Jak prawidłowo skonfigurować Comodo Firewall ?

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post12 sie 2013, 14:31

kominekl pisze:Tak.

A co np. mogę dodać do folderu Shared Space ? :|
Raczej całość.

No, to zależy co się za komunikat wyświetli ?
Jak będę miał z czymś już konkretnym wątpliwość to się zgłoszę dobrze ?
Jeśli sam to dodasz do listy to Comodo uzna że wiesz co robisz.

I np. dodałem pewien całkowicie zaufany program właśnie do Zaufanych plików i komunikatu już nie ma.
I teraz jest on w sekcji Ustawienia bezpieczeństwa > Zaufane pliki bo go tam dodałem z Nierozpoznanych plików wcześniej klikając Zezwól z opcją zapamiętania.
No ale w tych Nierozpoznanych też nadal jest. Co więc z nim ?

Natomiast nie ma go w regułach Firewalla i Defense+. Czy i tam dodać do Reguł ?
Czy to jest co innego, a komunikat był od Blokady zachowań a więc tej autopiaskownicy ?

A w ogóle to rozmaite ustawienia głównie Reguł różnych modułów są domyślnie częściowo ustawione. Ale nie wiem czy nie powinienem tam jeszcze coś dodać np. w Regułach HIPS czy Chronionych obiektach ?

Jeśli będą jakieś konkretne zdarzenia co do których nie będę miał pewności to postaram się je zapamiętać i się zapytam jeszcze ? :think:

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post12 sie 2013, 21:09

A co np. mogę dodać do folderu Shared Space ? :|

Zależy czym chcesz się dzielić z innymi.

No ale w tych Nierozpoznanych też nadal jest. Co więc z nim ?

Program zalicza go do nierozpoznanych, ale nie wyświetla komunikatów, bo ty zaręczyłeś, że znasz ten program.

Tak.

A w ogóle to rozmaite ustawienia głównie Reguł różnych modułów są domyślnie częściowo ustawione. Ale nie wiem czy nie powinienem tam jeszcze coś dodać np. w Regułach HIPS czy Chronionych obiektach ?

Raczej nie. To opcję dla specjalistów.

Jeśli będą jakieś konkretne zdarzenia co do których nie będę miał pewności to postaram się je zapamiętać i się zapytam jeszcze ? :think:

Nie ma problemu.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post12 sie 2013, 22:38

kominekl pisze:Zależy czym chcesz się dzielić z innymi.

To z innymi mam się dzielić, jak to przecież są to na ogół prywatne dane, nie to chyba nienajlepszy pomysł ?

Ja myślałem, że chodzi o dzielenie swoich i tylko dla siebie danych pomiędzy przestrzeniami - rzeczywistą i wirtualną ? Czy tak ?

Zresztą co do zasady chodzi tutaj chyba o coś innego, nie rozumiem tej zasady, sensu. :clever:

Program zalicza go do nierozpoznanych, ale nie wyświetla komunikatów, bo ty zaręczyłeś, że znasz ten program.

No tak, czy zatem skoro jest Zaufany mogę usunąć go z nierozpoznanych ?

Tak.

Jak ? I po co ? Bo to dotyczy właściwie reguły tworzenia tam pewnych reguł ? :?:

Raczej nie. To opcję dla specjalistów.

No specjalistów, ale czy to aż tak trudne że ja nie mogę tam nic dodać ?
Comodo nie znam dobrze, nie wiem jakie pliki i programy mogę tam po prostu dodać ? :|

A może rzeczywiście dać sobie z tym spokój, to czas pokaże czy mogę u mnie tam coś dodawać i pewnie też z czasem będę coraz więcej o tym wiedział ?
Bo chodzi o konkrety i jeszcze raz konkrety jednak. Choć zasada pewnie też jakaś jest ? Chciałbym ją poznać.
Bo o konkretach trudno się dyskutuje, o zasadzie owszem, to znacznie łatwiejsze. 8-)

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post14 sie 2013, 11:17

To z innymi mam się dzielić, jak to przecież są to na ogół prywatne dane, nie to chyba nienajlepszy pomysł ?

Niektórzy wyrażają taką chęć.

