Jak usunąć pozostałości skanera mks_vie 2k7 demo ?

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post07 lut 2013, 21:13

manitu pisze:
kominekl pisze:
Wystarczy pobrać obraz .ISO.

Skąd ? Tylko nie mów, że z netu bo to oczywiste.

Z brzegu -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post08 lut 2013, 16:51

kominekl"[quote="kominekl pisze:Z brzegu -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Czyli pobieram pliczek Klucze.VLK.txt na dysk tak, ale to jest plik .txt , żadnego pliku .iso tam nie widzę. albo inaczej był tam ale go już nie ma ?
Tak przeczytałem wchodząc na oddzielny link do tej strony.

Ponieważ jestem raczej amatorem w tych czynnościach, instalacji systemu itp. nigdy nie robiłem, byłbym Ci wdzięczny gdybyś objaśnił mi w kilku słowach co po kolei należy zrobić ,ale to tak w telegraficznym skrócie.
Wiem, podawałeś instrukcje, ale tak swoimi słowami krótko.
Rozumiem, że to nie jest może trudne, ale jednak wymaga dobrego zrozumienia tego. :clever:
Jeśli nie chcesz tutaj to może prywatnie, albo na mój adres e-mail który Ci tam podam.

A jak z tym odpowiednikiem do rejestru, masz już coś - szukałeś ?
Bo ja ze swej strony też próbowałem to znaleźć, ale w ogóle nie mam pojęcia gdzie to może być ?
Może gdybyś podał jakąś wskazówkę, naprowadził mnie pod jakim hasłem wyszukiwać to ja też pomógłbym szukać tego ?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post08 lut 2013, 17:17

Ponieważ jestem raczej amatorem w tych czynnościach, instalacji systemu itp. nigdy nie robiłem, byłbym Ci wdzięczny gdybyś objaśnił mi w kilku słowach co po kolei należy zrobić ,ale to tak w telegraficznym skrócie.
Wiem, podawałeś instrukcje, ale tak swoimi słowami krótko.
Rozumiem, że to nie jest może trudne, ale jednak wymaga dobrego zrozumienia tego. :clever:
Jeśli nie chcesz tutaj to może prywatnie, albo na mój adres e-mail który Ci tam podam.

Poprawiam link ;) -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Co do instrukcji to nie będziemy instalować systemu od nowa, a po pobraniu płyty użyjemy instrukcji dotyczącej Konsoli.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post08 lut 2013, 19:03

kominekl pisze:
Poprawiam link ;) -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Co do instrukcji to nie będziemy instalować systemu od nowa, a po pobraniu płyty użyjemy instrukcji dotyczącej Konsoli.

Tak, ale w Chomiku są transfery danych do 1 MB, Trzeba by wysłać SMS, a ja nie mam tam konta. Plik ten waży ponad 600 MB. Poza tym nie korzystam z komórki. Chyba, że właściciel wyraża zgodę.

Jeszcze jedno jeśli mam ten obraz płyty wypalić na czystej płytce, on już jest bootowalny zapewne, ale chyba muszę jeszcze zmienić bootowanie na CD w BIOSI-e oraz zainstalować jakiś emulator bo teraz go nie mam - Alcohol 120 może być ?

W ogóle to trochę nie rozumiem do czego zmierzamy ? Ja pytałem o to jak się przygotować do takich czynności jak reinstalka systemu czy też nakładka bez utraty danych, ewentualnie jeszcze Konsola odzyskiwania poprzez utworzenie takiej płytki bootowalnej czy tam pendriva do której utworzenia potrzebny jest oryginalny system.
Ale rozumiem, że ta płytka już jest bootowalna. A czy ta płyta nadaje się też do reinstalacji systemu, nakładki ?

Chodzi o objaśnienie co i jak wykonywać poprawnie, a więc tym bardziej nie jej użycie.
Bo ja nie mówiłem, że coś będziemy instalować, reinstalować czy coś - nie możemy się dogadać.

To wszystko tylko na razie w teorii, po kolei najpierw teoria potem ustawienia i dopiero najwyżej coś do czegoś. :clever:

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post10 lut 2013, 12:26

Ale rozumiem, że ta płytka już jest bootowalna. A czy ta płyta nadaje się też do reinstalacji systemu, nakładki ?

Format .ISO to obraz płyty.

