Jak usunąć program mks_vir 2k7 Demo ? (logi)

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post22 lip 2012, 21:30

A więc dlaczego wciąż nie mogę się zalogować do tego wbudowanego konta ?

Zrobiłeś to przed chwilą.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post22 lip 2012, 22:54

No to po co było to wszystko z wchodzeniem w tryb awaryjny skoro dokładnie nic się w tej mierze nie zmieniło ?
Recytuję siebie:
Innymi słowy chcę się automatycznie logować jako zwykły użytkownik a zadania administracyjne wykonywać poleceniem Uruchom jako..., i to na tym samym Pulpicie.

Czyli co wszystko jest już dobrze, wystarczy zmienić typ konta na Konto użytkownika z ograniczeniami w Panelu sterowania lub w okienku controluserpasswords2 na Użytkownik standardowy ?

A swoją drogą czy usunięcie jakiegoś konta powoduje usunięcie wszystkiego co się nań znajduje ?

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post23 lip 2012, 09:48

Innymi słowy chcę się automatycznie logować jako zwykły użytkownik

Może to rozwiąże problem:
systemy-operacyjne/automatyczne-logowanie-w-systemie-windows-xp-t1396.html?hilit=Automatyczne%20logowanie
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post23 lip 2012, 13:41

Nie o to chodzi XMan, ja wiem jak się autologować za pomocą TweakUi lub właśnie w okienku controluserpasswords2.
Chodzi mi o to jak się w ogóle nie musieć logować tak jak to u mnie było na samym początku a zadania Administratora realizować opcją Uruchom jako... - tylko, że tam jest okienko w którym trzeba wybrać i zaznaczyć danego Administratora, a więc czy musi istnieć jakieś utworzone konto Administratora, czy może to być również to wbudowane do wyboru ?. Po to m.in. wchodziłem do trybu awaryjnego by to sprawdzić. To musiał bym pousuwać wszystkie inne konta. Tylko, że zależy mi na obecnym Pulpicie i wszystkim co zawiera. Ponieważ każde konto to inny Pulpit, dlatego pytam czy usunięcie jakiegoś konta to także usunięcie wszystkiego co się na nim znajduje ?

Do kominekl:
Pewnie to już mówiłem, ale powtórzę: jestem prawie pewien, że niepotrzebnie tworzyłem to konto Admina na początku w ogóle tylko po to by skorzystać z opcji Uruchom jako... i to jeszcze zamieniając je na to nowe. Gdybym może utworzył nowe, oddzielne to może dałoby się do tego wrócić... ale to już tylko gdybanie.
Ale przecież to konto i tak musiałbym utworzyć po to by móc wykonywać coś w Uruchom jako... Administrator, chyba, że to wbudowane wystarczy do tego - nie wiem ?
Więc pytam jeszcze raz - jak zrobić, żeby nie mieć żadnego konta tak jak było na początku (pojawiał się tylko napis Zapraszamy, bez ładowania ustawień osobistych - to świadczy o opcjach logowania, chociaż jeśli on się nie będzie pojawiał to może to zrozumiem, to już taka cecha systemu XP, no po prostu utworzono już konto i tyle), co nie oznacza resetu lub usunięcia czegoś, nie przeciwnie żeby było dokładnie tak jak jest teraz tylko bez konta. Myślałem, że w trybie awaryjnym to się uda zrobić - tymczasem tam się nic nie zmieniło bo chyba nie miało co się zmienić - mówiłem o tym to o co mi chodziło zostało zastąpione przez to niepotrzebne już wiem dzisiaj nowe konto. Myślałem, że tryb awaryjny przywróci to, ale tak się chyba nie stało. A trybu Administratora oczywiście przez prawoklik na Uruchom jako...

A więc koniec końców czy da się jeszcze coś z tym zrobić czy nie - czy wszystko jest dobrze ?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post23 lip 2012, 20:15

A swoją drogą czy usunięcie jakiegoś konta powoduje usunięcie wszystkiego co się nań znajduje ?

Tak.

Czyli co wszystko jest już dobrze, wystarczy zmienić typ konta na Konto użytkownika z ograniczeniami w Panelu sterowania lub w okienku controluserpasswords2 na Użytkownik standardowy ?

Tak.

