Jak usunąć program mks_vir 2k7 Demo ? (logi)

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post31 lip 2012, 13:16

kominekl pisze:Podałeś mi link do pliku, którego nie ma ? I o tym wiedziałeś ? Nie rozumiem tego ?
No to daj jeszcze innego linka, jak możesz osiągalnego tym razem.

Wrzuciłem tę książkę przed chwilą na serwer u mnie działa. Dam Ci jeszcze jeden, ale nie powinniśmy tego robić, gdyż to niemoralne -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Próbowałem go otworzyć Acrobat Readerem i Foxitem ale pokazują, że plik jest uszkodzony - ten poprzedni jeszcze.
Ale to widać, że coś nie tak z tym plikiem - po pobraniu waga tego pliku jest znacznie mniejsza niż być powinna.
A ty jakim softem go otwierasz ?
Jeśli chodzi o drugi to przyznam, że jestem trochę zmieszany tą sytuacją, bo z jednej strony poleca mi się go, a z drugiej jest ta kwestia praw autorskich. Więc jeśli miałoby to być jakieś naruszenie tych praw to ja wolę zrezygnować z tego.

No dobrze mogę usunąć, ale co wtedy z wszystkim co się na tym koncie znajduje. Zależy mi przecież by to zostało zachowane.

To na czym ci zależy przenieś na pamięć zewnętrzną.

Rozumiem, że mam przenieść całą zawartość folderu tego usuwanego konta tak ? A czy poza tym jeszcze coś ?
Ponadto jeszcze raz zapytam - co zostanie po tym usuniętym koncie, na którym jestem teraz zalogowany ? Nic - po prostu zniknie czy też nastąpi przejście do konta domyślnego usera ?
Jeżeli usunę konto, na którym jestem zalogowany to jak będę mógł założyć nowe ?
Poza tym ja nie chcę tworzyć nowych kont, tylko chcę być na domyślnym koncie usera z prawami administracyjnymi.
No dobrze reset mogę zrobić, ale najpierw wypadałoby wiedzieć z jakiej przyczyny mam go wykonać. Podaj konkrety nie ogólniki.
I powiedz jak wykonać reset krok po kroku.

Przyczyna jest uszkodzenie root`u konta. Nie wiadomo do końca w jakim stopniu to się stało, lecz na pewno się stało. Krok po kroku już wytłumaczyłem. Po prostu usuń konto i utwórz je ponownie. Nie wiesz co zrobić to już my Ci nie pomożemy. Działania, które wykonujemy to już wyższa informatyka, więc jeśli nie wiesz co i jak to najpierw podstawy, dopiero potem więcej. Ja już swoją pracę skończyłem dawno temu. Ponadto wyrażaj się z trochę większym szacunkiem, gdyż nie zamierzam współpracować z niekulturalnymi i aroganckimi ludźmi.

Nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz, że jest jakieś uszkodzenie konta - czy może wyglądu tych wadliwch miniatur, o których ja wspomniałem ? Ja przytoczyłem coś czego nawet sam nie jestem pewien. Poza tym czym by to miało się u mnie jeszcze objawiać to uszkodzenie root-u ?

Mnie się wydaje, że taki a nie inny wygląd tych niektórych miniatur bierze się z kiepskiej jakości własnej tych plików. Tak naprawdę przecież ja niewiele wiem o tych plikach, pochodzą one z innych źródeł, nie do końca wiadomo w jakich warunkach i w jaki sposób zostały one wyedytowane i zgrane.
Taki mam wniosek, no bo przecież jedne pliki o danym rozszerzeniu są poprawne, a nie wiedzieć czemu inne już nie.

Gotów jestem jeszcze raz przeprosić jeśli cię obraziłem - PRZEPRASZAM.