Tak, ale w Chomiku są transfery danych do 1 MB, Trzeba by wysłać SMS, a ja nie mam tam konta. Plik ten waży ponad 600 MB. Poza tym nie korzystam z komórki. Chyba, że właściciel wyraża zgodę.

Właściwie to potrzebna nam tylko Konsola, więc nie musimy pobierać .ISO całego systemu, lecz samej Konsoli -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników).iso.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post10 lut 2013, 15:04

kominekl pisze:Format .ISO to obraz płyty.

Tak i co z tego. Iso to dokładnie to samo co zwykły plik, pytanie gdzie go umieścić, rozumiem że może być na płycie CD ?
I co się tam w tym obrazie płyty znajduje ?
To z Chomika u mnie nie da rady pobrać. Jest limit transferu danych. Jeśli tak to podaj inne źródło.
Nie widzę w ogóle sensu kontynuowania tego tematu jeśli tak to ma wyglądać. Idzie nam jak krew z nosa, a Ty nie chcesz odpowiadać na moje pytania i dajesz tylko zdawkowe i wymijające odpowiedzi. Wybacz, ale ja z tego to niewiele rozumiem.

Właściwie to potrzebna nam tylko Konsola, więc nie musimy pobierać .ISO całego systemu, lecz samej Konsoli -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników).iso.

Ten link nie działa, może chodzi ci o to ja znam to dobrze: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dobra a czy za pomocą tego obrazu .iso można też zreinstalować system lub instalację nakładkową ?

CHODZI MI O TO CZY ZA POMOCĄ TEJ PŁYTY Z OBRAZEM .ISO BĘDĘ MÓGŁ WYKONYWAĆ TE PODSTAWOWE I WAŻNE OPERACJE, O KTÓRYCH PISAŁEM WYŻEJ ? WSZYSTKIE, NIE TYLKO KONSOLĘ ODZYSKIWANIA ?

CHCĘ WIEDZIEĆ JAK SIĘ DO TEGO PRZYGOTOWAĆ I TYLE !!

Poza tym wiesz to się tak tylko ładnie mówi, w praktyce to inaczej wygląda. To trzeba znać z pamięci co i jakie komendy zastosować, już nie mówiąc o właściwej diagnozie danego zdarzenia. Ja nie jestem aż tak biegły żeby te wszystkie komendy po kolei wykonać w przypadku konsoli czy np. awarii.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post10 lut 2013, 16:58

Tak i co z tego. Iso to dokładnie to samo co zwykły plik, pytanie gdzie go umieścić, rozumiem że może być na płycie CD ?

No właśnie gdybyś zamiast się zbytnio wymądrzać sprawdził, czym jest plik .ISO to wiedziałbyś, że to nie zwykły plik tylko obraz płyty, który po prostu wypala się na płycie.

I co się tam w tym obrazie płyty znajduje ?

Yyyy. Obraz płyty Konsoli Odzyskiwania zawiera cóż? Hmmm - Konsolę Odzyskiwania.

To z Chomika u mnie nie da rady pobrać. Jest limit transferu danych. Jeśli tak to podaj inne źródło.

Podałem inne źródło - okrojone z FixitPC.

Nie widzę w ogóle sensu kontynuowania tego tematu jeśli tak to ma wyglądać. Idzie nam jak krew z nosa, a Ty nie chcesz odpowiadać na moje pytania i dajesz tylko zdawkowe i wymijające odpowiedzi. Wybacz, ale ja z tego to niewiele rozumiem.

Ja również wcześniej powiedziałem, że na głupie pytania, na które większość i tak odpowiadam, raczej nie odpowiadam. Za głupie pytania uważam takie, które można znaleźć odpowiedzi w sieci po zwykłym użyciu przeglądarki bez szukania na stronach.

Ten link nie działa

Link jest poprawny, tylko hiperłącze utworzyło się do końca nawiasu. Skopiuj ręcznie do paska adresu, a rozpocznie sie pobieranie.

CHODZI MI O TO CZY ZA POMOCĄ TEJ PŁYTY Z OBRAZEM .ISO BĘDĘ MÓGŁ WYKONYWAĆ TE PODSTAWOWE I WAŻNE OPERACJE, O KTÓRYCH PISAŁEM WYŻEJ ? WSZYSTKIE, NIE TYLKO KONSOLĘ ODZYSKIWANIA ?

To z FixitPC służy tylko, jako Konsola - to oczywiste (waga, nazwa). Natomiast to z chomika jest pełną kopią systemu.