No to po co było to wszystko z wchodzeniem w tryb awaryjny skoro dokładnie nic się w tej mierze nie zmieniło ?

Taki jest już system Windows.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post23 lip 2012, 23:40

No to tak już pomału kończąc ten temat kont:
1. Jeszcze raz zapytam czy to, że założyłem tamto konto Admina jakby nadpisując, zamieniając je na tamto tzw. bo nie pamiętam już "konto zwykłe" (ale były tam też opcje zmiany kont w Panelu st. tak jak dla Admina, w odróżnieniu teraz takich nie ma dla zwykłego), a nie stworzenie nowego, oddzielnego spowodowało, że teraz nie ma do niego dostępu ?

A czy gdybym z obecnego konta usunął nazwę i hasło to czy nie byłoby to tym o co mi chodzi czyli kontem bez logowania. Pojawiał by się wtedy napis Zapraszamy, o który mi tak chodzi i byłoby to na tym samym Pulpicie, o który mi chodzi.
Tylko jak można się logować lub autologować do że tak powiem "żadnego konta" ? Czy to możliwe ?

2.Czyli po prostu zmienić typ konta, ale to można zrobić co najmniej w dwojaki sposób:
- na użytkownika z ograniczeniami w Panelu ster.
- na użytkownika standardowego w okienku controluserpasswords2 (ale tam jest mowa o Członkostwie grupy - tego sposobu nie rozumiem).
Który sposób wybrać ?
Bo to, że jako podstawowe konto należy używać konto zwykłego usera to jak czytam w chociażby opcjach pomocy systemu jest zalecenie przede wszystkim ze względów bezpieczeństwa, a zadania administracyjne realizować w prawoklik i Uruchom jako... I tu do uruchomienia wystarczy jak sądzę wbudowane konto Administrator.

Wcześniej utworzyć konto Admina, aby móc później wykonywać zadania adm. w poleceniu Uruchom jako..., chyba że w okienku wyboru może być to również wbudowane konto Administratora ?
I oczywiście logować się lub autologować do systemu. Lub też logować się do konta bez opcji o czym pisałem wyżej.

3.Co się kryje pod nazwą Konto użytkownika na prawach Administratora, czy to jest de facto Administrator, czy zwykły, z ograniczeniami, zaawansowany czy jeszcze jakiś ?

4.Jest coś takiego jak Kopiowanie profili w Panelu ster. > aplecie System - czy ta opcja byłaby w czymkolwiek przydatna w tym problemie ?

Chciałbym żebyś uważnie przeczytał to co tu napisałem i odniósł się do wszystkich punktów tak żeby spróbować zakończyć wreszcie ten temat. Niektóre z tych pytań ja już tutaj wcześniej zadałem, ale po prostu nie odniosłeś się do nich dokładnie więc zadaję je znów.

Do tematu poruszonego na PW odniosę się tutaj później, zaraz po zakończeniu tego.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post24 lip 2012, 13:52

Jeszcze raz zapytam czy to, że założyłem tamto konto Admina jakby nadpisując, zamieniając je na tamto tzw. bo nie pamiętam już "konto zwykłe" (ale były tam też opcje zmiany kont w Panelu st. tak jak dla Admina, w odróżnieniu teraz takich nie ma dla zwykłego), a nie stworzenie nowego, oddzielnego spowodowało, że teraz nie ma do niego dostępu ?

Konto cały czas jest w systemie. Wszedłeś do Niego przez Tryb Awaryjny. Wygląda ono tak samo, a jednak różni się.

Tylko jak można się logować lub autologować do że tak powiem "żadnego konta" ? Czy to możliwe ?

Konto musi być.

A czy gdybym z obecnego konta usunął nazwę i hasło to czy nie byłoby to tym o co mi chodzi czyli kontem bez logowania. Pojawiał by się wtedy napis Zapraszamy, o który mi tak chodzi i byłoby to na tym samym Pulpicie, o który mi chodzi.

Tak.

Który sposób wybrać ?

Obojętne, zależy, który dla Ciebie jest łatwiejszy.

Wcześniej utworzyć konto Admina, aby móc później wykonywać zadania adm. w poleceniu Uruchom jako..., chyba że w okienku wyboru może być to również wbudowane konto Administratora ?

To wbudowane.