Ale powiedz, w którym miejscu ja wyraziłem się "arogancko" - nie było to moim zamiarem.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post31 lip 2012, 13:49

Jeśli chodzi o drugi to przyznam, że jestem trochę zmieszany tą sytuacją, bo z jednej strony poleca mi się go, a z drugiej jest ta kwestia praw autorskich. Więc jeśli miałoby to być jakieś naruszenie tych praw to ja wolę zrezygnować z tego.

To kwestia płacenia e-book`ów. Pozostawiam to sumieniu (ja tam ściągam :D ).

A ty jakim softem go otwierasz ?

Standardowym. Pobierz z drugiego linku.

Rozumiem, że mam przenieść całą zawartość folderu tego usuwanego konta tak ? A czy poza tym jeszcze coś ?

Nie. Masz przenieść tylko prywatna zawartość, tj. dokumenty.

Nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz, że jest jakieś uszkodzenie konta - czy może wyglądu tych wadliwch miniatur, o których ja wspomniałem ? Ja przytoczyłem coś czego nawet sam nie jestem pewien. Poza tym czym by to miało się u mnie jeszcze objawiać to uszkodzenie root-u ?

Nieistotne. Objawów jest wiele, ale nie ważne czy występują wszystkie, czy tylko jeden. Ponadto używałeś kiedyś Konsoli Odzyskiwania?

Mnie się wydaje, że taki a nie inny wygląd tych niektórych miniatur bierze się z kiepskiej jakości własnej tych plików. Tak naprawdę przecież ja niewiele wiem o tych plikach, pochodzą one z innych źródeł, nie do końca wiadomo w jakich warunkach i w jaki sposób zostały one wyedytowane i zgrane.
Taki mam wniosek, no bo przecież jedne pliki o danym rozszerzeniu są poprawne, a nie wiedzieć czemu inne już nie.

To możliwe. Dowiemy się tego po resecie konta i podmianie nagrywarki.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post31 lip 2012, 19:21

Nie pobierałem, tylko otworzyłem ten plik i nie wiem czy u ciebie też tak jest, ale u mnie widzę, że zaraz po spisie treści jest nie wiedzieć czemu rozdział 13 i tylko ten rozdział. A gdzie inne rozdziały, bo ja ich tam nie widzę ?

Czy mam skopiować np. na pendrive cały folder w lokalizacji C:\Document and Settings\nazwa użytkownika - czyli folder mojego obecnego konta i tylko to ?

Konsoli odzyskiwania systemu nie używałem.

Podmiana nagrywarki nie wchodzi niestety w rachubę. Jeśli już to czy nie możnaby np. włożyć tej płyty do innego napędu np. w serwisie ?

Spróbujmy to ogarnąć bo już trochę się pogubiłem - to ja mam usunąć konto czy tylko je zresetować ?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post31 lip 2012, 21:25

Nie pobierałem, tylko otworzyłem ten plik i nie wiem czy u ciebie też tak jest, ale u mnie widzę, że zaraz po spisie treści jest nie wiedzieć czemu rozdział 13 i tylko ten rozdział. A gdzie inne rozdziały, bo ja ich tam nie widzę ?

U Mnie jest normalnie. Użyj Google, a na pewno znajdziesz gdzieś to. Równie dobrze możesz tę książkę kupić.

Czy mam skopiować np. na pendrive cały folder w lokalizacji C:\Document and Settings\nazwa użytkownika - czyli folder mojego obecnego konta i tylko to ?

Nie tylko potrzebne dane z Moich Dokumentów.

Konsoli odzyskiwania systemu nie używałem.

Więc proponuję przed tym wszystkim jej użyć (taki wpadł genialny pomysł). Użyj w Niej opcji CHKDSK /R.

Podmiana nagrywarki nie wchodzi niestety w rachubę. Jeśli już to czy nie możnaby np. włożyć tej płyty do innego napędu np. w serwisie ?

Można.

Spróbujmy to ogarnąć bo już trochę się pogubiłem - to ja mam usunąć konto czy tylko je zresetować ?