Ja nie jestem aż tak biegły żeby te wszystkie komendy po kolei wykonać w przypadku konsoli czy np. awarii.

Komenda, która będzie potrzebna już została podana poprzednio (CHKDSK /R). Musi być użyta w Konsoli. Natomiast, co do innego zastosowania komend można poczytać w licznych artykułach. Link w sieci myślę, że sam znajdziesz - wyszukiwarka po prostu. Trochę mniej płaczu, a więcej checi przyjacielu, bo czas w jaim priszesz tak długie posty mógłbyś spożytkować na wyszukanie koniecznych informacji. Nawet dam ci wskazówkę. Wpisz sobie w Google -> Windows XP SP3 ISO. Nie rozpowszechniamy warez`u na forum. Jako tako nawet mógłbym dostać ostrzeżenie od moderacji za podawanie linków do serwisów z pirackimi nagraniami typu chomikuj, lecz robimy gest dobrej woli udostępniając czasem link.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post10 lut 2013, 21:50

kominekl pisze:No właśnie gdybyś zamiast się zbytnio wymądrzać sprawdził, czym jest plik .ISO to wiedziałbyś, że to nie zwykły plik tylko obraz płyty, który po prostu wypala się na płycie.

Chodź nie rozumiem na czym polega ta niezwykłość to niech Ci będzie plik iso nie jest zwykłym plikiem bo udostępnia obraz płyty, której czasem nie można mieć. A wypalić można go na dowolnym nośniku, najlepiej płycie CD lub penie.
Tzw. zwykły plik też można wypalić, ale to nie to samo.

Tylko, że do jego otwarcia potrzeba jeszcze wirtualnego napędu, którego w tej chwili nie mam, ale mogę zainstalować program Alcohol 120%, to jeden z lepszych tego typu - może być ?

Tak, więc nagrywamy obraz płyty z Chomika lub tej z linku i co dalej ?
Bootowanie trzeba zmienić przed systemem na CD/DVD bo u mnie tak jest, teraz oczywiście na hdd ?
Wkładamy płytę do napędu CD, wykonujemy tam polecenia które podawane są w wielu instrukcjach i w przypadku Konsoli odzyskiwania na końcu wpisujemy polecenie CHKDSK /R, tak ?

A teoretycznie jeśli by to była reinstalacja czy nakładka systemu z użyciem tego pliku .iso z Chomika wypalonego u mnie na płytce - to co robimy ? Po kolei ?

Komenda, która będzie potrzebna już została podana poprzednio (CHKDSK /R). Musi być użyta w Konsoli. Natomiast, co do innego zastosowania komend można poczytać w licznych artykułach. Link w sieci myślę, że sam znajdziesz - wyszukiwarka po prostu. Trochę mniej płaczu, a więcej checi przyjacielu, bo czas w jaim priszesz tak długie posty mógłbyś spożytkować na wyszukanie koniecznych informacji. Nawet dam ci wskazówkę. Wpisz sobie w Google -> Windows XP SP3 ISO. Nie rozpowszechniamy warez`u na forum. Jako tako nawet mógłbym dostać ostrzeżenie od moderacji za podawanie linków do serwisów z pirackimi nagraniami typu chomikuj, lecz robimy gest dobrej woli udostępniając czasem link.

Ja też nie jestem wcale zwolennikiem rozpowszechniania piractwa, nigdy też nie prosiłem Cię o podawanie gotowych plików mogących zawierać takie treści, raczej zawsze prosiłem o wskazanie sposobu jakim należy się kierować.
Ja sam bym do tego wszystkiego już doszedł.
Zresztą z tym tzw. piractwem to jest cała historia, i ja też się ku temu przychylam, że prawdopodobnie większość komputerów i systemów na świecie całym jest właśnie "piracka". A użytkownicy takich systemów sami z pewnością nie określili by tak siebie. Przyznał to niejako nawet sam Microsoft, który oficjalnie głosi propagandę antypiracką, ale tak naprawdę przecież wspiera i zachęca wszystkich, a więc także i tych piratów publikując różne zabezpieczenia i poprawki.
Także piractwo piractwem, ale dopóki pozostaje nieudowodnione jest tylko domniemane.
A ta "okrojona wersja", o której piszesz zawiera też kopię systemu, jeśli nie to gdzie jeszcze poza Chomikiem mogę to znaleźć ?
Bo jak sobie wpisuję w Google - Windows XP SP3 ISO to po pierwsze wyskakuje mi ze dwa miliony wyników, a po drugie dla mnie laika i każdemu chyba to konia z rzędem temu kto tam coś znajdzie dobrego.
To by trzeba się chyba podpiąć już gdzieś pod P2P tam pod tym względem jest lepiej.

