najnowszej. Poza tym, zawsze się to oprogramowanie ściąga przed użyciem.

Ale która to jest najnowsza ? Pytam nie bez kozery, bo ostatnio było głośno o poważnej wadzie zabezpieczeń czy coś takiego w jednej z wersji. Ja np. posiadam teraz wersję 3.2.69.0 polecaną jako bezpieczną, ale widzę też, że jest jakoby nowsza wersja czyli 3.2.70.2. Poza tym podobno to jest różnica, która to jest wersja, zależy to bowiem podobno od tego co się chce zrobić ?
Więc która ostatecznie to jest ta najnowsza i bezpieczna ?

Rozumiem też, że obecną wersję odinstalowuję klikając w niej opcję Sprzątanie i się samoodinstaluje wraz z folderem z logami ze skryptów, tak ?
Piszesz, że trzeba pobierać zawsze na bieżąco, ale dlaczego - czy program jest aktualizowany, poprawiany, tak ?

Poza tym mam jeszcze pytanie w związku z samą Konsolą odzyskiwania.
Otóż wcześniej przed Konsolą miałem w Mój komputer > dla dysku C:\ zaznaczoną i wybraną opcję Kompresuj dysk, aby zaoszczędzić miejsce na dysku.
I kiedyś kilka razy po prostu skompresowałem pliki na tym dysku. Czy Konsola odwróciła ten proces i je zdekompresowała ? Bo widzę, że przybyło trochę wolnego miejsca na tym dysku po działaniu Konsoli. :|

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post08 mar 2013, 21:22

Napisz kilka słów o samym tym oprogramowaniu, być może uda się coś jeszcze "wykrzesać" z niego ?

W tym przypadku muszę odesłać do Google, bo i ja kopiowałbym stamtąd informacje.

Poza tym napisałeś kiedyś, że nie masz takiej wersji systemu, ani nawet na wirtualce, ale dokładnie którą wersję i edycję wtedy miałeś na myśli, bo widzę że też tak jak ja masz XP, tylko ja mam Pro, a ty jaką masz edycję ? Nie używasz może takiego samego oprogramowania ?

Niestety.

Ale która to jest najnowsza ? Pytam nie bez kozery, bo ostatnio było głośno o poważnej wadzie zabezpieczeń czy coś takiego w jednej z wersji. Ja np. posiadam teraz wersję 3.2.69.0 polecaną jako bezpieczną, ale widzę też, że jest jakoby nowsza wersja czyli 3.2.70.2. Poza tym podobno to jest różnica, która to jest wersja, zależy to bowiem podobno od tego co się chce zrobić ?

Ta, która jest dostępna w naszym dziale.

Rozumiem też, że obecną wersję odinstalowuję klikając w niej opcję Sprzątanie i się samoodinstaluje wraz z folderem z logami ze skryptów, tak ?

Tak.

Piszesz, że trzeba pobierać zawsze na bieżąco, ale dlaczego - czy program jest aktualizowany, poprawiany, tak ?

Choć nie zmieniają się jego cyferki to on cały czas ma jakieś modyfikacje, a poza tym to ochrania nas przed korzystaniem z nieaktualnej wersji.

I kiedyś kilka razy po prostu skompresowałem pliki na tym dysku. Czy Konsola odwróciła ten proces i je zdekompresowała ? Bo widzę, że przybyło trochę wolnego miejsca na tym dysku po działaniu Konsoli. :|

To chyba dobrze? ;) Nie - Konsola nie dekompresuje. Działania pokonsolowe musiały oczyścić temp`y.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post08 mar 2013, 22:32

kominekl pisze:W tym przypadku muszę odesłać do Google, bo i ja kopiowałbym stamtąd informacje.

Dobrze, ale to jest zbyt ogólnie, musisz mi troszeczkę w tym pomóc, bo ja prawdę powiedziawszy nie mam większego pojęcia o tych programach - bo ich nigdy nie używałem.
Mnie tu chodzi o ważniejsze konkrety na temat tych wersji programów, a nie ogólnie raczej. Czyli jak działają, czym są, jak się aktualizują itd. A być może z poziomu samych tych programów uda się coś zdziałać ?
Napisz tutaj, nie odsyłaj mnie do Google, bo w Google piszą różne rozmaite często mało wiarygodne rzeczy, poza tym dobrze wiesz ile to może zająć czasu - szczególnie kiedy tak jak ja nie bardzo wie się czego szukać. :P

Może znasz kogoś, kto korzysta z takiego oprogramowania i mógłby mi np. podesłać wyciągi z rejestru od nich ?

Poza tym proszę Cię bardzo o odpowiedź na pozostałe pytania z poprzedniego mojego tutaj postu, to wszystko ma dla mnie bardzo istotne znaczenie.
Te informacje mają dla mnie naprawdę znaczenie wręcz bezcenne i prawdopodobnie nie znajdę ich nigdzie indziej.

Ta, która jest dostępna w naszym dziale.

Usunąłem poprzednią, ściągnąłem tę z forum HotFix, okazało się że to jest również ta sama wersja 3.2.69.0.
Wstawiam tu te świeże logi: z OTL-a: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, Extras: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Wybrałem standardowe opcje zgodnie z instrukcją w dziale Bezpieczeństwo dla tego systemu, bo zapomnialem zapytać Cię które opcje mam zaznaczyć, na przyszłość musisz dokładniej to podawać.

Mam nadzieję, że w tym, przypadku dobrze wykonałem logi, z właściwych opcji ? Napisz co mówią logi na temat tego konta root czyli Administratora ?
To chyba dobrze? ;) Nie - Konsola nie dekompresuje. Działania pokonsolowe musiały oczyścić temp`y.

O jakie działania chodzi, bo ja żadnych nie podejmowałem ?

A IMHO dekompresji - jak ją wykonać dla plików na dyskach, w tym systemowym ?
Bo ja je w przeszłości właśnie w ten sposób kompresowałem celem oszczędności miejsca, później się jednak dowiedziałem, że nie jest to szczególnie polecane.

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”