To w tym przypadku to samo, ale wstrzymaj się, najpierw spróbujemy Konsoli.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post01 sie 2012, 13:07

Ponieważ nigdy nie stosowałem Konsoli odzyskiwania, a wiem że używa się jej tylko wówczas gdy inne sposoby są niemożliwe do wykonania lub nieskuteczne po dłuższym namyśle doszedłem do wniosku, że z trybu Konsoli odzyskiwania nie skorzystam. Sposobu tego używa się w stanie gdy system ma problemy z uruchamianiem oraz gdy inne sposoby takie jak np. tryb awaryjny czy wiersz polecenia nie działają. U mnie nigdy nie było i teraz taż nie ma żadnych problemów z rozruchem komputera jak również objawów tego. Nie widzę zatem większego sensu robienia tego.
Poza tym mój stan wiedzy jest na tyle niewystarczający, że nie czuję się na siłach by to zrobić.
Mam jeszcze pytania dodatkowe:
1. Jak sprawdzić czy Konsola odzyskiwania jest dostępna z dysku twardego ?
2. Czy gdybym wszedł w tryb awaryjny i włączył Ostatnią znaną dobrą konfigurację systemu to mogłoby to być alternatywne rozwiązanie dla Konsoli ?
3. Czy do użycia Konsoli odzyskiwania można by skorzystać z usługi Pomoc zdalna lub Pulpit zdalny ?

Jeżeli chodzi o reset konta - powiedz dokładnie jak go wykonać i jakie warunki muszą być spełnione aby go poprawnie i bezpiecznie wykonać ? To, że skopiować prywatne dane to juz wiem, mówiłeś o Moich dokumentach - czyli skopiować najlepiej cały ten folder tak, ale gdzie czy mogę np. do jakiegoś folderu w Mój komputer - ponieważ jest to reset tylko tego konta a nie całego systemu a więc jest to chyba możliwe ?
A poza tym coś jeszcze ? Podaj lokalizację.
I czy warto na tak wszelki wypadek utworzyć wcześniej również punkt przywracania systemu w razie jakiejś pomyłki ?
Ponieważ nie wiem czy reset konta nie usunie mi też czegoś czego nie chcę usuwać.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post01 sie 2012, 13:16

Ponieważ nigdy nie stosowałem Konsoli odzyskiwania, a wiem że używa się jej tylko wówczas gdy inne sposoby są niemożliwe do wykonania lub nieskuteczne po dłuższym namyśle doszedłem do wniosku, że z trybu Konsoli odzyskiwania nie skorzystam. Sposobu tego używa się w stanie gdy system ma problemy z uruchamianiem oraz gdy inne sposoby takie jak np. tryb awaryjny czy wiersz polecenia nie działają. U mnie nigdy nie było i teraz taż nie ma żadnych problemów z rozruchem komputera jak również objawów tego. Nie widzę zatem większego sensu robienia tego.

Nie wiem kto Ci takich głupot naopowiadał, ale zapewne ktoś kto więcej czytał niż widział w praktyce.

Jeśli jest zainstalowana na dysku twardym to będzie widoczna w menu wyboru systemu.

Czy gdybym wszedł w tryb awaryjny i włączył Ostatnią znaną dobrą konfigurację systemu to mogłoby to być alternatywne rozwiązanie dla Konsoli ?

Nie. To jednoznaczne z punktem przywracania.

3. Czy do użycia Konsoli odzyskiwania można by skorzystać z usługi Pomoc zdalna lub Pulpit zdalny ?

Nie. Uruchamianie Konsoli Odzyskiwania -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

To, że skopiować prywatne dane to juz wiem, mówiłeś o Moich dokumentach - czyli skopiować najlepiej cały ten folder tak, ale gdzie czy mogę np. do jakiegoś folderu w Mój komputer - ponieważ jest to reset tylko tego konta a nie całego systemu a więc jest to chyba możliwe ?

Różnie to bywa. Jeśli system przypisał te piki do konta to choćbyś je wrzucił w katalog Windows to i tak je usunie.