Dobra napisz jeszcze krótko czy ja dobrze to rozumiem jak to wykonać czyli tę Konsolę i jak się robi te reinstalki i ten wątek narzędzi bezpieczeństwa i naprawy systemu będziemy pomału kończyć.
Tak bo możesz mi wierzyć, albo i nie ale ja tych czynności nie miałem okazji wcześniej robić i chcę się naprawdę dobrze do tego przygotować i upewnić co robię zanim rzeczywiście przejdę do praktyki.

Poza tym napisz jak z tymi rejestrami, możesz podać jakieś terminy kiedy to nastąpi ? :clever:

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post10 lut 2013, 22:02

Tak, więc nagrywamy obraz płyty z Chomika lub tej z linku i co dalej ?
Bootowanie trzeba zmienić przed systemem na CD/DVD bo u mnie tak jest, teraz oczywiście na hdd ?
Wkładamy płytę do napędu CD, wykonujemy tam polecenia które podawane są w wielu instrukcjach i w przypadku Konsoli odzyskiwania na końcu wpisujemy polecenie CHKDSK /R, tak ?

No tak.

A teoretycznie jeśli by to była reinstalacja czy nakładka systemu z użyciem tego pliku .iso z Chomika wypalonego u mnie na płytce - to co robimy ? Po kolei ?

Tak samo, jak z normalnej płyty.

A ta "okrojona wersja", o której piszesz zawiera też kopię systemu, jeśli nie to gdzie jeszcze poza Chomikiem mogę to znaleźć ?

Nie. Już podałem w Google. Byłem nawet tak miły i powiedziałem Ci co wpisać w Google. No otwieraj po kolei linki i sprawdzaj.

Dobra napisz jeszcze krótko czy ja dobrze to rozumiem jak to wykonać czyli tę Konsolę i jak się robi te reinstalki i ten wątek narzędzi bezpieczeństwa i naprawy systemu będziemy pomału kończyć.

Tylko Konsolę wykonaj narazie. Nad instalacja nakładkową jeszcze pomyślimy, jeśli korzyści nie przyniesie Konsola.

Poza tym napisz jak z tymi rejestrami, możesz podać jakieś terminy kiedy to nastąpi ? :clever:

Nie mam pojęcia. Jak będę szukał to Ci wyślę, nie sugeruj się tym - poza tym konsola Odzyskiwania powinna to również naprawić.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post11 lut 2013, 15:41

No dobra przekonałeś mnie, ja poważnie pomyślę nad zastosowaniem tej Konsoli, bo widzę że przede wszystkim do tego mnie namawiasz. W końcu to w niczym nie może zaszkodzić, a tylko pomoże - o ile będzie poprawnie wykonana.

Ale to nie nastąpi szybko, najpierw chcę to porządnie przestudiować, przemyśleć i przygotować się.
Plik .iso z Konsolą ściągnę już i wypalę jako .iso na to CD lub DVD, wiem. To nic trudnego. Ale najtrudniejsze jest w tym wszystkim to wykonywanie poleceń na ekranie Konsoli, zastanawiam się czy wcześniej nie wydrukować tych stron z poradnikami, tak na wszelki żeby niczego nie zapomnieć - jak myślisz ?
Rozumiem, że wszystko z tego pliku .iso jest w pełni kompatybilne z XP Pro SP3 takim jak ja mam ?
Poza tym gdybyś jednak opisał krótko we własnych słowach, tak wylistował co należy robić, bo pod: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników linkiem jest to opisane tylko skrótowo i dotyczy samej Konsoli jako takiej. Tak ogólnie jakie czynności należy wykonać przed, w trakcie i po ? Wszystko, bo tylko wtedy będę miał pewność że wszystko będzie poprawnie i to zastosuję.

Jeszcze jedno czy do zastosowania Konsoli potrzebne jest konto Administratora - ja na nim w tej chwili jestem ?

