Jak usunąć pozostałości skanera mks_vie 2k7 demo ?

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post31 sty 2013, 18:52

kominekl pisze: Ja tam nie zamierzam przesiadać się z XP.

Tak, a to ciekawe - dlaczego, zważywszy na okoliczności, zakończenie wsparcia, małe możliwości w stosunku do dzisiejszych potrzeb itd. Napisz o tym.
Nie pamiętam gdzie, ale gdzieś widziałem, jak będę miał chwilę to zalinkuję.

Napisz gdzie Ja sam mniej więcej mogę to znaleźć ?

Jeśli jeszcze chodzi o Messengera 4.7 to może lepiej będzie go nadinstalować stąd: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ... 4-7-win-xp

Może być.

To jest ta sama wersja, a więc dobrze wypróbuję.

Wersja programu nie ma znaczenia, gdyż chodzi o reinstalację, więc im nowsza tym lepiej. Poza tym nie pobieraj z DP - pełno tam PUP.

Z DP dość często pobieram i mogę świadczyć, że nie ma tam aż tak dużo tego spyware'u, a jeśli nawet jest to odznaczam wcześniej odpowiednie pozycje. W ogóle staram się pobierać bardzo starannie jeśli już o tym mowa.
Na ogół żadnych problemów z tym nie odnotowuję, zresztą od czego są różne programy typu skanery i czyściciele, które to wykrywają. Że coś może się mimo to przedostać, no cóż tego się nigdy nie da uniknąć całkowicie, trzeba się temu przyglądać, sprawdzać, a w trudniejszych przypadkach poprosić o pomoc np. na forum.

Dobrze, ale do rzeczy. Dla mnie wersja ma znaczenie jako, że chodzi mi o tę samą, ale skoro mogą być to starsze wersje to może mieć gdyż mogą być po prostu niedostępne.
Chodzi o reinstalacje tych programów, a więc przedtem BĘDĘ MUSIAŁ odinstalować poprzednie wersje tych programów i ponownie zainstalować. I właśnie o to chodzi - napisz które foldery tych programów i w jakich lokalizacjach muszę reinstalować gdyż ja tego nie wiem bo tego NIGDY wcześniej nie robiłem.

Chyba, że to chodzi o "nadinstalację" czyli nie muszę nic usuwać a jedynie ponownie zainstalować, tak ?
Właśnie, napisz krótko acz treściwie - jak ta reinstalacja ma wyglądać ?

Chodzi o Firebirda, Quick Config i Nero BackItUp. WMP już mam więc nie trzeba, Messengera też chyba nie.

No i może podaj też jakieś inne linki do nich skoro te z DP są takie niebezpieczne.

Potrzebujesz "zcracowanego" WMP.

Czyli wklejam takiego Cracka (znalazłem go już w Necie) do folderu WMP, instaluję i to wszystko ? :jupi:

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post31 sty 2013, 20:06

Tak, a to ciekawe - dlaczego, zważywszy na okoliczności, zakończenie wsparcia, małe możliwości w stosunku do dzisiejszych potrzeb itd. Napisz o tym.

Wsparcie od Microsoftu nie jest mi potrzebne. Możliwości, co do dzisiejszych potrzeb wcale aż tak się nie zmieniły. Dochodzą do tego tylko negatywne czynniki zabezpieczenia, ale te nowe systemy tez mają tyle dziur, że nie ma to większej różnicy.

Napisz gdzie Ja sam mniej więcej mogę to znaleźć ?

Google.

Z DP dość często pobieram i mogę świadczyć, że nie ma tam aż tak dużo tego spyware'u, a jeśli nawet jest to odznaczam wcześniej odpowiednie pozycje. W ogóle staram się pobierać bardzo starannie jeśli już o tym mowa.

DP ma tego największą ilość w sieci. To najmniej szanowane (chodź bardzo popularne) forum w Polsce.

Chodzi o reinstalacje tych programów, a więc przedtem BĘDĘ MUSIAŁ odinstalować poprzednie wersje tych programów i ponownie zainstalować. I właśnie o to chodzi - napisz które foldery tych programów i w jakich lokalizacjach muszę reinstalować gdyż ja tego nie wiem bo tego NIGDY wcześniej nie robiłem.