3.Co się kryje pod nazwą Konto użytkownika na prawach Administratora, czy to jest de facto Administrator, czy zwykły, z ograniczeniami, zaawansowany czy jeszcze jakiś ?

To konto o prawach administracyjnych.

4.Jest coś takiego jak Kopiowanie profili w Panelu ster. > aplecie System - czy ta opcja byłaby w czymkolwiek przydatna w tym problemie ?

Nie.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post24 lip 2012, 14:39

kominekl pisze:

Tak.

Już tak zupełnie na koniec tego tematu:
Jak usunę z obecnego konta hasło, nazwy może nie - nie ma potrzeby i zmienię na typ ograniczony lub standardowy oraz ustawię opcje autologowania to wszystko wróci do tej pierwotnej postaci o którą mi chodzi, pojawi się napis Zapraszamy zaś tryb Administratora w razie potrzeby Uruchom jako... : wbudowane konto Adm. tak ?

A gdybym chciał przejść z powrotem na tryb Administratora to przydałoby się jeszcze jedno utworzone konto Admina, które właśnie tak asekuracyjnie posiadam i wejść tam ponieważ tam są opcje zmiany kont, których z kolei nie ma dla konta zwykłego usera ?

Nie rozumiem jednak jednego - po co było wchodzić w ten tryb awaryjny jeśli na mój ogląd nic się tam nie zmieniło ?
Ty powiedziałeś, że konto wygląda tak samo, ale jednak się różni - co masz na myśli wyjaśnij ?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post24 lip 2012, 17:22

Jak usunę z obecnego konta hasło, nazwy może nie - nie ma potrzeby i zmienię na typ ograniczony lub standardowy oraz ustawię opcje autologowania to wszystko wróci do tej pierwotnej postaci o którą mi chodzi, pojawi się napis Zapraszamy zaś tryb Administratora w razie potrzeby Uruchom jako... : wbudowane konto Adm. tak ?

Jeśli dobrze rozumiem to tak.

A gdybym chciał przejść z powrotem na tryb Administratora to przydałoby się jeszcze jedno utworzone konto Admina, które właśnie tak asekuracyjnie posiadam i wejść tam ponieważ tam są opcje zmiany kont, których z kolei nie ma dla konta zwykłego usera ?

No powiedzmy.

Nie rozumiem jednak jednego - po co było wchodzić w ten tryb awaryjny jeśli na mój ogląd nic się tam nie zmieniło ?
Ty powiedziałeś, że konto wygląda tak samo, ale jednak się różni - co masz na myśli wyjaśnij ?

Różnią się te konta pewnymi ustawieniami. Nieistotne.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post24 lip 2012, 20:52

Dobrze to powiedzmy ws. kont, że ja to wypróbuję i ewentualnie dam znać o wynikach w tym wątku później.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Przejdźmy zatem do tematu oprogramowanie/kodeki-jaki-zestaw-wybrac-t18654-15.html
Problem dotyczy miniatur. A dokładniej widoku ich pierwszych klatek w folderach dysków. Kiedyś miałem z tym problem. Wyświetlanie pierwszych klatek było niepoprawne, jakby wykrzywione, różne paski, kreski, zygzaki. Więc pobrałem paczkę kodeków K-Lite Codec Pack w wersji Full i problem chwilowo ustąpił. Zarówno w folderach na hdd, jak i w napędzie dysków DVD.
Po pewnym czasie zauważyłem, że problem powrócił, ale tylko w napędzie dysków DVD w folderze czyli u mnie na dysku F:\.
Zaznaczam, że zdarza się to tylko w niektórych miniaturach.
Próbowałem różnych sposobów - bezskutecznie.
Ale najbardziej skłaniam się ku metodzie opisanej m.in. w tym poradniku: http://www.hotfix.pl/naprawa-wyswietlan ... 7-a259.htm polegającej na usunięciu i zresetowaniu pliku Thumbs.db.
Plik ten jest ukryty - wiem o tym, zaznaczyłem odpowiednią opcję. No ale dotyczy to plików znajdujących się na hdd. Mnie zaś chodzi o te, które zapewne powinny być na dysku wymiennym DVD czyli F:\. Powinny, ale nie widzę ich tam. Bo problem jak widzę dotyczy w tej chwili wyłącznie napędu DVD.
I teraz tak, myślę czy przyczyna nie leży w procesie wypalania plików z hdd na DVD RW (wielokrotnego użytku, można skasować i ponownie nagrać - przyp.). W programie nagrywającym (u mnie Nero) na liście plików był również plik bazy danych Thumbs.db. I ja go z zasady nigdy nie wypalałem myśląc, że nie ma potrzeby. Czy popełniłem błąd ?
Bo gdyby on był nagrany na płycie DVD RW to można by go pewnie usunąć, ale czy by on się odbudował tego właśnie nie wiem ?
W ogóle nie mam pojęcia co jest przyczyną niepoprawnego wyświetlania się podglądu miniatur na dysku DVD F:\ .