Ale czego należy się spodziewać stosując w moim przypadku Konsolę, wiesz jak się tego nie robiło to zrozumiałe, że się ma pewne opory czy aby nie zostaną usunięte jakieś dane, lub czy się coś ogólnie nie skaszani, w końcu parę rzeczy się tam zmieniało, reinstalowało czy deinstalowało.
Mam na myśli wszelkie oprogramowanie, to fabrycznie zainstalowane, pakiet MS Office, różne składniki systemowe typu właśnie Outlook Express, Messenger, ale też np. kodeki K-Lite, które reinstalowałem. Słowem wszystko - to domyślne dla OEM i to doinstalowane własnoręcznie.
Czy w takim jak ja mam systemie z OEM-u możliwe jest w ogóle zastosowanie Konsoli ?
Czy Konsola to wszystko resetuje nie wiem do jakichś ustawień domyślnych ?
Rozumiem, że Konsola tego nie rusza, a naprawia ewentualnie tylko to co systemowe ?

No dobrze, a miejmy nadzieję po pomyślnym zakończeniu już pracy tej Konsoli, co robić żeby wrócić do normalnego trybu systemu ?
Czy wszystko się automatycznie przełączy w ten tryb ? Co z bootowaniem ?

A jeśli coś pójdzie nie tak podczas tej operacji, co wtedy ? Tutaj zapytuję czy jest to na pewno w 100% bezpieczne i bezproblemowe ( w sensie zachowania danych) ?

Co do reinstalacji, nakładek to rzeczywiście na razie odpuszczamy.

W sprawie rejestrów nie wiem czy odzyska coś co zostało już usunięte, ale spróbować nie zaszkodzi ? :woot:

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post11 lut 2013, 20:20

Ale to nie nastąpi szybko, najpierw chcę to porządnie przestudiować, przemyśleć i przygotować się.

Ale co tu przygotowywać?

Ale najtrudniejsze jest w tym wszystkim to wykonywanie poleceń na ekranie Konsoli, zastanawiam się czy wcześniej nie wydrukować tych stron z poradnikami, tak na wszelki żeby niczego nie zapomnieć - jak myślisz ?

Potrzebna będzie jedna formułka, ale jak chcesz to sobie na przyszłość wydrukuj.

Rozumiem, że wszystko z tego pliku .iso jest w pełni kompatybilne z XP Pro SP3 takim jak ja mam ?

Tak.

Poza tym gdybyś jednak opisał krótko we własnych słowach, tak wylistował co należy robić, bo pod: tym linkiem jest to opisane tylko skrótowo i dotyczy samej Konsoli jako takiej. Tak ogólnie jakie czynności należy wykonać przed, w trakcie i po ? Wszystko, bo tylko wtedy będę miał pewność że wszystko będzie poprawnie i to zastosuję.

Podałem jeszcze inną instrukcję.

Jeszcze jedno czy do zastosowania Konsoli potrzebne jest konto Administratora - ja na nim w tej chwili jestem ?

W czasie uruchamiania możliwe jest tylko zalogowanie do takiego rodzaju konta.

Czy w takim jak ja mam systemie z OEM-u możliwe jest w ogóle zastosowanie Konsoli ?

System, jak system.

Czy Konsola to wszystko resetuje nie wiem do jakichś ustawień domyślnych ?

Tak, ale ustawienia systemowe.

Rozumiem, że Konsola tego nie rusza, a naprawia ewentualnie tylko to co systemowe ?

Dokładnie.

No dobrze, a miejmy nadzieję po pomyślnym zakończeniu już pracy tej Konsoli, co robić żeby wrócić do normalnego trybu systemu ?

Jest w instrukcji.

Czy wszystko się automatycznie przełączy w ten tryb ? Co z bootowaniem ?

No to oczywiste, że z dysku twardego.

A jeśli coś pójdzie nie tak podczas tej operacji, co wtedy ? Tutaj zapytuję czy jest to na pewno w 100% bezpieczne i bezproblemowe ( w sensie zachowania danych) ?

Tak.

W sprawie rejestrów nie wiem czy odzyska coś co zostało już usunięte, ale spróbować nie zaszkodzi ? :woot:

Odzyska ewentualne ubytki systemowe.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post13 lut 2013, 10:13

kominekl pisze:

Ale co tu przygotowywać?

Dobra, pierwszy krok zrobiony - pobrałem plik .iso na dysk.
Za chwilę go wypalę, ale powiedz czy to musi być koniecznie tym ActiveIso Burnerem, bo nie ma z tym problemu tylko czy właśnie tym ?