No tak, czy zatem skoro jest Zaufany mogę usunąć go z nierozpoznanych ?

Jasne.

No specjalistów, ale czy to aż tak trudne że ja nie mogę tam nic dodać ?

Chodzi o to, że trzeba mieć pewną wiedzę o zagrożeniu płynącym z korzystania z pewnych plików.

A może rzeczywiście dać sobie z tym spokój, to czas pokaże czy mogę u mnie tam coś dodawać i pewnie też z czasem będę coraz więcej o tym wiedział ?

Właśnie tak - każdy użytkownik jest inny. Comodo to inteligentny program, który opiera się na konfiguracji płynącej z pracy z danym użytkownikiem.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post14 sie 2013, 22:47

kominekl pisze:Niektórzy wyrażają taką chęć.

Ja nie - bynajmniej. I co na tym koniec zabawy z przenoszeniem jakichś danych do tej wspólnej przestrzeni ?

Bo mnie wydaje się, że ja tam mogę dodawać po prostu to co chcę wykluczyć z trybów wirtualizowanych lub też trybu rzeczywistego. I uruchamiać potem coś wirtualnego w realnym i realnego w wirtualnym.
To coś musi być oczywiście uważana za bezpieczne i zaufane. Nie ma to raczej nic wspólnego z udostępnianiem innym. Nie musi mieć.
Shared Space to po prostu taka przejściówka pomiędzy np. Przestrzenią wirtualną (Virtual Kiosk), a realnym systemem lub odwrotnie.
Ot cała filozofia.
Chodzi o to, że trzeba mieć pewną wiedzę o zagrożeniu płynącym z korzystania z pewnych plików.

No to uchyl może rąbka tej tajemnicy, na co zwracać tu uwagę co do zasady... ?
Ja myślę, ze trzeba po prostu ręcznie tworzyć pewne reguły dla pewnych aplikacji.
Właśnie tak - każdy użytkownik jest inny. Comodo to inteligentny program, który opiera się na konfiguracji płynącej z pracy z danym użytkownikiem.

Ale on sam też powinien wiedzieć co do zasady przynajmniej co w razie potrzeby może tam zrobić.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post14 sie 2013, 22:57

Ja nie - bynajmniej. I co na tym koniec zabawy z przenoszeniem jakichś danych do tej wspólnej przestrzeni ?

Tak.

No to uchyl może rąbka tej tajemnicy, na co zwracać tu uwagę co do zasady... ?

My tu nie edukujemy. Od tego są kursy. Każdy zwraca uwagę na to, czego nie jest pewny. Ja na przykład zwracam uwagę na to, że taki załóżmy sobie GG to prawdę mówiąc chyba największe niebezpieczeństwo infekcji dla przeciętnego użytkownika.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post15 sie 2013, 10:14

kominekl pisze:
Tak.

I naprawdę tu chodzi tylko o dane prywatne udostępniane w sieci ?
Nie wykluczam, ale czy wyłącznie ?
No bo widzisz ja słyszałem na ten temat odmienne opinie, że jest także tak jak post wyżej napisałem, ty twierdzisz że tylko dane osobiste.
To co ja sobie w końcu mam myśleć o tym ?

Być może to jeszcze zależy o jakiego rodzaju dane tu chodzi ?
Jeśli "niewrażliwe" i takie które po prostu trzeba ujawnić to chyba tak.
Wiesz ja nie korzystam właściwie np. z komunikatorów, więc po prostu nie wiem czy mówimy o tym samym ?

My tu nie edukujemy. Od tego są kursy. Każdy zwraca uwagę na to, czego nie jest pewny. Ja na przykład zwracam uwagę na to, że taki załóżmy sobie GG to prawdę mówiąc chyba największe niebezpieczeństwo infekcji dla przeciętnego użytkownika.

Nie o edukację chodzi, a o wskazówki jak ustawić program tak aby chronił ten komputer na maximum swoich możliwosci.
Ale jeśli to za trudne to dobra sam z czasem może do tego dojdę i to zrozumiem.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post15 sie 2013, 10:55

No bo widzisz ja słyszałem na ten temat odmienne opinie, że jest także tak jak post wyżej napisałem, ty twierdzisz że tylko dane osobiste.