Jeżeli chodzi o reset konta - powiedz dokładnie jak go wykonać

Wystarczy usunąć konto (Panel Sterowania -> Użytkownicy (Konta) -> Konto -> Usuń).

I czy warto na tak wszelki wypadek utworzyć wcześniej również punkt przywracania systemu w razie jakiejś pomyłki ?

Można.

Ponieważ nie wiem czy reset konta nie usunie mi też czegoś czego nie chcę usuwać.

Co masz na myśli? Skopiuj to o co się boisz.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post01 sie 2012, 14:23

kominekl pisze:Ponieważ nigdy nie stosowałem Konsoli odzyskiwania, a wiem że używa się jej tylko wówczas gdy inne sposoby są niemożliwe do wykonania lub nieskuteczne po dłuższym namyśle doszedłem do wniosku, że z trybu Konsoli odzyskiwania nie skorzystam. Sposobu tego używa się w stanie gdy system ma problemy z uruchamianiem oraz gdy inne sposoby takie jak np. tryb awaryjny czy wiersz polecenia nie działają. U mnie nigdy nie było i teraz taż nie ma żadnych problemów z rozruchem komputera jak również objawów tego. Nie widzę zatem większego sensu robienia tego.

Nie wiem kto Ci takich głupot naopowiadał, ale zapewne ktoś kto więcej czytał niż widział w praktyce.

To nie są głupoty, dobrze o tym wiesz - tylko prawdziwe fakty przyznasz. Pochodzą z różnych artykułów z sieci.
Ale to nieważne. Ja po prostu nie widzę większego sensu robienia tego.

Jeśli jest zainstalowana na dysku twardym to będzie widoczna w menu wyboru systemu.

To znaczy w trybie awaryjnym będzie widoczna z tego co wiem obok wersji systemu operacyjnego ?
A jeśli nie jest - to pozostaje z bootowalnego dysku startowego, którego ja właśnie problem w tym nie posiadam.
Z tego co wiem można go pobrać z sieci - to prawda ?

Co masz na myśli? Skopiuj to o co się boisz.

Nieważne już - myślałem, że poza obecnym kontem jeszcze coś może zostać usunięte, ale to przecież tyczy się tylko tego jednego konta nieprawdaż ? Ale to taka dygresja tylko.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post01 sie 2012, 14:28

To nie są głupoty, dobrze o tym wiesz - tylko prawdziwe fakty przyznasz. Pochodzą z różnych artykułów z sieci.

Bzdura. Nie tylko w takich sytuacjach używa się tego modułu.

To znaczy w trybie awaryjnym będzie widoczna z tego co wiem obok wersji systemu operacyjnego ?

Nie wcześniej.

Z tego co wiem można go pobrać z sieci - to prawda ?

Można. Trzeba tylko wypalić.

Nieważne już - myślałem, że poza obecnym kontem jeszcze coś może zostać usunięte, ale to przecież tyczy się tylko tego jednego konta nieprawdaż ? Ale to taka dygresja tylko.

Tak.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post01 sie 2012, 14:43

Bzdura. Nie tylko w takich sytuacjach używa się tego modułu.

Pisałem również o tym w temacie:
oprogramowanie/kodeki-jaki-zestaw-wybrac-t18654-15.html
uszkodzony tzw. root konta

Poradnik:
Konsola odzyskiwania systemu Windows XP

Masz dużo problemów jak widzę przeglądając ostatnie Twoje tematy, tak więc na razie nie pytaj się o nic
tylko wykonaj to co pisze w p/w poradniku
;)

Nie wykonujesz tego co polecają inni tylko chcesz zrobić inaczej ale tak się nie da :(
No chyba jeszcze instalacja nakładkowa lub format:
systemy-operacyjne/jak-przeinstalowac-system-bez-straty-danych-t11552.html
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Instalacja systemu MS Windows XP - instrukcja
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post01 sie 2012, 14:44

No chyba jeszcze instalacja nakładkowa lub format:

Lepsze niż Konsola Odzyskiwania, lecz trochę trudniejsze ;) . Więc najpierw prostsze instrukcje ;) .