Nie ma tu bardzo co opisywać. Po prostu odinstalowywujesz i instalujesz ponownie.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post01 lut 2013, 14:09

kominekl pisze:Wsparcie od Microsoftu nie jest mi potrzebne. Możliwości, co do dzisiejszych potrzeb wcale aż tak się nie zmieniły. Dochodzą do tego tylko negatywne czynniki zabezpieczenia, ale te nowe systemy tez mają tyle dziur, że nie ma to większej różnicy.

Moim zdaniem takie wsparcie dużo znaczy, no po coś ono w końcu jest udzielane. Zawsze gwarantuje większą ochronę, może nie całkowitą to fakt, ale większą prawda.
Poza tym standardowe wymagania stworzone dla XP, choćby rozmiary dysku twardego, czy inne podzespoły wydają się w wraz z rozwojem postępu technologii na świecie być coraz skromniejsze w porównaniu do Windows Seven czy 8.
Sam mam często spore problemy z ilością miejsca na hdd, a i też często muszę z wielu rzeczy po prostu rezygnować bo takie a nie inne wymagania systemowe nie są spełnione.
Pewnie, że można część komputerowego software'u wymieniać i dostosowywać do własnych potrzeb, choć z tym też trzeba uważać i nie należy przesadzać, ale pojemniejszy system z większą przestrzenią i zapasem na dysku też jest tutaj istotny.
Jest coraz większe zapotrzebowanie na miejsce, choćby np. pod instalację wirtualnego systemu na dysku wirtualnym.
No i poza tym kwestia samej legalności, a więc większej i pełniejszej dostępności do różnych poprawek, zabezpieczeń czy usług.

Jeśli już o tym mówimy to chciałbym żebyś mi coś doradził.
Jak instaluję nowy, oryginalny system, a więc "czysty" oczywiście na komputerze co najmniej spełniającym wymagania systemu jak nie większe, oczywiście ze sformatowanym dyskiem, ustawionym bootowaniem - to po instalacji systemu co i w jakiej kolejności doinstalowuję: wiem, że najpierw chyba najnowsze sterowniki, potem Service Packi (to de facto jest chyba rodzaj wsparcia od MS), ważniejsze oprogramowanie itd. ? Napisz o tym.

Druga kwestia: jeśli bym chciał zachować i przenieść z tego XP na 7 jakieś programy, przeglądarki z danymi prywatnymi, dane kont itp., to czy i które z tych plików i programów mogę w całości tam przenieść ?
Czy też lepiej jest instalować i tworzyć wszystko od nowa ? A tylkop niektóre programy przekopiować np. na pena i przenieść ?
Bo np. dane przeglądarek czy kont internetowych nie zostaną raczej utracone, ale np. ich ustawienia już mogą być ?

Nie ma tu bardzo co opisywać. Po prostu odinstalowywujesz i instalujesz ponownie.

1. Windows Media Player udało mi się zainstalować, działa no i ta usługa powróciła do Usług i Autostartu.
Także przynajmniej tu naprawdę dzięki za wsparcie ! ;)
Tylko jeszcze jedna rzecz. Bo ja pobrałem nowy instalator WMP do tymczasowego folderu Downloads, tam wypakowałem, podmieniłem ten plik i zainstalowałem. Ale folder z WMP mam w C:\Program Files.
Czy zatem ten instalator wraz z tym nowym folderem mogę teraz usunąć i WMP będzie działał ?
Czy WMP ustawić domyślnym odtwarzaczem ?
Czy tę usługę mogę teraz odznaczyć w Autoruns ?
2. Co do Messengera, czy wcześniej muszę go odinstalować czy usunąć: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, do którego prowadzi jego wpis w Autoruns, czy tylko nadinstalować go ?
3. W przypadku usług: czy reinstalując Firebirda, usuwam go wcześniej: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników wskazanego przez Autoruns ?

Nero BackItUp: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, a tu już wiem że to jest wersja 1.2.0.61 ?

A Quick Config: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ?