Poza tym wiesz, ja naprawdę chcę to zrobić szybko i sprawnie, ale to będzie w dużej mierze zależało także od Twojej pomocy.
Wiesz dobrze tak jak ja, że w tych poradnikach jest opisana dokładnie tylko sama Konsola, poza tym jest to opisane bardzo ogólnie dla wszelkich sytuacji, a ja chcę wiedzieć dokładnie tak krok po kroku od początku do samego końca co muszę wykonać w tym i tylko tym przypadku, bo ja szukałem tego w różnych poradnikach, ale tam tego albo w ogóle nie ma, albo jest opisane w sposób trochę dla mnie niezrozumiały.
Napisz tak krok po kroku w punktach np. co należy zrobić ?

Potrzebna będzie jedna formułka, ale jak chcesz to sobie na przyszłość wydrukuj.

Nie no wydrukuję oczywiście tak na wszelki, dlatego że wtedy nie ma dostępu do tej instrukcji, a gdybym czegoś zapomniał, lub stało się coś nieprzewidzianego to tam jest wszystko napisane. To dobry pomysł.

Podałem jeszcze inną instrukcję.

Czy chodzi Ci o tę: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Jeśli tak, to rozumiem, ale to jest tylko w skrócie o samej Konsoli.

Jest w instrukcji.

Tak, a gdzie dokładnie bo ja tego nie mogę znaleźć ?

Mam włączone autologowanie do systemu, czy w takim razie i tak muszę wpisać hasło, które dla tego konta oczywiście jest - na etapie Konsoli ?

Odzyska ewentualne ubytki systemowe.

No dobrze, ale po czym ale tak konkretnie poznam, że coś zostało naprawione ?
No bo coś nas skłania do zastosowania tego sposobu, co to może być np. u mnie konkretnie ?
Czy Konsola utworzy jakiś raport czy może zrzut z pamięci ? Jak i gdzie będę mógł to sobie sprawdzić ? ;)

I jeszcze jedno: czy wcześniej dobrze jest zrobić kopię rejestru i całego dysku twardego i gdzie kopie zapisać ?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post13 lut 2013, 18:30

Napisz tak krok po kroku w punktach np. co należy zrobić ?

No, ale przecież tam to jest napisane.. :o .

1. Przestawiamy bootowanie.
2. Uruchamiamy system z płyty.
3. Czekamy na załadowanie i naciskamy w końcu R.
4. Wpisujemy hasło Administratora (zwykle puste, bądź 123).
5. Używamy polecenia CHKDSK /R.
6. Wpisujemy EXIT.

No dobrze, ale po czym ale tak konkretnie poznam, że coś zostało naprawione ?

To już ja ocenię. Nie jest powiedziane, że to akurat wystarczy. Diagnostyka to nie nauka ścisła.

No bo coś nas skłania do zastosowania tego sposobu, co to może być np. u mnie konkretnie ?

Chcemy przywrócenia wpisów Poczty chociażby, którą wbudowana jest w system.

Czy Konsola utworzy jakiś raport czy może zrzut z pamięci ? Jak i gdzie będę mógł to sobie sprawdzić ? ;)

Konsola niczego nie tworzy.

I jeszcze jedno: czy wcześniej dobrze jest zrobić kopię rejestru i całego dysku twardego i gdzie kopie zapisać ?

Możesz robić kopię. Obojętne gdzie.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post17 lut 2013, 19:40

kominekl pisze:1. Przestawiamy bootowanie.
2. Uruchamiamy system z płyty.
3. Czekamy na załadowanie i naciskamy w końcu R.
4. Wpisujemy hasło Administratora (zwykle puste, bądź 123).
5. Używamy polecenia CHKDSK /R.
6. Wpisujemy EXIT.

Dobrze, proszę o cierpliwość, ja powolutku, ale jak powiedziałem do tego na pewno dojdę, ponieważ robię to pierwszy raz chcę to sobie wszystko dobrze przemyśleć i poukładać. Pośpiech byłby tutaj na pewno najgorszym doradcą, tym bardziej że mam trochę mało czasu, mam mnóstwo innych zajęć. Także przepraszam, że to może tak trochę długo trwa, ale po prostu takie są realia.
Znalazłem też jeszcze jeden poradnik nt. Konsoli odzyskiwania tutaj na HotFix.pl: tutaj

Ad. 1 Czy po włożeniu płyty z plikiem .iso z Konsolą (na którym chyba nie ma systemu, bo to płyta tylko z Konsolą ?), wszystko odbywa się automatycznie (tak jak pisze w poradnikach) ? Ja pobrałem i mam na myśli oczywiście: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników plik. Ale jak widzę w tym pliku jest folder I386, czy więc on zawiera sam system ?
Oczywiście potwierdzamy tylko właściwymi opcjami.