Nie tylko. Do tego używa jakieś 90% ludzi. Ogólnie rzecz biorąc jest to współdzielony folder między programami umieszczonymi w piaskownicy, a tymi, które pracują bezpośrednio z systemem.

Wiesz ja nie korzystam właściwie np. z komunikatorów, więc po prostu nie wiem czy mówimy o tym samym ?

Ja również ich nie używam. Chodziło o przykład do czego stosujemy tego typu opcję.

Nie o edukację chodzi, a o wskazówki jak ustawić program tak aby chronił ten komputer na maximum swoich możliwosci.

Do tego podałem już instrukcję konfiguracji. Dodatkowe zmiany zależą tylko i wyłącznie od potrzeb indywidualnych.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post15 sie 2013, 13:47

kominekl pisze:Nie tylko. Do tego używa jakieś 90% ludzi. Ogólnie rzecz biorąc jest to współdzielony folder między programami umieszczonymi w piaskownicy, a tymi, które pracują bezpośrednio z systemem.

Może to dziwne, ale ja wciąż nie łapię sensu tego. :(
To właściwie w jakim trybie się uruchamia to co jest w tej Współdzielonej ?

Przykładowo. Dodaję np. Chrome do Trybu piaskownicy, ale z niej chcę wyłączyć jakąś np. witryną np. pocztową lub kanał/czytnik RSS to dodaję je tam i już ? Tylko niby po co ?
Albo załóżmy, że korzystam z Gadu albo Skype`a to też wrzucam tam do tego folderu jakieś ich dane, numery kontaktowe, adresy... itp. Tylko po co, gdzie w tym sens ? Przecież jeżeli coś jest chronione wirtualnie to nie znaczy, że jest nie wiem zablokowane, nie nie jest ?!
Czy przeciwnie, tzn. jeżeli coś jest chronione wirtualnie to znaczy, że nie widać tego w sieci i trzeba to "odblokować właśnie ? Toby jeszcze miało sens.
Albo jeżeli nie jest chronione to znów dodaje się tam by to zablokować ? Tak ? To już sensu wg mnie nie ma.
To jest ten sens ? Czy mam rozumieć, że to służy do "wyłączania" z trybów wirtualnych czegoś co wszakże łączy się z Netem, by móc mieć dostęp głównie faktycznie do komunikacji z innymi (komunikatory, poczta) ?
A cała reszta jest w sieci niewidoczna, blokowana i chroniona ?

Wyjaśnij mi na czym polega cała zasada tej Współdzielonej przestrzeni ?
Ja również ich nie używam. Chodziło o przykład do czego stosujemy tego typu opcję.

... a zdawałoby się sądząc chociażby po Twoich licznych ikonkach pod nazwą użytkownika, że jest odwrotnie. Ale rozumiem, że mieć nie znaczy korzystać... ?
Wiem coś o tym, bo ja również tak mam. Nie korzystam z nich choćby z braku czasu jednak, a mógłbym chociaż jeden taki sobie zainstalować. Chociaż z najróżniejszych względów to nie jest niestety takie proste.

Poza tym niestety widzę znów, że ten bug od Comodo Security Agenta powraca.
Wraz z którymś tam uruchomieniem systemu wywala ten komunikat:
Comodo Security Agent could not be started. Would you like to run the diagnostics tool to fix this error ?

I tym razem kliknięcie Nie wyłączyło to i wszystko było potem dobrze.
Tylko, że zaraz potem CF wyświetla alert że wykrył sieć i trzeba zdecydować ?
Kliknąłem na Tak zezwól na lokalizację domową. I dalej już wszystko normalnie.

No i co z tym znowu nie tak ? Może to jakiś błąd systemu, zdarzają się przecież takie w skrajnych przypadkach skutkując nawet Blue Screenem.
No, ale coś musiało wywołać ów błąd ? :doh:

Poza tym zauważyłem ale to już przy innej okazji, że w trayu niekiedy nie zawsze wyświetla się ikona Avasta, ale gdy kliknąć na jego plik .exe to ikona wskakuje znów tam.
Z czego to wynika ? :think:

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post15 sie 2013, 21:34

Albo załóżmy, że korzystam z Gadu albo Skype`a to też wrzucam tam do tego folderu jakieś ich dane, numery kontaktowe, adresy... itp. Tylko po co, gdzie w tym sens ? Przecież jeżeli coś jest chronione wirtualnie to nie znaczy, że jest nie wiem zablokowane, nie nie jest ?!