Czy wszystkie te programy wcześniej odinstalowuję, bo nie widzę tam plików deinstalujących ?
Czy tylko nadinstalowuję, bez względu na wersję choć na tej akurat mi zależy ?
Nie wiem też jak mogę sprawdzić ich wersje ? ;)

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post01 lut 2013, 18:24

Jak instaluję nowy, oryginalny system, a więc "czysty" oczywiście na komputerze co najmniej spełniającym wymagania systemu jak nie większe, oczywiście ze sformatowanym dyskiem, ustawionym bootowaniem - to po instalacji systemu co i w jakiej kolejności doinstalowuję: wiem, że najpierw chyba najnowsze sterowniki, potem Service Packi (to de facto jest chyba rodzaj wsparcia od MS), ważniejsze oprogramowanie itd. ? Napisz o tym.

Artykuł -> http://www.hotfix.pl/co-zainstalowac-po ... i-a298.htm.

Druga kwestia: jeśli bym chciał zachować i przenieść z tego XP na 7 jakieś programy, przeglądarki z danymi prywatnymi, dane kont itp., to czy i które z tych plików i programów mogę w całości tam przenieść ?
Czy też lepiej jest instalować i tworzyć wszystko od nowa ? A tylkop niektóre programy przekopiować np. na pena i przenieść ?
Bo np. dane przeglądarek czy kont internetowych nie zostaną raczej utracone, ale np. ich ustawienia już mogą być ?

Nowy system, nowe standardy. Program to nie same pliki, lecz też wpisy w rejestrze.

Tylko jeszcze jedna rzecz. Bo ja pobrałem nowy instalator WMP do tymczasowego folderu Downloads, tam wypakowałem, podmieniłem ten plik i zainstalowałem. Ale folder z WMP mam w C:\Program Files.
Czy zatem ten instalator wraz z tym nowym folderem mogę teraz usunąć i WMP będzie działał ?

Jeśli nic z obecnego oprogramowania tam nie ma to można wywalić.

Czy tę usługę mogę teraz odznaczyć w Autoruns ?

Tak.

2. Co do Messengera, czy wcześniej muszę go odinstalować czy usunąć: z tego folderu, do którego prowadzi jego wpis w Autoruns, czy tylko nadinstalować go ?

Odinstalować (usunąć folder też).

3. W przypadku usług: czy reinstalując Firebirda, usuwam go wcześniej: z tego folderu wskazanego przez Autoruns ?

Odinstalowywując kompletnie znika folder.

Czy wszystkie te programy wcześniej odinstalowuję, bo nie widzę tam plików deinstalujących ?

Odinstalowywujesz. Mogę polecić tryb zaawansowany Revo Uninstaller`a -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post02 lut 2013, 11:47

kominekl pisze:Jeśli nic z obecnego oprogramowania tam nie ma to można wywalić.

Nie z obecnego oprogramowania WMP na C:\Program Files nic tam nie ma, nic tam nie przenosiłem.
Tylko, że ja pobrałem oddzielny instalator do tymczasowego folderu Downloads, oddzielnie też ten plik do podmiany, tam wypakowałem, podmieniłem ten plik i zainstalowałem.
W tym folderze na C:\Program Files nic nie zmieniałem, chodzi o ten plik do podmiany.
Pytanie czy teraz mogę ten instalator z folderu Downloads usunąć wraz z wypakowanym folderem, który zawiera ten plik podmiany bez obaw o poprawne działanie i np. możliwość sprawdzania aktualizacji przez WMP ?

Czy powinienem zrobić inaczej - podmienić plik wprost w folderze C:\Program Files ?

Przy okazji: jak lepiej ustawić odtwarzacz WMP domyślnym przez Panel sterowania w opcji Określ dostęp do programów i ich ustawienia domyślne czy np. z prawokliku na plik i zatwierdzić Zawsze otwieraj te pliki tym programem ?
A potem jak to zmieniać ?

2. Co do Messengera, czy wcześniej muszę go odinstalować czy usunąć:

Odinstalować (usunąć folder też).

