manitu pisze:kominekl pisze:
Wystarczy pobrać obraz .ISO.
Skąd ? Tylko nie mów, że z netu bo to oczywiste.
Z brzegu -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
manitu pisze:kominekl pisze:
Wystarczy pobrać obraz .ISO.
Skąd ? Tylko nie mów, że z netu bo to oczywiste.
kominekl"[quote="kominekl pisze:Z brzegu -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Ponieważ jestem raczej amatorem w tych czynnościach, instalacji systemu itp. nigdy nie robiłem, byłbym Ci wdzięczny gdybyś objaśnił mi w kilku słowach co po kolei należy zrobić ,ale to tak w telegraficznym skrócie.
Wiem, podawałeś instrukcje, ale tak swoimi słowami krótko.
Rozumiem, że to nie jest może trudne, ale jednak wymaga dobrego zrozumienia tego.
Jeśli nie chcesz tutaj to może prywatnie, albo na mój adres e-mail który Ci tam podam.
kominekl pisze:
Poprawiam link-> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Co do instrukcji to nie będziemy instalować systemu od nowa, a po pobraniu płyty użyjemy instrukcji dotyczącej Konsoli.
Ale rozumiem, że ta płytka już jest bootowalna. A czy ta płyta nadaje się też do reinstalacji systemu, nakładki ?
Tak, ale w Chomiku są transfery danych do 1 MB, Trzeba by wysłać SMS, a ja nie mam tam konta. Plik ten waży ponad 600 MB. Poza tym nie korzystam z komórki. Chyba, że właściciel wyraża zgodę.
kominekl pisze:Format .ISO to obraz płyty.
Właściwie to potrzebna nam tylko Konsola, więc nie musimy pobierać .ISO całego systemu, lecz samej Konsoli -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników).iso.
Tak i co z tego. Iso to dokładnie to samo co zwykły plik, pytanie gdzie go umieścić, rozumiem że może być na płycie CD ?
I co się tam w tym obrazie płyty znajduje ?
To z Chomika u mnie nie da rady pobrać. Jest limit transferu danych. Jeśli tak to podaj inne źródło.
Nie widzę w ogóle sensu kontynuowania tego tematu jeśli tak to ma wyglądać. Idzie nam jak krew z nosa, a Ty nie chcesz odpowiadać na moje pytania i dajesz tylko zdawkowe i wymijające odpowiedzi. Wybacz, ale ja z tego to niewiele rozumiem.
Ten link nie działa
CHODZI MI O TO CZY ZA POMOCĄ TEJ PŁYTY Z OBRAZEM .ISO BĘDĘ MÓGŁ WYKONYWAĆ TE PODSTAWOWE I WAŻNE OPERACJE, O KTÓRYCH PISAŁEM WYŻEJ ? WSZYSTKIE, NIE TYLKO KONSOLĘ ODZYSKIWANIA ?
Ja nie jestem aż tak biegły żeby te wszystkie komendy po kolei wykonać w przypadku konsoli czy np. awarii.
kominekl pisze:No właśnie gdybyś zamiast się zbytnio wymądrzać sprawdził, czym jest plik .ISO to wiedziałbyś, że to nie zwykły plik tylko obraz płyty, który po prostu wypala się na płycie.
Komenda, która będzie potrzebna już została podana poprzednio (CHKDSK /R). Musi być użyta w Konsoli. Natomiast, co do innego zastosowania komend można poczytać w licznych artykułach. Link w sieci myślę, że sam znajdziesz - wyszukiwarka po prostu. Trochę mniej płaczu, a więcej checi przyjacielu, bo czas w jaim priszesz tak długie posty mógłbyś spożytkować na wyszukanie koniecznych informacji. Nawet dam ci wskazówkę. Wpisz sobie w Google -> Windows XP SP3 ISO. Nie rozpowszechniamy warez`u na forum. Jako tako nawet mógłbym dostać ostrzeżenie od moderacji za podawanie linków do serwisów z pirackimi nagraniami typu chomikuj, lecz robimy gest dobrej woli udostępniając czasem link.
Tak, więc nagrywamy obraz płyty z Chomika lub tej z linku i co dalej ?
Bootowanie trzeba zmienić przed systemem na CD/DVD bo u mnie tak jest, teraz oczywiście na hdd ?
Wkładamy płytę do napędu CD, wykonujemy tam polecenia które podawane są w wielu instrukcjach i w przypadku Konsoli odzyskiwania na końcu wpisujemy polecenie CHKDSK /R, tak ?
A teoretycznie jeśli by to była reinstalacja czy nakładka systemu z użyciem tego pliku .iso z Chomika wypalonego u mnie na płytce - to co robimy ? Po kolei ?
A ta "okrojona wersja", o której piszesz zawiera też kopię systemu, jeśli nie to gdzie jeszcze poza Chomikiem mogę to znaleźć ?
Dobra napisz jeszcze krótko czy ja dobrze to rozumiem jak to wykonać czyli tę Konsolę i jak się robi te reinstalki i ten wątek narzędzi bezpieczeństwa i naprawy systemu będziemy pomału kończyć.