To jest platforma do testów. Możesz zobaczyć, jak coś się tam zachowuje.

... a zdawałoby się sądząc chociażby po Twoich licznych ikonkach pod nazwą użytkownika, że jest odwrotnie. Ale rozumiem, że mieć nie znaczy korzystać... ?

Z wszystkich tych komunikatorów jeżeli już korzystam to robię to on-line w przeglądarce.

Comodo Security Agent could not be started. Would you like to run the diagnostics tool to fix this error ?

Pozwól mu dokonać diagnostyki.

Poza tym zauważyłem ale to już przy innej okazji, że w trayu niekiedy nie zawsze wyświetla się ikona Avasta, ale gdy kliknąć na jego plik .exe to ikona wskakuje znów tam.

To zapewne kwestia minimalizowania nieużywanych ręcznie przez użytkownika zasobów.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post15 sie 2013, 23:29

kominekl pisze:To jest platforma do testów. Możesz zobaczyć, jak coś się tam zachowuje.

Dobrze, ale czy można sens tego ująć takim oto wnioskiem:
Do tego folderu Współdzielona przestrzeń dodawać należy wszystko to co oczywiście wymaga połączenia z Internetem, a więc on-line ( np. komunikatory, czaty, serwisy społecznościowe) jednak jako, że w CF ustawiona jest blokada połączeń wchodzących oraz dodatkowo tryb izolowany Sandbox (Piaskownica) a więc komputer jest po prostu niewidzialny w sieci - dlatego należy tym samym wyłączyć te aplikacje z tych trybów, ustawień i ich restrykcji ? :clever:

Tak, czy dobrze oddałem sens tego ? :pray:

Może posłużmy się jeszcze jakimś przykładem, choćby ogólnym dla lepszego zrozumienia tego ?
Z wszystkich tych komunikatorów jeżeli już korzystam to robię to on-line w przeglądarce.

Tak, a to jest jakaś różnica między ich uruchamianiem w przeglądarce, a tym w okienku aplikacji, czatu czy nawet rozmów na głos + obraz przez Skype`a lub telefonem.
I to i to jest przecież on-line. :ugeek:
Pozwól mu dokonać diagnostyki.

Próbowałem już pisałem o tym, ale wtedy przez dłuższy czas nic się nie działo, więc zresetowałem komputer.

Ale następnym razem jeśli to znów będzie spróbuję zrobić tę diagnostykę.
Nie wiem czy należy po prostu poczekać cierpliwie na te wyniki, jak długo mniej-więcej ?

Aha, a może to jest wina (ale nie wiem bo wszak to występuje jednak rzadko, raz może na kilkanaście startów systemu średnio), może to jest wina tego, że mam połączenie przez miniport i po starcie muszę klikać ręcznie w okienko tego sterownika żeby się połączyć z siecią ?
CF uruchamia się jeszcze przed tym i wygenerowuje ten błąd ??
To zapewne kwestia minimalizowania nieużywanych ręcznie przez użytkownika zasobów.

Ależ ja tych zasobów używam ręcznie kilka razy na dzień. Tzn. klikam w ikonę Avast aby to i owo tam sprawdzić.
Mam wrażenie, że to jakiś wpływ ma na to Comodo, bo nigdy wcześniej tego nie było.
Nie wiem czy jest się tu czym przejmować, bo jeśli to nie problem to OK ? :clever:

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post16 sie 2013, 20:49

Tak, czy dobrze oddałem sens tego ? :pray:

Nie. Nie ma to nic wspólnego z anonimowością w sieci.

Nie wiem czy należy po prostu poczekać cierpliwie na te wyniki, jak długo mniej-więcej ?

Powiedzmy, że max 12h.