Chyba już wiem czemu nie da się usunąć Messengera z poziomu Panelu sterowania. Otóż dane Messengera są zakamuflowane w ukrytym folderze sysoc.inf, u mnie też tak jest.
To co ja robiłem usuwając z Dodaj lub usuń składniki systemu kasowało tylko skróty z menu Start.
Aby móc usunąć Messengera z poziomu Panelu sterowania wcześniej należy usunąć wyraz 'hide' z pliku sysoc.inf przy jego pozycji.
Pokażę to: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Wystarczy usunąć 'hide' z linijki:

Kod: Zaznacz cały

msmsgs=msgrocm.dll,OcEntry,msmsgs.inf,hide,7

Zapisać i wtedy można usunąć to tym sposobem. Czy tak ?

A czy po ponownym zainstalowaniu to 'hide' tam się znów domyślnie pojawi, czy trzeba zmodyfikować ?
Potem pobrać ponownie ze wskazanej strony.

3. W przypadku Firebirda,

Odinstalowywując kompletnie znika folder.

Program Revo Uninstaller posiadam oczywiście, to świetny program pomógł mi już wiele razy tam gdzie innym sposobem się nie dało.
Firebirda on pokazuje na liście do deinstalacji, ale chcę się upewnić czy rzeczywiście tutaj usuwam: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Czy to tę pozycję deinstaluję ?
Poza tym chciałbym sprawdzić jaką mam teraz wersję tego Firebirda, nigdzie tego nie mogę znaleźć ?
Chociaż nie z prawokliku na plik główny .exe widzę, że to jest wersja 1.5.2.4734 Firebirda.

Co do Nero BackItUp to problem jeszcze w tym, że jest on tak naprawdę częścią większej całości, większej paczki o nazwie Nero.
Nie wiem więc czy mogę tak indywidualnie odinstalować Nero BackItUp, wersję znam. Tylko W Revo jest wiele podobnych pozycji i nie wiem która to i czy w ogóle tam jest: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Sprawdziłem, że Nero BackItUp jest teraz w wersji 1.2.0.61, natomiast inne programy z tej paczki Nero mają już każdy inną wersję.

Quick Config natomiast w Revo widnieje jako chyba plik instalatora: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Jest to wersja 1.4.1.92.
Czy to to należy usunąć ?

Poza tym generalnie z prawokliku w Revo na daną pozycję jest m.in. opcja Szukaj w Google i prowadzi ona wprost do danej witryny. Może najlepiej stąd pobierać ponownie to oprogramowanie ?
Zapisać strony wcześniej w Zakładkach przeglądarki i stamtąd ściągać ?

W tych opcjach Revo jest również opcja Sprawdzania linku do aktualizacji tych programów, ale z reguły jest ona niedostępna, nieaktywna.
Ostatnio zmieniony 02 lut 2013, 14:40 przez manitu, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post02 lut 2013, 14:24

Nie z obecnego oprogramowania WMP na C:\Program Files nic tam nie ma, nic tam nie przenosiłem.
Tylko, że ja pobrałem oddzielny instalator do tymczasowego folderu Downloads, oddzielnie też ten plik do podmiany, tam wypakowałem, podmieniłem ten plik i zainstalowałem.
W tym folderze na C:\Program Files nic nie zmieniałem, chodzi o ten plik do podmiany.
Pytanie czy teraz mogę ten instalator z folderu Downloads usunąć wraz z wypakowanym folderem, który zawiera ten plik podmiany bez obaw o poprawne działanie i np. możliwość sprawdzania aktualizacji przez WMP ?

Możesz usunąć i folder i plik, w razie czego zrób sobie punkt przywracania.

Przy okazji: jak lepiej ustawić odtwarzacz WMP domyślnym przez Panel sterowania w opcji Określ dostęp do programów i ich ustawienia domyślne czy np. z prawokliku na plik i zatwierdzić Zawsze otwieraj te pliki tym programem ?
A potem jak to zmieniać ?

Zmieniasz tak samo, jak ustawiasz. Ustawienie zależy od indywidualnych potrzeb.

Zapisać i wtedy można usunąć to tym sposobem. Czy tak ?

A czy po ponownym zainstalowaniu to 'hide' tam się znów domyślnie pojawi, czy trzeba zmodyfikować ?
Potem pobrać ponownie ze wskazanej strony.

Można tak to zrobić, z tym, że to nie zawsze działa.

Poza tym chciałbym sprawdzić jaką mam teraz wersję tego Firebirda, nigdzie tego nie mogę znaleźć ?

Wejdź w program -> Informacje (O Programie). Tak, jak w każdym innym programie.

Nie wiem więc czy mogę tak indywidualnie odinstalować Nero BackItUp, wersję znam. Tylko W Revo jest wiele podobnych pozycji i nie wiem która to i czy w ogóle tam jest: klik

Z zaznaczonych tam nie ma w ogóle BackIt. Jest on nie zainstalowany.

Poza tym generalnie z prawokliku w Revo na daną pozycję jest m.in. opcja Szukaj w Google i prowadzi ona wprost do danej witryny. Może najlepiej stąd pobierać ponownie to oprogramowanie ?

Może być. Obojętne. I tak linki szanowanych portali prowadzą bezpośrednio do mirror`u producenta w celu 100% pewności o nowoczesności danego oprogramowania.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post02 lut 2013, 16:03

kominekl pisze:Możesz usunąć i folder i plik, w razie czego zrób sobie punkt przywracania.

Dobrze, mogę oczywiście zrobić punkt p. s., lub kopię rejestru (akurat mam), lub też kopię dysku - to są zawsze takie kotwice bezpieczeństwa. Poza tym zawsze mogę to ponownie zainstalować jakby co.

Zmieniasz tak samo, jak ustawiasz. Ustawienie zależy od indywidualnych potrzeb.

Dobrze, jest wiele możliwości, np. także z poziomu samego odtwarzacza.

Można tak to zrobić, z tym, że to nie zawsze działa.

W takim razie jak najlepiej odinstalować Messengera, bo to jest składnik systemowy, może mieć powiązania jeszcze z czymś w systemie ?
A czy np sposób z wklepaniem w Uruchom nst. komendy byłoby bezwarunkowo dobre:
RunDll32 advpack.dll,LaunchINFSection %windir%\INF\msmsgs.inf,BLC.Remove
i klikamy na OK.
Jak Twoim zdaniem najlepiej to zrobić ?

Wejdź w program -> Informacje (O Programie). Tak, jak w każdym innym programie.

Tak w międzyczasie to znalazłem, chodzi o prawoklik na plik i we Właściwościach jest ta wersja, Zobacz poprzedni post.

Z zaznaczonych tam nie ma w ogóle BackIt. Jest on nie zainstalowany.

Nadpisałem też o tym w poście wyżej. No właśnie Revo nie widzi tak wprost tego Nero BackItUp-a, ale ja mam go zainstalowanego w folderze C:\Program Files\Ahead\Nero BackItUp, pokażę to: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Może dlatego go nie widać, że znajduje się on w innym folderze i jest jego częścią, np. u mnie w menu Start > Wszystkie programy widzę go w Nero > Nero OEM > Nero BackItUp.
W Revo tym plikiem jeśli to o niego chodzi jest ten zaznaczony na: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników screenie. Czy mogę go pobrać oddzielnie ?
W przypadku Nero BackItUp i Firebird, ale zwłaszcza Nero to są stare wersje i nie wiem czy znajdę gdziekolwiek takie pliki, jeśli nie to prawdopodobnie będę musiał poinstalować nowsze ?

Co do Quick Configa to celowo pytałem co pokazuje o nim Revo, jaki to jest plik ?
Program znam słabo, nie używałem go, prawie nic o nim nie wiem. Nie wiem nawet czy on jest u mnie w ogóle zainstalowany ?
Tę samą wersję akurat znalazłem w Necie: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, ale po pobraniu chyba coś się z nim zmieni ?

Poza tym teraz po wersjach być może będę mógł pobrać te same, ale jeśli nie - no to po prostu nowsze.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post02 lut 2013, 16:57

W takim razie jak najlepiej odinstalować Messengera, bo to jest składnik systemowy, może mieć powiązania jeszcze z czymś w systemie ?
A czy np sposób z wklepaniem w Uruchom nst. komendy byłoby bezwarunkowo dobre:
RunDll32 advpack.dll,LaunchINFSection %windir%\INF\msmsgs.inf,BLC.Remove
i klikamy na OK.
Jak Twoim zdaniem najlepiej to zrobić ?