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post24 lip 2012, 21:57

W ogóle nie mam pojęcia co jest przyczyną niepoprawnego wyświetlania się podglądu miniatur na dysku DVD F:\ .

Brak pliku miniatur podczas wypalania powoduje ten problem. Pliki te tworzą się automatycznie, jeśli nie zostanie on wykryty przez system na dysku przenośnym w folderach tymczasowych.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post24 lip 2012, 23:11

kominekl pisze:Brak pliku miniatur podczas wypalania powoduje ten problem.

To znaczy brak tego pliku Thumbs.db do wypalania jest przyczyną tak ? Powinienem go również nagrać wraz z innymi plikami (przypomnę w jakich formatach m.in. i prawie zawsze .avi, .wmv i .flv).

Pliki te tworzą się automatycznie, jeśli nie zostanie on wykryty przez system na dysku przenośnym w folderach tymczasowych.

Tego nie rozumiem, ja w Opcjach folderów > Widok mam zaznaczone Pokaż ukryte pliki i foldery oraz tymczasowo bo ta opcja powinna być odznaczona Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego.
Na dysku twardym w folderach zawierających miniatury widzę pliki Thumbs.db.
Natomiast w napędzie na dysku DVD F:\ ich nie widzę.
Zapewne chodzi ci o Eksplorator Windows bo on tworzy tymczasowe foldery jeśli dobrze zrozumiałem. Znam to, ale ja nie o tym jeśli to o to właśnie chodzi.
Być może ich nie widać bo właśnie ich nie wypaliłem. Dobrze ale jeżeli bym to nawet zrobił to nawet teoretycznie nie mogę ich stamtąd usunąć pojedynczo. W myśl tej zasady, że zresetować i odbudować. To by się zgadzało z tą zasadą, że co jakiś czas trzeba usuwać pliki Thumbs.db ale dlaczego tak się dzieje ja nie wiem - może to wiesz ?
Dysk DVD jest dyskiem tylko do odczytu i jeśli coś z niego usuwać to tylko w całości.

Czyli co powinienem zrobić - czy skasować pliki, a wcześniej oczywiście je gdzieś skopiować (przy okazji zobaczyć czy nie ma w nich błędów, bo i takie się zdarzają) i wypalić je ponownie tym razem wraz z plikiem bazy danych Thumbs.db ?
A czy inne przyczyny np. jakiś defekt napędu dysków DVD lub to, że program nagrywający powoduje problemy ( ja mam Nero Start Smart) należy i można wykluczyć ?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post25 lip 2012, 12:36

To znaczy brak tego pliku Thumbs.db do wypalania jest przyczyną tak ? Powinienem go również nagrać wraz z innymi plikami (przypomnę w jakich formatach m.in. i prawie zawsze .avi, .wmv i .flv).

Zapewne to jest przyczyna.

Tego nie rozumiem, ja w Opcjach folderów > Widok mam zaznaczone Pokaż ukryte pliki i foldery oraz tymczasowo bo ta opcja powinna być odznaczona Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego.
Na dysku twardym w folderach zawierających miniatury widzę pliki Thumbs.db.

Jeśli system nie wykrywa na płytce pliku miniatur to musi Go utworzyć. Jednakże nie może tak po prostu utworzyć Go na wolnym miejscu płyty, więc tworzy on w pamięciach operacyjnych, bądź plikach tymczasowych.

A czy inne przyczyny np. jakiś defekt napędu dysków DVD lub to, że program nagrywający powoduje problemy ( ja mam Nero Start Smart) należy i można wykluczyć ?

Defekt napędu jest niemożliwy. Natomiast problem z Nero już owszem, ale to mało prawdopodobne.

Czyli co powinienem zrobić - czy skasować pliki, a wcześniej oczywiście je gdzieś skopiować (przy okazji zobaczyć czy nie ma w nich błędów, bo i takie się zdarzają) i wypalić je ponownie tym razem wraz z plikiem bazy danych Thumbs.db ?

Raczej tak. W końcu zrobienie tego nie boli ;) .

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post25 lip 2012, 22:17

Odnośnie tematu kont: zrobiłem tak jak powiedziałem tzn. usunąłem z obecnego konta hasło, pełną nazwę a typ konta zmieniłem na zwykłego użytkownika czyli inaczej z ograniczeniami. Opcje autologowania ustawiłem w TweakUi.

Teraz jest już prawie dobrze, ale nie jest tak jak pierwotnie, nie ma zaraz samego napisu Zapraszamy tylko Trwa wczyt ustawień osobistych. Ale to już ja tak myślę najprawdopodobniej tak jest skonstruowany system Windows, po prostu utworzono nowe konto i tyle. Powrót do tego stanu absolutnie domyślnego jest chyba niemożliwy, zresztą chyba niecelowy, czyż nie tak ?
Ale pojawił się nowy problem: jak wchodzę na jakiś plik > prawym Uruchom jako..., to po wyborze z listy Administratorów tego wbudowanego Administratora wywala taki komunikat: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na tej liście jak zauważyłem widać tylko nazwy, a nie Pełne nazwy i stąd może wynikać to nieporozumienie.
Hasła lub ich brak są przypisane dla Pełnych nazw a nie podstawowych - czy dobrze mówię ?
Ale to może wynikać też z tego, że wbudowany Administrator nie ma hasła. Co zatem: wejść w tryb awaryjny i je tam utworzyć ?
Dla pozostałych kont Administratorów tryb Uruchom jako... działa.
No więc co się znowu z tym komplikuje, co muszę zrobić, gdzie tkwi błąd ?

Jeśli chodzi o miniatury to:
Skasowałem fizycznie wszystko z płyty DVD RW. Wcześniej skopiowałem to do folderu na hdd.
I ponownie wypaliłem je razem z plikiem thumbs.db programem Nero Start Smart.
I widzę, że nic się nie zmieniło jest nadal tak samo. Obecność pliku thumbs.db powoduje tylko jedną zmianę - wszystkie miniatury ładują się bardzo szybko, wcześniej o wiele dłużej. I to jest jedyna widoczna zmiana.

Zrobiłem też tak: pobrałem ponownie z Internetu jeden z tych niepoprawnie wyświetlających się plików video w widoku miniatur na dysk twardy do folderu. I widzę, że wyświetla się on prawidłowo jak najbardziej. Jaki stąd wniosek ?

Ponieważ tylko niektóre pliki video (muzyczne) w widoku miniatur są źle wyświetlane, tak sobie myślę czy przyczyną nie jest po prostu ich jakby z góry gorsza jakość na co pewnie nie mam wpływu (pobieram je z Internetu) lub też np. rozmiar - czasami full hd czy hd mogą powodować pewne problemy.
Inną możliwością mogą być też takie mikrouszkodzenia czy wręcz fizyczne uszkodzenia na samej płytce DVD. To jednak wydaje mi się mało prawdopodobne, bowiem wcześniej u mnie nie było tych objawów.
Chociaż to też jest możliwe, płyty pochodzą przecież z różnych źródeł, są róznej jakości. Na pierwszy rzut oka bardzo trudno stwierdzić jakąś techniczną wadę ukrytą. A więc czym kierować się kupując np. czyste płyty DVD ? Co tutaj można jeszcze zrobić po stwierdzeniu wady takiej płyty ?
Co o tym myślisz ? Co ewentualnie jeszcze mogę z tym zrobić ?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post25 lip 2012, 22:47

czyż nie tak ?

Powiedzmy.

No więc co się znowu z tym komplikuje, co muszę zrobić, gdzie tkwi błąd ?

Za dużo komplikujesz. Takie rady nie mają sensu, gdyż ciągle robimy praktycznie co innego i inaczej. Proponuję książkę o budowie systemu, tylko wtedy może znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie. Po prostu nie rozumiem Twoich pytań. Powinny być krótkie, a dokładne.

Jaki stąd wniosek ?

Dysk uszkodzony.

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”