Nie wiem czy jest się tu czym przejmować, bo jeśli to nie problem to OK ? :clever:

Nie. Nie masz się czym przejmować.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post16 sie 2013, 23:29

kominekl pisze:Nie. Nie ma to nic wspólnego z anonimowością w sieci.

Tego nie powiedziałem.

No to w końcu o co w tym chodzi ? Daj jakiś możliwy przykład jak to można sprawdzić, przekonać się ?
Jeśli to chodzi o dobrze rozumiane bezpieczeństwo to wciąż nie rozumiem - po co wyłączać coś tam do tego folderu z trybu wirtualnego i tylko narażać się ?
Sam napisałeś, że te komunikatory to główne siedlisko infekcji.
Powiedzmy, że max 12h.

:shock: Czy żartujesz sobie ze mnie..., co... ile h ? :liar: No to ja za takie coś dziękuję ? Jeśli tak ma być i rzeczywiście tak jest to wywalam Comodo F. :P
Ale na poważnie, czy znasz może te przypadki w praktyce i potwierdzasz, że rzeczywiście tyle to trwa ?

A poza tym domyślnie nie suponujesz co może być przyczyną tego paskudnego errora ? Czy ten błąd jest znany ?

Może jednak to brak połączenia z siecią "zmusza" CF do wygenerowania tego błędu ?
Z drugiej zaś strony, no to u mnie zdarza się raczej rzadko. :roll:

A ta Diagnostyka to chce coś naprawiać, a nie tylko diagnozować ? A i tak nie wiem czy to się w końcu stanie ?
Nie. Nie masz się czym przejmować.

No dobra powiedzmy, że to faktycznie kwestia osobistych upodobań.
Ja bym wyłączył np. blokowanie wchodzących od aktualizacji Avasta. :arrow:

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post17 sie 2013, 12:55

No to w końcu o co w tym chodzi ? Daj jakiś możliwy przykład jak to można sprawdzić, przekonać się ?

To, co tam wrzucisz będzie dostępne w środowisku wirtualnym i w normalnym systemie jednocześnie.

Ale na poważnie, czy znasz może te przypadki w praktyce i potwierdzasz, że rzeczywiście tyle to trwa ?

Tak. Zdarza się.

Może jednak to brak połączenia z siecią "zmusza" CF do wygenerowania tego błędu ?

Może z tego wynikać, w przypadku jego automatycznej próby aktualizacji bazy sygnatur.

A ta Diagnostyka to chce coś naprawiać, a nie tylko diagnozować ? A i tak nie wiem czy to się w końcu stanie ?

Chce ona zdiagnozować problem.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post17 sie 2013, 18:50

kominekl pisze:To, co tam wrzucisz będzie dostępne w środowisku wirtualnym i w normalnym systemie jednocześnie.

Ale czy ostatecznie będzie tam bezpieczne ?

No dobrze tylko po co np. wyłączać coś co objęte jest trybem wirt. także do trybu normalnego tam np. ?
Co uniemożliwia tej aplikacji działanie bez dodawania tam jej do Shared Space ?
Tak. Zdarza się.

Czyli tak długo, coś mi się to nie podoba, trochę dziwne. :clever:

Może z tego wynikać, w przypadku jego automatycznej próby aktualizacji bazy sygnatur.

Najprawdopodobniej właśnie tak jest, i masz tutaj rację z tymi bazami.
Ja staram się aktualizować CF i sprawdzam to regularnie.
No, ale tu chodzi o bazy sygnatur danych, które są automatyczne chyba. Bardzo możliwe i wszystko na to wskazuje, że skoro ten błąd występuje w pewnych, regularnych odstępach czasu to właśnie te aktualizacje które napotykają chwilowy brak połaczenia powodują ten błąd od CSA, tak ?
Jak często aktualizują się te bazy ?
Bo może tym sposobem, tak poszlakowo dojdziemy przez to do "winowajcy" tego errora ? :pray:

To zresztą jak sądzę chyba nie świadczy o niczym złym, to nie jest żaden błąd krytyczny prawda ?
Nie ma się tutaj po prostu czym frasować ?
Chce ona zdiagnozować problem.

Tak, tak teraz ostatecznie to zrozumiałem, chodzi o sprawdzenie i końcowy raport z tego. :)

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”