Niczym nie grozi spróbować. To nie nauka ścisła.

Nadpisałem też o tym w poście wyżej. No właśnie Revo nie widzi tak wprost tego Nero BackItUp-a, ale ja mam go zainstalowanego w folderze C:\Program Files\Ahead\Nero BackItUp, pokażę to: tutaj
Może dlatego go nie widać, że znajduje się on w innym folderze i jest jego częścią, np. u mnie w menu Start > Wszystkie programy widzę go w Nero > Nero OEM > Nero BackItUp.
W Revo tym plikiem jeśli to o niego chodzi jest ten zaznaczony na: tym screenie. Czy mogę go pobrać oddzielnie ?
W przypadku Nero BackItUp i Firebird, ale zwłaszcza Nero to są stare wersje i nie wiem czy znajdę gdziekolwiek takie pliki, jeśli nie to prawdopodobnie będę musiał poinstalować nowsze ?

Im nowsza tym lepsza. Wpis w deinstalatorze to wpis rejestru, obecność plików nie ma tu nic do rzeczy.

Co do Quick Configa to celowo pytałem co pokazuje o nim Revo, jaki to jest plik ?
Program znam słabo, nie używałem go, prawie nic o nim nie wiem. Nie wiem nawet czy on jest u mnie w ogóle zainstalowany ?

Program, jak każdy inny, pełniący pewna funkcję. No jest przecież jest napisane.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post03 lut 2013, 18:39

kominekl pisze:Niczym nie grozi spróbować. To nie nauka ścisła.

Usunąć niczym nie szkodzi, ale ponownie zainstalować już tak jak się okazuje, o czym nic nie wspomniałeś.
Messengera usunąłem teraz z Dodaj lub usuń składniki wycinając 'hide' z pliku sysoc.inf - tak należało to zrobić. Tyle że po ponownej próbie instalacji komputer zażądał płyty do napędu z folderem I386, której nie mam lub w razie jej braku - wskazania innego instalatora.
Więc wybrałem ten inny instalator, zainstalował się wszystko dobrze, wpisy nawet wróciły.
Tylko, że ten nowy Messenger był w innej wersji - angielskiej co mi nie odpowiada. Na szczęście miałem włączone Przywracanie systemu, więc to odwróciłem i odzyskałem ten wpis Messengera przez edycję klucza w rejestrze, który mi podesłano.
Także nie spodziewałem się takiego obrotu sprawy, mogłeś mnie o tym uprzedzić, ale przynajmniej czegoś się przy tym nauczyłem.

2. Ten instalator z folderem i plikiem usunąłem i po restarcie widzę, że wszystko jest dobrze, WMP działa.
WMP ustawiłem w Panelu sterowania > Dodaj/usuń programy > Określ dostęp do programów i ich ustawienia domyślne przy pozycji Microsoft Windows jako domyślny.
I dla plików multimedialnych rzeczywiście tak jest - działa domyślnie.
Ale nie dla przeglądarek. U mnie dla domyślnej IE 8, a także FF, Chrome i Opery odtwarzaczem tym jest wciąż jak widzę Silverlight. Ten odtwarzacz również posiadam.
Ale chcę żeby tak jak dawniej u mnie domyślnym dla przeglądarek był wszędzie WMP. Jak to zrobić dla przeglądarek ?
Domyśliłem się, że to może kwestia wtyczek w przeglądarkach od WMP. I tak sprawdziłem to - wszędzie w Chrome, FF i Operze mam już taką wtyczkę Windows Media Player Plug-in Dynamic Link Library w wersji 3.0.2.629.
W IE 8 - domyślnej nie wiem tam jest inne nazewnictwo. W menu Narzędzia > Zarządzaj dodatkami > Paski narzędzi i rozszerzenia > Wszystkie dodatki jest tam WMP, a z prawokliku na to pisze, że jest to plik wmpdxm.dll i że uruchamia się on tylko w niektórych witrynach. I jest tam przycisk Zezwól we wszystkich witrynach - być może to jest rozwiązaniem ?
Ale czym jest plik wmpdxm.dll, czy to jest ta wtyczka, bo w tamtych przeglądarkach to jest plik npdsplay.dll ?

Jak i gdzie mogę w IE sprawdzać wtyczki i ich wersje ?
Te wtyczki się chyba zainstalowały teraz z tym WMP, bo wcześniej ich chyba nie było.
Ale nie wiem, czy to o te wtyczki chodzi czy inne, a może jeszcze o coś innego ?
A zatem jak WMP ustawić domyślnym w przeglądarkach ?

Poza tym jest jeszcze coś takiego: jak już wiesz WMP ustawiłem domyślnym, a w jego Opcjach > zakładka Typy plików zaznaczyłem już podczas instalacji wszystkie typy tych plików. Pokażę to: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
I teraz jeśli używam tylko WMP jako odtwarzacza to wszystko dobrze, ale jak użyję jakiegoś innego odtwarzacza to pewne typy z tej listy - te zaznaczone na czerwono na screenie automatycznie same się odznaczają. I znów muszę zaznaczać i Zastosuj > OK i wtedy jest dobrze. Dlaczego tak się dzieje i co poradzić na to ?

Co do tych wpisów od Usług to bardzo wyczerpująco to sprawdziłem i dochodzę do wniosku, że nie sposób ich zreinstalować w tych samych wersjach, o które mi chodzi. W nowszych być może - ale to nie to samo.
Są to chyba już przestarzałe wersje, i nie wiadomo czy są jeszcze gdziekolwiek dostępne ?
W przypadku Firebirda to może byłaby jeszcze dostępna ta stara wersja, choć wątpię, raczej już nowsza.
I tu od razu powiem, że Revo Uninstaller w swych opcjach deinstalatora tym przypadku pokazuje dobrą ścieżkę w rejestrze - to plik unwise.exe. Ale nie wiem z kolei czy jest taka sama wersja do ponownego pobrania ?

Nero BackItUp Scheduler 4.0. Tutaj sytuacja w Revo jest bardzo niepewna, nie wiadomo który element jest tym deinstalatorem, a wskazane pokazują ścieżki deinstalatorów jako MsiExec.exe lub też inne , na dysku C:\, ale nie wiadomo czy to są te - jest ich wiele ?
Nie wiem to trzeba by chyba cały pakiet Nero reinstalować - co jest chyba niewykonalne (stare wersje) ?

Z Quick Configiem Service jest podobnie tzn. jego ścieżka do rejestru w Revo wskazuje na wartość UninstallString jako deinstalator MsiExec.exe. Nie wiem więc co tak naprawdę zostanie tam usunięte.
Z Quick Configiem to zrobiłem jeszcze inaczej, bo zauważyłem, że również na liście Dodaj lub usuń programy w Panelu sterowania on jest jak również i Firebird, Nero BackIt-a nie ma tam. Otóż jak go zaznaczyłem (QC oczywiście), i w odnośnik Informacje o pomocy technicznej to wyświetla się to:

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, jak klikam Napraw, to: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników,ponieważ nie mógł znaleźć tego

instalatora, więc ja go pobrałem z witryny, którą już pokazywałem - jako plik instalatora QuickConfig.msi, wskazałem i zainstalował, a raczej nadinstalował, naprawił czy coś.
Jednak i to nawet po restarcie widzę w Autoruns, że zupełnie nic się nie zmieniło. Nadal brak tego wpisu.
Tak myślę, że to chyba jest związane z tym, ze ta wersja czyli 1.4.1.92 jest już niedostępna jednak.

Także myślę ostatecznie, że tak naprawdę jedynym dobrym, skutecznym i co najważniejsze szybkim sposobem jest ten z edycją kluczy w rejestrze.
Wspomniałeś coś o odpowiednikach do różnych rejestrów systemów, w tym do Win XP.
Naprawdę bardzo Cię proszę postaraj się jak tylko znajdziesz trochę luzu, podesłać mi jakiś link lub info o tym, dobrze bo ten sposób jest w tym przypadku po prostu lepszy ? ;) ;)

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post03 lut 2013, 18:56

Także nie spodziewałem się takiego obrotu sprawy, mogłeś mnie o tym uprzedzić, ale przynajmniej czegoś się przy tym nauczyłem.

Mówiłem, że ten sposób nie zawsze działa, a o płycie wspominałem wcześniej, że należy się w nią zaopatrzyć.

Ale czym jest plik wmpdxm.dll, czy to jest ta wtyczka, bo w tamtych przeglądarkach to jest plik npdsplay.dll ?

Biblioteka WMP. Zastrzegam, że choć forum służy do zadawania pytań to pytania, na które odpowiedzi można znaleźć w sekundę będę ignorował.

Dodatki -> Wtyczki. Jak u góry.

Nie wiem to trzeba by chyba cały pakiet Nero reinstalować - co jest chyba niewykonalne (stare wersje) ?

Zainstaluj nowszą.

Nie wiem więc co tak naprawdę zostanie tam usunięte.

Na całe szczęście niczym nie grozi w takich przypadkach ryzyko, dzięki funkcji Przywracanie Systemu.

Naprawdę bardzo Cię proszę postaraj się jak tylko znajdziesz trochę luzu, podesłać mi jakiś link lub info o tym, dobrze bo ten sposób jest w tym przypadku po prostu lepszy ? ;) ;)

Jak się natknę to Ci podrzucę link.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Jak usunąć pozostałości skanera mks_vir 2k7 demo ?

Post05 lut 2013, 16:53

kominekl pisze:Mówiłem, że ten sposób nie zawsze działa, a o płycie wspominałem wcześniej, że należy się w nią zaopatrzyć.

Ależ ten sposób z reinstalem Messengera działa, tylko brak płyty trochę utrudnił tę reinstalację.
Co do płyty:
Pisałeś wcześniej, że aby móc zreinstalować system, zrobić nakładkę systemu lub zastosować Konsolę odzyskiwania tak jak w moim przypadku trzeba się wcześniej zaopatrzyć w płytę z systemem, której ja nie mam.
Nie mogę więc teraz wykonać tych czynności bez tej płyty.
Pisałeś też o jakiejś bazie z plikami
Napisz czy i jak mogę sobie stworzyć taką bootowalną płytkę z systemem ?

Dodatki -> Wtyczki. Jak u góry.

Zrozumiałem, że nie istnieje domyślny odtwarzacz dla przeglądarek, to autor witryny o tym decyduje nie zaś ja.

Jak się natknę to Ci podrzucę link.

I jak masz już jakieś namiary na te linki ?
Ale w tych mirrorach tego rejestru są dane tych kluczy o które mi chodzi ?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post05 lut 2013, 18:42

Napisz czy i jak mogę sobie stworzyć taką bootowalną płytkę z systemem ?

Ludzie! Czy naprawdę nie umiecie używać szukajki?! Już dawno byś to czytał gdybyś pokusił się o samodzielne wyszukanie, które trwa 10 sekund (pendrive) -> http://www.hotfix.pl/jak-stworzyc-booto ... p-a177.htm. Płyta -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Dla .ISO -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

I jak masz już jakieś namiary na te linki ?
Ale w tych mirrorach tego rejestru są dane tych kluczy o które mi chodzi ?

Podrzucę Ci prywatnie jak się jakoś natknę.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post05 lut 2013, 19:29

No dobra ja to wiem, jak utworzyć taki bootdisk choćby w Nero Burning czy n-Lite, ale do stworzenia płyty czy tam obrazu płyty potrzebna jest jeszcze płyta z systemem oryginalnym lub choćby kopia pliku takiego systemu. Skąd mam to wytrzasnąć !? I o to mi chodzi. Czy muszę nie wiem pożyczyć od kogoś ?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post06 lut 2013, 18:42

ale do stworzenia płyty czy tam obrazu płyty potrzebna jest jeszcze płyta z systemem oryginalnym lub choćby kopia pliku takiego systemu. Skąd mam to wytrzasnąć !? I o to mi chodzi. Czy muszę nie wiem pożyczyć od kogoś ?

Wystarczy pobrać obraz .ISO.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post06 lut 2013, 23:06

kominekl pisze:
Wystarczy pobrać obraz .ISO.

Skąd ? Tylko nie mów, że z netu bo to oczywiste.

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”