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post01 sie 2012, 14:51

Z tematu:
oprogramowanie/kodeki-jaki-zestaw-wybrac-t18654-15.html
Zresztą ta instrukcja, którą podałeś i tak jest dla mnie nieosiągalna. To raczej zadanie dla eksperta.
Myślę, że raczej nieświadomie obarczyłeś mnie zadaniem, które przekracza moje możliwości i wiedzę. Jest to zadanie jak dla mnie na tyle jednak ryzykowne, że ja i tak sam nie podjął bym się go wykonać.

To już nie wiem co będzie łatwiejsze aby naprawić system a to jest koniecznie potrzebne :(
Obrazek

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post01 sie 2012, 15:00

To już nie wiem co będzie łatwiejsze aby naprawić system a to jest koniecznie potrzebne :(

Tu się zgadzam. I tak niedługo kończymy temat.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post01 sie 2012, 15:16

Najłatwiejszy sposób:
Mogą być problemy po ostatnich aktualizacjach ale zależy co dodatkowo zostało zainstalowane,
nie raz można zaradzić.
Mogą również wystąpić problemy z niektórymi sterownikami - mały problem.

;)
Obrazek

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post01 sie 2012, 16:15

Mogą być problemy po ostatnich aktualizacjach ale zależy co dodatkowo zostało zainstalowane,
nie raz można zaradzić.
Mogą również wystąpić problemy z niektórymi sterownikami - mały problem.

Fakt. Na razie czekamy na manitu.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post01 sie 2012, 20:35

Panowie przysłuchuję się temu i muszę powiedzieć, że sytuacja z mojego punktu widzenia nabrała tutaj trochę dziwnego i niebezpiecznego obrotu. Proponujecie mi tutaj różne czynności takie jak usuwanie kont, naprawa systemu w Konsoli a później również reinstalację systemu - tak dobrze zrozumiałem ?

Musicie wiedzieć, że ja tak naprawdę praktycznie żadnej z tych czynności nigdy nie wykonywałem, nie posiadam eksperckiej wiedzy. Najpierw muusiałbym opanować te podstawowe, łatwiejsze czynności i pojęcia, i tak stopniowo do coraz trudniejszych. Ale to wymaga czasu.
Jestem tutaj po to aby uzyskać w czymś pomoc, czegoś się dowiedzieć, nie mam wiedzy książkowej.
Wybaczcie, ale stan mojej wiedzy i praktyki może być na tyle niewystarczający, że ja z powodów oczywistych - bezpieczeństwa i możliwości technicznych wolę nie podejmować niepotrzebnego ryzyka.

Przecież ja niczego takiego nie mówiłem, a wy już mówicie, że system jest uszkodzony. Nawet nie pytając mnie czy są tego jakiekolwiek objawy.
Dziękuję wam za te instrukcje i propozycje rozwiązań, ale trzeba też mieć na uwadze właśnie mój stan wiedzy informatycznej oraz także możliwości praktyczne.

Kominekl, w pełni podzielam twoje zdanie, że najpierw należy stosować łatwiejsze a następnie te trudniejsze sposoby.
Czyli co - chcesz kontynuować to, czy możemy zakończyć ten temat.

XMan - mówisz o jakichś problemach aktualizacji i sterowników, przepraszam, ale skąd się to wzięło ? Po pierwsze ja niczego takiego nie zgłaszałem, a po drugie nie ma u mnie żadnych objawów błędów związanych ze sterownikami czy aktualizacjami.

Ja mówię o problemach kont i miniatur, a wy mówicie zaraz o naprawie całego systemu - nie rozumiem tego.

To może po prostu zakończmy ten temat jeśli nie widzicie innych, łatwiejszych sposobów przede wszystkim związanych z problemem a nie tylko okołoproblemowych, co do których nie ma pewności. Jak uważacie ?

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”