Posiadam dwa napędy optyczne CD i DVD, do którego należy włożyć płytkę, rozumiem, że jeśli CD to do CD ?

Czy etap dodawania sterowników SATA, tam opisany możemy pominąć, rozumiem że tak ?

Ad. 4 Posiadam konto Administratora z hasłem, czy to właśnie je muszę wpisać ?
A jeśli go nie przyjmie, nie rozpozna, bo to też może być - co wtedy ? Przypominam, że tutaj mamy do czynienia z płytą, której ja nie posiadałem, nie instalowałem więc sam systemu, może go nie rozpoznać, czy wtedy wciskamy Enter ?

Ad. 6 W którym momencie po zakończeniu działania Konsoli będę wiedział kiedy wpisać polecenie EXIT ?

Czy po wyjściu z Konsoli poleceniem EXIT, po restarcie komputera, natychmiast czyli jeszcze na ekranie POST muszę wejść ponownie do BIOS-u i zmienić na dysk twardy, czy to się odbywa wtedy automatycznie ?

I jeszcze tak ogólnie, czy w razie gdyby w czasie uruchomienia Konsoli wystąpiło jakiekolwiek nieprzewidziane zdarzenie, co do którego nie wiedziałbym co zrobić to jak mogę się z tego wycofać ? Poleceniem EXIT ?

Jeszcze jedno, bo w poradnikach pisze często, że w Konsoli odzyskiwania napęd może mieć przypisaną inną literę niż w systemie. I skąd mogę wiedzieć jaka to jest litera ?
I jest w tym celu polecenie MAP lokalizujące go, czy i jak dokładnie i w którym momencie mogę, bo niekoniecznie chyba muszę użyć tego polecenia ?

To już ja ocenię. Nie jest powiedziane, że to akurat wystarczy. Diagnostyka to nie nauka ścisła.

Miejmy nadzieję, że wystarczy i że w ogóle uda się to wszystko poprawnie wykonać. W każdym razie przynajmniej czegoś się o tym dowiemy.

Chcemy przywrócenia wpisów Poczty chociażby, którą wbudowana jest w system.

To będziemy się zastanawiać i monitorować to później.

Możesz robić kopię. Obojętne gdzie.

Kopię rejestru to wiem, ale kopię partycji C:\ to gdzie byś mi doradził zapisać, bo podobno lepiej na partycji rozszerzonej czyli u mnie D:\, a samej D:\ też tamże ?
Niektórzy też proponują zapisać taką kopię na nośniku zewnętrznym np. płytce CD czy pendrivie. :)

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post18 lut 2013, 17:55

Posiadam dwa napędy optyczne CD i DVD, do którego należy włożyć płytkę, rozumiem, że jeśli CD to do CD ?

Obojętne.

Czy etap dodawania sterowników SATA, tam opisany możemy pominąć, rozumiem że tak ?

Można, ale nie ma sensu kombinować. To również nie ma znaczenia.

Ad. 4 Posiadam konto Administratora z hasłem, czy to właśnie je muszę wpisać ?

Tak.

Ad. 6 W którym momencie po zakończeniu działania Konsoli będę wiedział kiedy wpisać polecenie EXIT ?

Gdy skończysz wykonywać instrukcje w Konsoli.

Czy po wyjściu z Konsoli poleceniem EXIT, po restarcie komputera, natychmiast czyli jeszcze na ekranie POST muszę wejść ponownie do BIOS-u i zmienić na dysk twardy, czy to się odbywa wtedy automatycznie ?

Musisz zmienić ponownie, bądź na naciskać dowolnego klawisza w momencie próby ładowania z płyty.

I jest w tym celu polecenie MAP lokalizujące go, czy i jak dokładnie i w którym momencie mogę, bo niekoniecznie chyba muszę użyć tego polecenia ?

Po załadowaniu Konsoli.

Niektórzy też proponują zapisać taką kopię na nośniku zewnętrznym np. płytce CD czy pendrivie. :)

Obojętne.

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”