Poza tym napisz jak z tymi rejestrami, możesz podać jakieś terminy kiedy to nastąpi ?
Ale to nie nastąpi szybko, najpierw chcę to porządnie przestudiować, przemyśleć i przygotować się.
Ale najtrudniejsze jest w tym wszystkim to wykonywanie poleceń na ekranie Konsoli, zastanawiam się czy wcześniej nie wydrukować tych stron z poradnikami, tak na wszelki żeby niczego nie zapomnieć - jak myślisz ?
Rozumiem, że wszystko z tego pliku .iso jest w pełni kompatybilne z XP Pro SP3 takim jak ja mam ?
Poza tym gdybyś jednak opisał krótko we własnych słowach, tak wylistował co należy robić, bo pod: tym linkiem jest to opisane tylko skrótowo i dotyczy samej Konsoli jako takiej. Tak ogólnie jakie czynności należy wykonać przed, w trakcie i po ? Wszystko, bo tylko wtedy będę miał pewność że wszystko będzie poprawnie i to zastosuję.
Jeszcze jedno czy do zastosowania Konsoli potrzebne jest konto Administratora - ja na nim w tej chwili jestem ?
Czy w takim jak ja mam systemie z OEM-u możliwe jest w ogóle zastosowanie Konsoli ?
Czy Konsola to wszystko resetuje nie wiem do jakichś ustawień domyślnych ?
Rozumiem, że Konsola tego nie rusza, a naprawia ewentualnie tylko to co systemowe ?
No dobrze, a miejmy nadzieję po pomyślnym zakończeniu już pracy tej Konsoli, co robić żeby wrócić do normalnego trybu systemu ?
Czy wszystko się automatycznie przełączy w ten tryb ? Co z bootowaniem ?
A jeśli coś pójdzie nie tak podczas tej operacji, co wtedy ? Tutaj zapytuję czy jest to na pewno w 100% bezpieczne i bezproblemowe ( w sensie zachowania danych) ?
W sprawie rejestrów nie wiem czy odzyska coś co zostało już usunięte, ale spróbować nie zaszkodzi ?
kominekl pisze:Ale to nie nastąpi szybko, najpierw chcę to porządnie przestudiować, przemyśleć i przygotować się.
Ale co tu przygotowywać?
Potrzebna będzie jedna formułka, ale jak chcesz to sobie na przyszłość wydrukuj.
Podałem jeszcze inną instrukcję.
No dobrze, a miejmy nadzieję po pomyślnym zakończeniu już pracy tej Konsoli, co robić żeby wrócić do normalnego trybu systemu ?
Jest w instrukcji.
Odzyska ewentualne ubytki systemowe.
Napisz tak krok po kroku w punktach np. co należy zrobić ?
No dobrze, ale po czym ale tak konkretnie poznam, że coś zostało naprawione ?
No bo coś nas skłania do zastosowania tego sposobu, co to może być np. u mnie konkretnie ?
Czy Konsola utworzy jakiś raport czy może zrzut z pamięci ? Jak i gdzie będę mógł to sobie sprawdzić ?![]()
I jeszcze jedno: czy wcześniej dobrze jest zrobić kopię rejestru i całego dysku twardego i gdzie kopie zapisać ?
kominekl pisze:1. Przestawiamy bootowanie.
2. Uruchamiamy system z płyty.
3. Czekamy na załadowanie i naciskamy w końcu R.
4. Wpisujemy hasło Administratora (zwykle puste, bądź 123).
5. Używamy polecenia CHKDSK /R.
6. Wpisujemy EXIT.
To już ja ocenię. Nie jest powiedziane, że to akurat wystarczy. Diagnostyka to nie nauka ścisła.
No bo coś nas skłania do zastosowania tego sposobu, co to może być np. u mnie konkretnie ?
Chcemy przywrócenia wpisów Poczty chociażby, którą wbudowana jest w system.
Możesz robić kopię. Obojętne gdzie.
Posiadam dwa napędy optyczne CD i DVD, do którego należy włożyć płytkę, rozumiem, że jeśli CD to do CD ?
Czy etap dodawania sterowników SATA, tam opisany możemy pominąć, rozumiem że tak ?
Ad. 4 Posiadam konto Administratora z hasłem, czy to właśnie je muszę wpisać ?
Ad. 6 W którym momencie po zakończeniu działania Konsoli będę wiedział kiedy wpisać polecenie EXIT ?
Czy po wyjściu z Konsoli poleceniem EXIT, po restarcie komputera, natychmiast czyli jeszcze na ekranie POST muszę wejść ponownie do BIOS-u i zmienić na dysk twardy, czy to się odbywa wtedy automatycznie ?
I jest w tym celu polecenie MAP lokalizujące go, czy i jak dokładnie i w którym momencie mogę, bo niekoniecznie chyba muszę użyć tego polecenia ?
Niektórzy też proponują zapisać taką kopię na nośniku zewnętrznym np. płytce CD czy pendrivie.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości